thms
Ahoj všichni,
včera jsem vyvolal svůj první film, konkrétně APX100 v roztoku RODINAL 1+50 při teplotě 20 stupňů asi 12 minut.
Výsledky jsou bohužel velmi neuspokojivé. Tady je ukázkový snímek (prach je z naskenovaného obrázku):
https://photos-3.dropbox.com/t/2/AAAoIq8GTOrXn8OpdgSKozxKni3nm_GWLuiZ4OUtaRprCg/12/6357747/jpeg/32x32/1/1439830800/0/2/img057.jpg/CPOFhAMgASACIAMgBCAFIAYgBygBKAIoBw/pYqeKZ60pEIdStQdM8y6_6b8IobLwRphAMFu70td770?size=1024x768&size_mode=2
Máte snad nějakou představu, co se mohlo pokazit? Ostatní snímky vypadají podobně. Právě v místech, která by měla být trochu tmavší, je snímek prostě černý. Je doba vyvolávání příliš krátká? Bohužel si opravdu nevím rady.
Neutrino
Tmavá místa na snímku, která již neobsahují žádné detaily, ale jsou pouze černá, jak popisuješ, naznačují nedostatečnou expozici. Pokud na snímku chybí detaily ve stínech, delší vyvolávání přinese jen malý nebo žádný efekt. Jakým fotoaparátem jsi to vlastně fotil?
thms
Ten film jsem provedl expozicí svým AE-1. Ale už je to nějaká doba. Tak to se trochu uklidňuji. Už jsem si myslel, že jsem při vyvolávání něco pokazil.
Morte
Škoda, že tvůj odkaz na Dropbox nefunguje. Takhle se nedá říct, jestli je chyba ve skenovacím procesu. Pokud jsi nastavil černý bod příliš vysoko (nebo použil výchozí nastavení skenovacího programu), může se stát, že všechny tmavé části obrázku budou v histogramu „odříznuté“. Přiložený software ke skeneru je pro skenování negativů často nevhodný. Doporučuji programy jako Vuescan, u kterých lze skutečně ovlivnit všechny parametry.
- Skener totiž neposkytuje, jak by se mohlo zdát, „neutrální“ obrazová data. Je v podstatě jako další fotoaparát – i zde musí být správná expozice atd. ...
Neutrino
Zvláštní, u mě ten odkaz ještě fungoval. Podle mého názoru to není kvůli nesprávnému nastavení černé. Hluboké stíny byly dokonce spíš trochu zesvětlené, ale v žádném případě oříznuté. Alespoň pokud si dobře vzpomínám.
€
thms, možná bys mohl ten obrázek nahrát znovu, aby ho mohli posoudit i ostatní. Zajímavé by možná bylo, kdybys vyfotil samotný negativní pás s dvěma, třemi fotkami (digitálním fotoaparátem nebo mobilem) a nahrál ho. Možná by pak někdo mohl říct víc.
€
Jaký APX 100 jsi vlastně použil? Ten starý, originální film, nebo ten nový? Ve starém Agfaphoto APX 100, který se ještě donedávna prodával, byl ještě originální film Agfa Leverkusen. Než Agfa Leverkusen v roce 2005 zkrachovala, vyrobila ještě tolik filmu, že zbytkové zásoby se mohly téměř deset let prodávat pod nejrůznějšími značkami. Jednou z těchto značek je právě Agfaphoto od lupus imaging. Od té doby, co se nedávno konečně vyčerpaly zbytkové zásoby, se pod tímto názvem nabízí úplně jiný film. Vyrábí ho Ilford a je srovnatelný nebo identický s Kentmere 100. Na nových obalech je však uvedeno něco jako „New“ nebo „New Emulsion“.
€
Doba vyvolávání se u těchto filmů liší. digitaltruth.com uvádí dobu vyvolávání 10 minut pro nový film v RODINALU 1+50, u starého však téměř 12 minut. Pokud bys tedy použil nový film, s dobou vyvolávání 12 minut bys ho spíše přeexponoval (ale mírné přeexponování nebo podexponování podle mého názoru opravdu nevadí). Proto, právě proto, že jste vyvolal buď správně, nebo dokonce mírně přeexponovaně, velmi silně předpokládám podexponování. Jak již bylo řečeno, nedostatečné vykreslení stínů většinou vždy naznačuje nedostatečnou expozici a méně nesprávné vyvolání.
