Neutrino
Ahoj,
nedávno jsem si pořídil zadní část Polaroid HP 701 pro svůj fotoaparát Mamiya RB 67 SD. Pokud vím, jedná se o nejmodernější model, který lze na rozdíl od starších zadních částí připojit k fotoaparátu bez adaptéru P.
Nejprve musím říct, že jsem opravdu nadšený. Je to opravdu zábava a kvalita filmu FP 100C pro okamžité vyvolání je opravdu působivá. Snímky se, až na velikost, téměř v ničem neliší od skutečných zvětšenin.
Nyní k mému problému: u některých snímků jsem zaznamenal prosvítání. Při osvětlení v místnosti se tento problém nikdy nevyskytl. U mnoha snímků (ne u všech!) pořízených venku za denního světla se mi na okraji snímku objevil modravý pruh. Pruh se sice nachází hlavně tam, kde je kvůli formátu zadního dílu 7 x 7 cm stejně jen černý pruh, ale za prvé to nevypadá hezky a za druhé pak část snímku působí kvůli vniknutí světla trochu bledě.
Bohužel jsem ještě nezjistil, na čem přesně to spočívá a jak tento problém vyřešit. Podle mého názoru může být buď někde netěsný posuvník, nebo místo, kde nasazuji zadní část. Na rozdíl od běžných zadních částí pro film se Polaback připojuje přímo k fotoaparátu. Je tedy nutné sejmout otočný rámeček. Existuje nějaký způsob, jak zjistit, kudy světlo proniká? Dělám snad při nasazování zadní části něco špatně?
Nyní k obecným otázkám:
Kdy začíná doba vyvolávání? Od okamžiku expozice, od okamžiku, kdy zatáhnu za bílou jazýčkovou západku, nebo až když vyndám celý snímek?
Už jsem několikrát četl, že negativ lze vybělit a také použít. Lze jej pak normálně naskenovat a na počítači převést na barevný pozitiv, nebo dokonce zvětšit ve fotolabu? Jaká je kvalita tohoto negativu? Zkoušel to už někdo?
Doufám sice, že Fujifilm bude tento film vyrábět ještě dlouho, ale existují ještě nějaké alternativní možnosti využití tohoto zadního dílu? Existuje sice možnost vložit i integrální filmy, to je však velmi nepohodlné, protože vyvolání se pak musí provést v Instaxu nebo Polaroidové kameře. Je například možné použít i oříznuté ploché filmy? Tak by se alespoň daly pořizovat fotografie o rozměrech 7 x 7 cm. Pro středoformátovou kameru je to už docela pozoruhodné.
S pozdravem Thomas
Urnes
Doba vyvolávání začíná v momentě, kdy vyndáš fotku. Bělení a skenování je možné, ale je to dost špinavá práce. Nicméně mě to bavilo. Negativ často obsahuje více detailů, pokud není poškrábaný. K Fuji momentálně neexistují žádné alternativy. Těžko si představit něco jiného.
S pozdravem Sven.
FFFoto
Dochází k prosvítání jen tehdy, když to používáš např. při silném osvětlení (přímé slunce atd.)? Jinak zkus zkontrolovat, jestli je to správně přitlačené. Vzpomínám si, že jsem to vždycky musel přitlačit opravdu silně.
?
Co se týče bělení: Negativ jsem vždy přilepil vrstvou dolů na skleněnou desku po stranách lepicí páskou. Poté jsem na něj v umyvadle nanesl DanKlorix (předem nasátý do pipety) a rukou (samozřejmě v rukavicích) jsem černou emulzi odřel. V případě potřeby jsem na něj nanesl ještě jednou DanKlorix. Poté jsem ho dobře opláchl. Je třeba dávat pozor, aby se nic nedostalo na stranu s vrstvou, jinak vzniknou světlé skvrny. Negativy jsem pak vždy zgeloval, protože kontrast je velmi malý. Možná by to mohlo fungovat, pokud by se prováděla delší expozice, ale pak by byl obtisk ztracen.
Neutrino
Díky za vaše odpovědi.
?
FFFoto, ano, k pronikání světla dochází jen při relativně jasném denním světle. Při běžném osvětlení v místnosti jsem si zatím ničeho nevšiml. Mezitím jsem provedl několik testů. Poté, co jsem odstranil posuvník, přilepil jsem přes štěrbinu lepicí pásku. Pak světlo neproniká. Je to tedy jednoznačně tím. Nemáš náhodou nějaký nápad, jak to vyřešit sám, aniž bych to musel pokaždé zakrývat?
?
Bělení jsem už také vyzkoušel. Funguje to vlastně docela dobře. Při skenování se mi ale nepodařilo, aby barvy vypadaly dobře. Červená byla sice červená a modrá modrá, ale nějak to všechno vypadalo dost divně. Zkoušel jsem to i s křivkami atd., ale nepodařilo se mi to. Je vůbec možné to nějak vyřešit? Zrnitost také není k zahození. Vypadá to spíš jako Delta 3200. :D
?
K tématu plochého filmu mě ještě něco napadlo: Muselo by přece být možné vložit nařezaný plochý film do staré kazety na film s oddělovacími snímky, tu pak do Polabacku, a pak by se s tím mělo dát fotit, ne?