Analogfotograf
Ahoj, loni na Fineartforum v Paderbornu představil Klaus Wehner sadu pro vyvolání černobílých negativů podle svého receptu. Je už k dostání, nebo ví někdo, kdy bude?
S pozdravem Analogfotograf
HGR
Viz téma „Recenze s/w reverzní sady podle Wehnera“, naposledy aktualizováno 11. června 2015.
?
S pozdravem
?
Hans-Gerd
schmidtt-r-w
Ahoj!
Napsal jsem e-mail Klausovi Wehnerovi a on mi poslal vývojovou sadu. Vyvolal jsem s ní podle návodu prošlé svitkové filmy SCALA z Bulharska. Bylo to velmi zajímavé a vyšlo to skvěle.
S pozdravem, Thomas
KlausWehner
Na posledním setkání fineartforum jsem bohužel měl s sebou příliš málo chemických sad.
Proto někteří zájemci odešli s prázdnou. Je mi to velmi líto.
€
Chemikálie pro reverzní proces (stejně jako moje nová vývojka pro negativy „Wehner-Entwickler“) lze zakoupit přímo u mě.
Kontakt: [url=mailto:klaus.wehner@web.de]klaus.wehner@web.de[/url]
€
Velmi mě těší pozitivní zkušenosti Thomase!
Kdo se bude držet návodu, může očekávat kvalitní výsledky s Agfa SCALA, Adox SILVERMAX a Adox CHS 100 II (všechny při ISO 200/24).
Zajímavým způsobem využití této chemické sady je však také expozice na fotografický papír (v dírkových fotoaparátech nebo velkoformátových fotoaparátech) s následným vyvoláním na pozitiv v reverzní chemické lázni.
€
Rád zodpovím vaše dotazy!
€
S pozdravem
Klaus
KlausWehner
Ještě krátký dodatek k mé vlastní věci:
?
I já mám občas špatnou paměť na jména.
Osobně mi vůbec nevadí, když mě někdo osloví nesprávným jménem.
To se občas stává... žádná tragédie.
?
Teď se však už podruhé objevilo nesprávné jméno v souvislosti s mou osobou v nadpisu.
V tomto případě je to matoucí, protože se jedná o konkrétní věci nebo myšlenky.
Nesprávná informace se rychle vryje do paměti. Při rešerších to pak rychle vede k omylům.
?
Naštěstí je v samotném textu pak vše napsáno správně.
?
?
Srdečné pozdravy z Paderbornu
Klaus WEHNER
Renate
Ahoj,
na posledním setkání fineartforum life jsem měl možnost vidět proces reverzního vyvolávání fotografického papíru. Pomocí fotoaparátu formátu 8x10 palců byly na fotografický papír provedeny expozice portrétů, které byly následně okamžitě vyvolány. Výsledky byly opravdu působivé.
Stále mám v plánu pořizovat fotogramy a poté je kopírovat na barytový papír. Díky reverznímu procesu bych si mohla ušetřit mezinegativ a pracovat přímo na barytovém papíře.
Právě testuji vývojku Wehner. První výsledky jsou velmi slibné. Moje osobní preference, ostrost a široká škála šedých odstínů jsou velmi dobře zachyceny. Jakmile budu mít něco, co se dá ukázat, podám o tom zprávu zde na fóru.
S pozdravem
Renate
KlausWehner
Díky, Renate!
?
Fotografické papíry se ve své kvalitě a vlastnostech značně liší.
?
Pro přímé pozitivy, která byla provedena na posledním fineartforu v Paderbornu v rámci workshopu portrétní fotografie a následně vyvolány reverzní chemikálií, byl použit papír Adox MCP.
?
S tímto papírem jsme dosud dosáhli nejlepších výsledků. Proto bych tento papír pro reverzní vyvolání doporučil.
S jinými papíry se možná tak rychle k dobrým výsledkům nedostanete.
?
Srdečné pozdravy z Paderbornu
Klaus
RHartung
KlausWehner
Děkuji za skvělé video!
€
Rád bych k tomu dodal dvě věci.
€
1. Není nezbytně nutné připravovat lázně z demineralizované vody.
Obvykle stačí běžná voda z kohoutku.
€
2. Všechny filmy jsou navrženy tak, aby dokázaly zachytit průměrný kontrast 5 zón.
(Výjimkou jsou bezpečnostní filmy a mikrofilmy. Ty mohou zobrazit možná 3 zóny s dostatečným rozlišením).
€
U průsvitového média, jako je diapozitiv, je situace o něco složitější.
Průsvitové médium může teoreticky zobrazit nekonečně vysoký kontrast. Zde vše závisí na jasu světelného zdroje a maximální hustotě diapozitivu.
Pokud máte k dispozici světelný projektor (světelný zdroj a objektiv), lze při projekci zobrazit i vysoké hustoty, které již na papíře nejsou viditelné.
Proto se všechny diapozitivy na plátně jeví jako obzvláště brilantní a diferencované.
Můj reverzní proces dosahuje obzvláště vysokých maximálních hustot a je vhodný pro vysoce kvalitní projekci.
Papírové fotografie mohou tuto vysokou brilantnost zprostředkovat pouze nedokonalým způsobem.
€
Kdo bude mít ve dnech 4. až 6. listopadu 2016 možnost navštívit fineartforum v Paderbornu, bude moci vidět černobílá diapozitiva v projekci i na prosvětlovacím stole.
Raritou jsou velkoformátová diapozitiva.
€
S pozdravem
Klaus