€
Moje domněnky, co se mohlo pokazit:
€
.) Nesprávné nastavení ISO na fotoaparátu.
€
.) Expozimetr fotoaparátu již nefunguje správně. Porovnej hodnoty s jinými fotoaparáty.
€
.) Časy závěrky již nefungují správně.
€
.) Převážně snímky proti světlu nebo snímky, které obsahují hodně oblohy nebo jiných velmi jasných oblastí, a proto fotoaparát celý snímek podexponuje. U zobrazeného snímku to však neplatí.
thms
S tím obrázkem je to divné. Tady je nový odkaz:
https://www.dropbox.com/sh/gdow3fg3c27mja3/AACCFN8ToKlFsbz8umAXzzm_a?dl=0
€
Používám vlastně standardní software, který byl k tomuto skeneru přiložený. Zkusím VueScan. Díky za tip.
€
Film byl „nový“ APX. Také se teď přikláním k tomu, že expozimetr fotoaparátu blbnul. Mnoho snímků na filmu je bohužel velmi tmavých, jiné jsou naopak dobře exponované. Nejdřív jsem tipoval na vývoj, protože jsem to předtím nikdy nedělal a myslel jsem si, že se tam možná vkradla nějaká větší chyba. S expozimetrem mého AE-1 jsem předtím nikdy neměl problémy. V budoucnu na to budu dávat větší pozor.
€
Jsem vlastně trochu zmatený, co se týče doby vyvolávání filmů APX100. Na jiném fóru jsem četl, že někteří lidé nechávají film 17 minut ve vývojce, což by vůbec neodpovídalo doporučené době 12 nebo 10 minut.
DerReisefotograf
Ahoj,
těch 17 minut se týká starých filmů APX. Tady je ten starý film:
http://www.fotoimpex.de/shop/images/products/media/11220_1_APX100%20Datenblatt.pdf
€
€
a tady ten nový:
http://www1.lupus-imaging-media.com/images/downloads/apx100ger1.pdf
€
hm, nevím, co si o tom obrázku mám myslet. Myslím, že Beliho zmátla ta bílá zeď, ta vypadá správně na úrovni expozice. Košile je taky správně na úrovni expozice. Tím pádem se stíny sbíhají. Zatím v pořádku.
Znám tenhle efekt, když v softwaru skeneru posuneš posuvník příliš daleko za určitý bod, tak se obrázek „převrátí“. Nedokážu to přesně popsat.
Tak jsem trochu experimentoval s VueScanem a podařilo se mi trochu napodobit podobný efekt, jaký je vidět na hlavě toho muže před zdí.
Posuvník pro jas obrazu na minimum, posuvník pro světlou gradaci na maximum, posuvník pro tmavou gradaci na minimum a pak se obraz převrátí.
To je jen moje domněnka. Mohla by to být chyba při skenování.
LG tobias
grommi
Odkud jste vzali tyhle časy? Tabulka Massive Def uvádí při 20 °C a jmenovité citlivosti pro Kentmere 100 v RODINALu 1:50 -> 15 min, pro RPX 100 -> 18 min, a to i podle oficiálního technického listu. To jsou časy, které mohu potvrdit z vlastní zkušenosti a považuji je za rozumné. Jednou jsem vyvolal APX100 „new emulsion“ na 10 minut, bůhví, odkud jsem tu dobu vzal, ale rozhodně to bylo příliš málo. Ty 3 filmy by měly používat stejný materiál.
?
Kromě toho ta fotka vypadá příšerně, částečně jako solarizace, obličej je příliš tmavý a jednotlivé části úplně rozmazané. To není podexponované. Není to jen (ale pravděpodobně i) podvyvolané. Něco podobného jsem kdysi měl u špatně ustáleného filmu. Tam bych nejdřív začal a zkontroloval ustalovač, případně provedl dodatečné ustálení. Tedy s nevyvolaným kouskem z začátku filmu provést test čirosti na světle, tedy zjistit dobu, za kterou je film zcela čirý a průhledný. Běžná doba fixace je pak dvojnásobná, pouze Kodaky TMX vyžadují trojnásobnou.
?
