rlfsoso
Milí přátelé,
uvažuji o tom, že bych svůj systém vyvolávání s nakloněnou kazetou (v současnosti Tri-X 400 v kazetách HCD-S + HCD-2 1:24 v různých citlivostech ISO, filmy 120 a 135) přešel na rotační (samozřejmě s jinou vývojkou, pravděpodobně HC110). Jobo plechovky mám k dispozici (série 1500), základnu na role si můžu vyrobit sám? Ale:
Mám trochu potíže s (přibližným) převodem kypovacího pohybu na rotační: 1) jak rychle? 2) kdy změnit směr otáčení? Je mi jasné, že musím použít své materiály, ale pro začátek bych se rád vyhnul těm největším chybám.
Neptej se ani tak na konkrétní dobu vyvolávání rotace, jako spíše na základní postup. Jo, a Job-stroj nepřipadá v úvahu, takže to ani nenavrhuj. Díky!
Pozdrav Rolf
SCKStef
Ahoj Rolfe,
zeptal jsem se u firmy Jobo:
*Údaje Jobo
Rychlost otáčení: 75 ot./min.
Změna směru otáčení: přibližně každé 2 otáčky
Mezitím jsem na eBayi vydražil motorový blok od firmy Durst, který změnu směru otáčení nemá, ale funguje to i tak.
S pozdravem,
Stéphane
Urnes
Na HC-110 ale potřebuješ pořádný průtok. Na rotační proces totiž spotřebuješ mnohem méně vývojky. A HC-110 má tendenci vysychat. Z jednoho litru získáš při standardním ředění 31 litrů roztoku.
S pozdravem Sven.
MiJa
Ahoj,
rotuji už (téměř) desítky let, nejdřív s CPE2, teď už delší dobu s CPA2. Údaje, které uvedl Stephane, mohu jen potvrdit, právě jsem to vyzkoušel!
€
S pozdravem
Michael
HenningH
Moje láhev HC-110 má brzy šest let a je stále stejně tekutá jako první den...
Wolf_XL
... jednak by mě zajímalo, co si od toho slibuješ – a jednak mi ruční otáčení připadá docela zbytečné...
rlfsoso
Ahoj Wolfe,
v zásadě jsem se svým novým setem HCD spokojený a mám ještě dost zásob. Teď jsem ale začal s formátem 4x5 a vyvolávám v kombinaci Mod54/Paterson, tedy 6 filmů najednou. Pro TMX používám HC-110 Dil. H. I tak to ale pokaždé spotřebuje jeden litr. Četl jsem od zastánců rotačního vyvolávání o jednoduchém a rovnoměrném vyvolávání a nízké spotřebě chemikálií. Takže: je v tom i trochu touhy po dobrodružství (ale jachtu si dovolit nemůžu?).
Díky za odpovědi
R.
Urnes
Zeptej se na fóru o velkoformátovém tisku nebo se tam podívej do sekce pro kutily. Někdo si tam z jednoduchého materiálu z obchodu s nářadím postavil stojan na role. Není to tak těžké. Bohužel od posledního krachu už tam nejsou žádné fotky.
@Henning: Můj HC110 se ve druhé polovině lahve stal čím dál tím hustším. Ještě to šlo, ale bylo čím dál tím těžší ho úplně rozpustit. Ale pro plochý film při vývoji v nakloněné poloze je to velmi výnosné.
Pozdravuje Sven.
Urnes
Wolf_XL
...při velkoformátové fotografii je otáčení filmů víceméně nezbytné – alespoň pokud používáte běžné vývojové vany typu Jobo 2500 a podobné. Jednak kvůli menšímu množství chemikálií a jednak kvůli rovnoměrnému vyvolání. Toho však nelze dosáhnout bez pomůcek – měl bys mít alespoň jeden rotační stojan. Na druhou stranu – pokud máš trochu trpělivosti, najdeš na eBayi levně něco s motorem. Já jsem například roky rotoval s Durst Comot...