To prawda, jest sporo informacji na temat czasów wywoływania – tylko nie ma żadnych dotyczących Fomapanu 400 i rozcieńczenia ILFORD Perceptol 1+1.
€
€
€
Moja wypowiedź odnosiła się teraz również do Xtol. Jeśli chodzi o Fomapan 400 i Perceptol 1+1, sam nic nie znalazłem, w przeciwnym razie poinformowałbym cię o tym.
€
Właśnie w weekend przeprowadziłem naświetlanie Fomapanu 100 przy czułości 100 ASA i wywołałem w Perceptolu, uzyskując idealnie wyrazisty negatyw!
€
€
Oczywiście chętnie w to wierzę! Wywoływałeś w roztworze podstawowym czy z rozcieńczeniem? Z tego co wiem (ale inni na pewno znają się na tym lepiej niż ja), im bardziej rozcieńcza się Perceptol, tym mniejsze jest obniżenie czułości. Jednak wtedy wzrasta też ziarnistość.
€
Ponadto oczywiście zależy to również od tego, jak przeprowadzasz naświetlanie, jak dokładnie przebiegają czasy otwarcia migawki w Twoim aparacie itp. Oczywiście rolę odgrywa również to, jakie były motywy. Jeśli na przykład były to motywy o niewielkim kontraście, takie jak krajobraz przy zachmurzonym niebie, rysunek cieni ucierpi w mniejszym stopniu.
€