Tady se něco pořádně pokazilo, ale my na to přijdeme. Je třeba pořídit nové zkušební snímky při jednoduchém (!) denním světle, zaznamenat expozici a zveřejnit ji zde; zda je to přibližně správné, poznáš i bez expozimetru. K tomu nemusíš obětovat celý film, u malého formátu se u mnoha fotoaparátů dá po 3 nebo 4 snímcích v temné komoře fotoaparát otevřít a začátek oříznout, aby se vyvolal. Zbytek pak můžeš dál používat, začátek stačí oříznout šikmo.
thms
Takže nakonec 18 minut? V tom už se vůbec nevyznám. To s tím fixačním roztokem vyzkouším.
grommi
Hm, už jsem o tom tady jednou psal a musím se opravit. Skláním hlavu v pokoře... Vyvolal jsem APX100 new 18 minut (stejně jako RPX100) místo 10 minut a film byl úplně přeexponovaný. Zřejmě se tedy jedná o různé verze těchto filmů.
?
http://forum.fotoimpex.de/index.php?showtopic=3352
?
Jo, jo, pomalu se to hromadí... a já už mám pomalu dost těch „bezejmenných“ filmů, jako je Agfaphoto APX a jeho bratři.
?
Ale to s dodatečným fixováním a/nebo novými testovacími snímky stále považuji za smysluplné.
DerReisefotograf
Těch 18 minut se tedy týká filmů, které jsou ještě originální AGFA Leverkusen. Byly vyrobeny přibližně do roku 2006. Je na nich také původní kosočtverec AGFA. Jedná se zpravidla o filmy, které jsou výrazně starší než 10 let.
A těch 10 minut je pro filmy, které distribuuje Lupus. Na nich je pak emblém s kosočtvercem a vlkem. A v současné době je na nich také nápis New Emulsion. To jsou všechny aktuální filmy, které si můžeš koupit v drogeriích.
S pozdravem Tobias
Olivinyl
Ahoj všichni,
Starý AGFA:
Takže 18 minut pro originální Agfa APX 100 z Leverkusenu v RODINALU 1+50 je přííííliš dlouho! Ani 17 minut pro 160 ASA podle originálního návodu k RODINALU nestačí.
Optimální je provést expozici filmu na 80 ASA a vyvolat v RODINALU 1+50 při 20 °C po dobu 13 minut. Prvních 30 sekund 15x převrátit a poté každých 30 sekund 1x převrátit. Hotovo!
Pokud vím, jsou to úplně poslední pravé leverkusenské filmy APX 100 KB s datem expirace Datum 12/2015.
Poté je vše podobné jako u Kentmere 100 / RPX 100.
Nový AGFA APX 100 „NEW“:
O filmu Agfafoto APX 100 NEW bohužel nemohu uvést žádné rozumné časy. Dokážu si ale dobře představit, že Kentmere 100 a jeho klony (APX New/RPX) mají v RODINALU také skutečnou citlivost pouze 64 až 80 ASA.
Řídil bych se zde návodem na vyvolání od Lupusu a film bych exponoval na 80 ASA a vyvolával 10 minut v RODINALU 1+50. I zde prvních 30 sekund 15x převrátit a poté každých 30 sekund 1x převrátit.
Myslím, že jsem někde četl, že Rollei od určitého čísla šarže prodává mírně upravený RPX 100 se změněnou emulzí. Proto jsou časy pro Rollei RPX 100 také o něco delší. (To je ale jen mlhavá domněnka.) V kazetách Lupus Agfa se však v současné době nachází materiál Kentmere nebo identický materiál 100.
Ukázkový snímek z Dropboxu také vypadá opravdu špatně zafixovaný.
LG Oliver
DerReisefotograf
Ahoj všichni,
€
Ten starý AGFA:
€
Takže 18 minut pro originální Agfa APX 100 z Leverkusenu v RODINALu 1+50 je strašně moc! Ani 17 minut pro 160 ASA podle originálního návodu k RODINALu nestačí.
Optimální je provést expozici filmu na 80 ASA a vyvolat v RODINALu 1+50 při 20 °C po dobu 13 minut. Prvních 30 sekund 15x převrátit a pak každých 30 sekund 1x převrátit. Hotovo!
