jan1981
Ahoj všichni,
včera jsem se poprvé pokusil částečně zesvětlit zvětšeniny, ale s výsledky nejsem úplně spokojený. Postupoval jsem takto: Zvětšeniny jsem nejprve normálně opláchl a poté je ošetřil štětcem a bělidlem od firmy Moersch (ředění 1:20). Světla se sice zesvětlila, ale získala lehký žlutý nádech, který zůstal i po závěrečném opláchnutí.
Jak k tomu žlutému nádechu došlo? Opláchl jsem je příliš krátce? Jak to lze napravit?
Děkuji za vaši pomoc a srdečně zdravím
Jan
Gast
Poté znovu zafixovat?
jan1981
Ahoj Folkere,
nakonec jsem to už znovu nefixoval, jen jsem to zalil.
S pozdravem
Jan
TR
Ahoj, pokud je bělidlo typu „Farmerův zeslabovač“, nemělo by se následné fixování vůbec provádět, protože fixační prostředek je v něm již obsažen.
Zmíněný žlutý nádech je nepříjemný a také se mi to už stalo. Stalo se to však pouze při „mučení“. Ten jsem nikdy nedostal pryč. Pokud chceš bělit i velmi tmavé partie, musíš použít jiný zeslabovač: u Tetenalu se jmenoval „zeslabovač světlých tónů“. U tmavých partií dochází u Farmeru většinou k žlutému nádechu.
Pokud „mučíš“ zeslabovačem světlých tónů, dojde nakonec k růžovému nádechu. Následné zesvětlení pomáhá jen při decentním použití bez nádechu.
Tandemfahren
Ahoj Jane,
vlastně je pro částečné zesvětlení vhodnější spíše technika „Abwedeln“. Není to tak? Použít „Bleichen“ by byl nesmysl – ale měj na paměti, že právě „Farmer“ zvyšuje kontrast.
Proto se částečné zesvětlení (tedy pomocí „Farmer“) hodí spíše pro speciální případy, např. k vynesení detailů do tmavých mraků a podobně.
Celoplošné použití Farmeru může mnoha snímkům prospět, protože zvýrazní zšedlé světlé partie. V takovém případě ho nanášej v tenké vrstvě a postupuj po malých krocích, abys zabránil poškození středních tónů nebo dokonce stínů. Nejlepší je mít po ruce druhý výtisk pro srovnání.
Proti žlutému nádechu také nemám žádný tip.
S pozdravem Frank
TiMo
Pokud nepoužíváš funkci „Farmer“, měl bys po odbarvení v každém případě nastavit fixaci.
moma
Ahoj Jane,
?
Před 40 lety jsem se v rámci své práce často setkával s Farmersovými zjemňovači a bělicí lázeňí PP.
Bělící lázeň PP dnes možná už není známá – ta lineárně zjemňovala stříbro a sloužila zejména k zesvětlení hloubky. Měla hnědou barvu.
Nadměrné zeslabení bylo záležitostí Farmerova roztoku. Ten byl žlutý (kvůli soli z krvavé louhy).
?
Toto žluté zbarvení při příliš silném zeslabení bylo dobře známé.
Vždy jsme si pomáhali tím, že jsme jako oplach používali čistý thiomočovinu (jednu ze dvou složek při přípravě roztoku). Často to pomohlo. Samozřejmě nezapomeň na pořádné opláchnutí.
?
Pokud nic nepomohlo, vše se úplně odbarvilo rtuťovým roztokem a znovu se zčernilo – myslím, že to byl vývojka nebo salmiak – (??).
?
To vše na filmu (lith film), ale v mé domácí laboratoři to fungovalo i na fotografickém papíře, i když jen omezeně.
?
Zkuste tedy: opláchnout (změkčit emulzi), roztok thiomočoviny a nakonec opláchnout.
?
Hodně štěstí a napište, jak to dopadlo.
?
Možná malá poznámka.
Existovalo pravidlo 1-2-3
1 díl krevní lúhu, 2 díly Thilo a 3 díly vody.
To lze považovat za silný roztok – také se rychle rozkládá (cca 5–10 minut – pak zmodrá a přestane správně fungovat)
můžeš také použít 1 díl krvavé lúhu, 2 díly thio a 6 dílů vody – to by byl spíše silný pracovní roztok pro fotografický papír – pokud ne dokonce 10 dílů vody (nebo více – jen to trvá déle)
?
Důležité je pouze poměr 1:2 mezi roztokem a Thilo.
Pokud to vypadá jako moč kojence, je to v pořádku ;-)
Také důležité: velmi dobře opláchnout – působí silně i poté, co zůstane v emulzi.
V ideálním případě postupujte velmi opatrně a neustále kontrolujte, zda se bromidy stříbra nerozpadají (nejsou lesklé?).
?
Moma
Renate
Dobrý den,
divil bych se, kdyby byl v bělidle od Moerschu ustalovač. Bělidlo se totiž používá ve spojení s tonerem a tam je, pokud vím, ustalovač před tonováním kontraproduktivní.
V knize Monochrom se k bělení doporučuje slabý jodový roztok, protože při tom papír nemůže zežloutnout. To mohu potvrdit. Jód funguje skvěle. Poté je samozřejmě nutné provést i fixaci.
Jód je však jedovatý. Neměli byste ho vdechovat, ani ve formě plynu, ani ve formě prachu. Láhev s roztokem by měla být skladována na dobře větraném místě.
S pozdravem
Renate