Analogfotograf
Cześć, w zeszłym roku na targach Fineartforum w Paderborn Klaus Wehner zaprezentował zestaw do odwracania czarno-białych zdjęć według własnej receptury. Czy można go już kupić, a może ktoś wie, kiedy będzie dostępny?
Pozdrawiam, Analogfotograf
HGR
Zobacz wątek „Recenzja zestawu do odwracania czarno-białych zdjęć według Wehnera” – ostatnia aktualizacja 11 czerwca 2015 r.
?
Pozdrawiam
?
Hans-Gerd
schmidtt-r-w
Cześć!
Wysłałem e-mail do Klausa Wehnera, a on przesłał mi zestaw do wywoływania. Wywołałem nim zgodnie z instrukcją przeterminowane rolki filmu zwojowego SCALA z Bułgarii. To było bardzo ekscytujące i wszystko poszło świetnie.
Pozdrawiam, Thomas
KlausWehner
Podczas ostatniego spotkania fineartforum miałem niestety zbyt mało zestawów chemicznych.
Dlatego niektórzy zainteresowani nie otrzymali ich. Bardzo mi przykro.
€
Zestawy do obróbki odwróconej (a także mój nowy wywoływacz do negatywów „Wehner-Entwickler”) można nabyć bezpośrednio u mnie.
Kontakt: [url=mailto:klaus.wehner@web.de]klaus.wehner@web.de[/url]
€
Bardzo się cieszę z pozytywnych doświadczeń Thomasa!
Kto przestrzega instrukcji, może spodziewać się wysokiej jakości wyników przy użyciu Agfa SCALA, Adox SILVERMAX oraz Adox CHS 100 II (wszystkie przy ISO 200/24).
Jednak również naświetlanie papieru fotograficznego (w aparatach otworkowych lub wielkoformatowych) z późniejszym wywołaniem do pozytywu w chemice odwróconej stanowi interesujące zastosowanie zestawu chemicznego.
€
Chętnie odpowiem na pytania!
€
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
KlausWehner
Jeszcze krótki dodatek od siebie:
?
Ja też mam czasem słabą pamięć do imion.
Osobiście nie mam żadnego problemu z tym, że ktoś zwraca się do mnie nieprawidłowym imieniem.
Zdarza się to od czasu do czasu... to nic strasznego.
?
Teraz jednak po raz drugi pojawia się błędne imię w kontekście mojej osoby w nagłówku.
W tym przypadku jest to mylące, ponieważ dotyczy konkretnych spraw lub pomysłów.
Błędna informacja szybko zapada w pamięć. Podczas poszukiwań prowadzi to szybko do pomyłek.
?
Na szczęście w dalszej części tekstu wszystko jest już napisane poprawnie.
?
?
Serdeczne pozdrowienia z Paderborn
Klaus WEHNER
Renate
Witam,
Podczas ostatniego spotkania „fineartforum life” miałem okazję zobaczyć proces odwróconego naświetlania papieru fotograficznego. Za pomocą aparatu formatu 8x10 cali wykonano portrety na papierze fotograficznym, a następnie natychmiast je naświetlono. Efekty były naprawdę imponujące.
Nadal zamierzam tworzyć fotogramy, a następnie przenosić je na papier barytowy. Dzięki procesowi odwróconemu mógłbym pominąć etap negatywu pośredniego i pracować bezpośrednio na papierze barytowym.
Obecnie testuję wywoływacz Wehnera. Pierwsze wyniki są bardzo obiecujące. Moje osobiste preferencje dotyczące ostrości i bogatej skali szarości są bardzo dobrze odwzorowane. Jak tylko będę miał coś, czym warto się pochwalić, opowiem o tym na tym forum.
Pozdrawiam
Renate
KlausWehner
Dzięki, Renate!
?
Papiery fotograficzne różnią się między sobą dość znacznie pod względem jakości i właściwości.
?
Do wykonania pozytywów, które zostały naświetlone podczas ostatniego fineartforum w Paderborn w ramach warsztatów portretowych, a następnie wywołane przy użyciu chemikaliów do odwracalnych, użyto papieru Adox MCP.
?
Na tym papierze uzyskano jak dotąd najlepsze wyniki. Dlatego polecam ten papier do wywoływania odwracalnego.
W przypadku innych papierów uzyskanie dobrych wyników może nie być tak szybkie.
?
Serdeczne pozdrowienia z Paderborn
Klaus
RHartung
KlausWehner
Dziękuję za świetny film!
€
Chciałbym dodać dwie uwagi.
€
1. Nie jest konieczne przygotowywanie kąpieli z wody demineralizowanej.
Zazwyczaj wystarcza zwykła woda z kranu.
€
2. Wszystkie filmy są zaprojektowane tak, aby mogły oddać średni kontrast 5 stref.
(Wyjątkiem są filmy monitorujące i mikrofilmy. Te mogą być w stanie oddać około 3 stref z wystarczającą szczegółowością).
€
W przypadku diapozytywów, jako nośnika prześwietlonego, sprawa jest nieco bardziej skomplikowana.
Nośnik prześwietlony może teoretycznie oddać nieskończenie wysoki kontrast. Tutaj wszystko zależy od jasności źródła światła i maksymalnej gęstości diapozytywu.
Jeśli dysponuje się jasnym projektorem (źródło światła i obiektyw), w projekcji można jeszcze oddać wysokie gęstości, które na papierze nie są już widoczne.
Dlatego wszystkie diapozytywy na ekranie wydają się szczególnie błyskotliwe i zróżnicowane.
Moja metoda odwracania osiąga szczególnie wysokie gęstości maksymalne i nadaje się do wysokiej jakości projekcji.
Zdjęcia na papierze mogą oddać tę wysoką jasność tylko w sposób niedoskonały.
€
Kto w dniach od 4 do 6 listopada 2016 r. będzie miał okazję odwiedzić fineartforum w Paderborn, będzie mógł obejrzeć diapozytywy czarno-białe w projekcji oraz na podświetlanym stole.
Rzadkością są diapozytywy wielkoformatowe.
€
Serdeczne pozdrowienia
Klaus