€
Pokud vím, úplně poslední pravé leverkusenské filmy APX 100 KB mají datum expirace 12/2015.
LG Oliver
Jak jsi přišel na to, že těch 17 (18) minut je příííliš dlouho? Je to přece uvedeno nahoře v datovém listu, na který odkazuješ. Své staré 120 APX jsem vyvolal přesně těch 17 minut v RODINALu 1+50 a dostal jsem velmi použitelné výsledky.
Co se podle tebe stane během těch 17 minut, že to není použitelné?
grommi
Příjemné hádání!
€
„Je tam pak znak s kosočtvercem a vlkem. A momentálně je tam ještě nápis New Emulsion.“
€
Ne! Červený kosočtverec je originální Agfa Leverkusen (v konkurzu od roku 2005) a práva na kosočtverec má dodnes ta správná, pravá Agfa-Gevaert v Belgii, která stále vyrábí krásný filmový materiál. Ale to je úplně jiná kapitola. Lupus/Agfaphoto, distributor „APX 100 new emulsion“, má proto na obalu červenou tečku, ne kosočtverec.
€
„V kazetách Lupus Agfa se ale momentálně nachází materiál Kentmere nebo identický materiál 100.“
€
Ne, identický ne, podobný ano, vyrobený firmou Harman (Ilford) s téměř jistotou ano, ale s mnohem kratšími dobami vyvolávání. Z jakéhokoli důvodu.
€
To je ale povyk. K rodině filmů 400 z anglické filmové dílny raději nic neřeknu, tam to začíná být už úplně bizarní.
€
PS. To, že jsou časy starého, originálního APX100 z Leverkusen a RPX100 z Anglie velmi podobné, je čistě náhoda.
DerReisefotograf
Červený kosočtverec s vlkem už existuje, ale je to jen webová stránka společnosti Lupus. Na krabičkách APX je červená tečka. Myslel jsem, že to tam někde je také úplně malinké.
S pozdravem Tobias
wosis123
Myslím, že když se na to podíváme přesně, existuje ve 3 různých baleních:
?
1. S kosočtvercem Agfa: APX original Agfa:
http://filmphotography.eu/wp-content/uploads/2012/12/agfa-apx-100-35mm.jpg
2. S červenou tečkou: APX original Agfa, po bankrotu, ale stále originální výrobek Agfa:
http://www.fotoimpex.de/shop_system/images/artikel/detail/AGFAPAN_APX_100.jpg
3. S červenou tečkou a nápisem „New Emulsion“: ne Agfa, ale odnož Kentmere:
http://www.pixelprinzen.de/blog/wp-content/uploads/2015/06/APX100NEW.jpg
Olivinyl
€
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Olivinyl" data-cid="18803" data-time="1440086017">
<div>
Ahoj všichni,
€
Starý AGFA:
€
Takže 18 minut pro originální Agfa APX 100 z Leverkusenu v RODINALU 1+50 jsou příííliš dlouhé! Ani 160 ASA a 17 minut podle originálního návodu k použití RODINALU nestačí.
Optimální je provést expozici filmu na 80 ASA a vyvolat v RODINALu 1+50 při 20 °C po dobu 13 minut. Prvních 30 sekund 15x převrátit a pak každých 30 sekund 1x převrátit. Hotovo!
€
Pokud vím, úplně poslední pravé leverkusenské filmy APX 100 KB mají datum expozice 12/2015.
LG Oliver
</div>
</blockquote>
€Jak jsi přišel na to, že těch 17 (18) minut je příííliš dlouhá doba? Je to přece uvedeno nahoře v odkazovaném datovém listu. Své staré 120 APX jsem vyvolal přesně těch 17 minut v RODINALU 1+50 a dostal jsem velmi použitelné výsledky.
Co se podle tebe stane po těch 17 minutách, že to není použitelné?
</DIV>
</BLOCKQUOTE>
Z legrace jsem jednou provedl expozici skutečného APX 100 s expoziční řadou (zóna 1–10, motiv: šedá karta). Expozici jsem provedl tak, aby zóna 5 odpovídala 100 ASA. Na závěr ještě 3 stejné testovací motivy s 80 ASA, 100 ASA a 160 ASA. Film jsem pak vyvolal 17 minut v RODINALU 1+50 při 20 °C. Prvních 30 sekund jsem láhev 15x naklonil, pak jednou za 30 sekund. Jako přerušovací lázeň jsem použil vodu a fixoval jsem s dvojnásobnou dobou čištění. Film jsem pak změřil denzitometrem a dosáhl jsem citlivosti těsně nad 80 ASA. Od zóny 5 hustoty rostou a film pak odpovídá vyvolání podle N+1,5. U filmu 120 jsem dosáhl přibližně stejných hodnot. Zde jsem však pořídil pouze dvě expozice šedé karty, na zóně 1 a 5.
€
Výsledkem je, že světla jsou přeexponovaná a dochází ke ztrátě detailů.
€
U leverkusenského filmu AGFA APX 100 jsem také zjistil, že je mimořádně „odolný proti stárnutí“. Rozdíl mezi APX z roku 2005 a APX z roku 2015 je pouhých 5–10 ASA... za předpokladu správného skladování.
€
S pozdravem Oliver
TR
Ahoj lidi, je to vlastně tak jednoduché:
?
Zda byly negativy správně expozicovány, poznáte nejprve na prosvětlovacím stole pomocí lupy podle toho, zda jsou stíny stále zřetelné. Tímto způsobem lze vyloučit jakékoli pozdější zdroje chyb.
Je nutné správně nastavit expozici a zde je třeba brát „běžné“ expozimetry ve starých fotoaparátech s rezervou, pokud je v záběru např. 1/3 světlé oblohy (nebo zmíněná bílá zeď): Fotoaparát provádí podexponování stínů, pokud neprovedete korekci. Modernější fotoaparáty disponují takzvaným „matricovým měřením“. Tato technika je „inteligentnější“ a takové motivy rozpozná. Pokud máte „běžný“ vestavěný expozimetr, měli byste nejprve změřit neutrální plochu (např. podlahu) a převzít tuto hodnotu. Na fórech neustále vidím příslušné motivy, u nichž to zjevně nebylo zohledněno.
?
Doba vyvolávání ovlivňuje primárně pouze hustotu středních tónů a světel. Stíny již od určitého bodu nelze vyvoláním negativu ovlivnit, proto jsou v tomto ohledu jakékoli údaje o době vyvolávání zcela irelevantní. Tuto námahu si opravdu můžete ušetřit: délka vyvolání určuje pouze kontrast snímku a ten lze stejně dobře doladit později při úpravách snímku / při zvětšování v laboratoři. V případě pochybností raději vyvolávejte o něco kratší dobu než delší. Stíny to neovlivní a příliš slabé světlé tóny / střední tóny lze pomocí úprav snímku nebo tvrdší gradace skvěle „zvednout“.
?
Poté je třeba negativ správně naskenovat. Já bych vždy nejprve provedl „fullscale-scan“ bez jakékoli úpravy kontrastu či oříznutí a teprve jako poslední krok bych upravil kontrast:
http://www.fotografische.de/bildbearbeitung/negative-scannen/
?
ralle
Ahoj,
zpočátku jsem také používal APX 100 NEW. Nelíbí se mi, protože nemá s původním AGFA APX 100 nic společného. Vyzkoušel jsem několik vývojek. Spokojený jsem byl s Ilfosol 3.
Zde je pár ukázek s různými vývojkami:
http://haun-media.de/tiltdesign-faq/index.php?action=show&cat=5
Mimochodem, měl jsem dojem, že kvalita APX 100 NEW kolísá.
Chybí mi starý AGFA APX 100. Ten se dal koupit za cca 3,40 € v DM. Dobře se vyvolával v Kodaku D76:
http://haun-media.de/tiltdesign-faq/index.php?action=artikel&cat=4&id=68&artlang=de
Zdravím, Ralle
Wolfgg
Dobrý den,
originální film Agfa APX100 jsem kdysi přesně změřil podle zónového systému. Výsledkem bylo, že pro 9 zón (tj. kontrast objektu 8 clonových stupňů) na papíru Spezial (rozsah kopírování 5 clonových stupňů) je třeba při použití originálního RODINALU v poměru 1:50 a teplotě 20 °C 17 minut, přičemž první minutu se lázeň převrací celá a poté každou minutu.
€
S pozdravem Wolfgang