wschwetz
Ani na obalu, ani v návodech k použití roztoku D76 se nenacházejí žádné údaje o ředicích poměrech základního roztoku. Ani na fórech jsem nic nenašel. Samozřejmě vím, že lze vyvolávat v poměru 1:1.
Rád bych však dostal konkrétní odpověď na následující postup:
?
Chci připravit půl litru roztoku D76 a vyvolat v příslušné nádobě dva filmy. To stačí na pět filmů.
?
Film 1+2: čas x
Film 3+4: čas x plus kolik?
Film 5: čas x plus kolik?
?
Dříve se vždy říkalo: za každý další film plus 1 minuta, někdy také plus 10 %
?
Kdo má s tím zkušenosti?
MirkoBoeddecker
V ATOMALu se řídíme pravidlem:
Do filmu č. 5 žádné prodloužení a od filmu č. 6 o jednu minutu více. Jedná se však o velmi hrubý odhad. Lepší by bylo provést regeneraci nebo začít s postupnou změnou koncentrace již dříve.
Všechny údaje se však vztahují na 1 litr roztoku a předpokládají, že pracovní roztok vždy znovu promícháte.
Částečnou přípravu 500 ml nemohu doporučit, protože D76 se nehomogenizuje. Nelze tedy předpokládat rovnoměrné promíchání složek v sáčku, což je u kompletní přípravy zbytečné.
Pomineme-li tento problém, přepočet by přibližně vypadal takto:
Film 1 a 2: žádné prodloužení
Film 3+4: plus jedna minuta
Film 5: plus 2 minuty
S pozdravem,
Mirko
wschwetz
Díky, Mirko
?
Já bych teď u filmů 3 a 4 počítal s 2 minutami navíc.
?
Tu metodu s částečným naředěním jsem před časem několikrát vyzkoušel. Vzal jsem 3,8litrový sáček, dal ho do velké kelímku od jogurtu s víčkem, přidal Barmann a asi 5 minut to protřepával. Potom jsem to rozdělil do filmových plechovek, každá na jeden film. Samozřejmě je k tomu potřeba odpovídající váha. Bylo to samozřejmě trochu práce (určitě by se to dalo ještě zefektivnit pomocí rysky na filmových plechovkách). Ale fungovalo to bez problémů! Mnohem více filmů se mi nepovedlo, protože vývojka už nefungovala správně. Prášek ale rozmíchávám v relativně horké vodě (teplota vyšší, než je uvedeno na obalu) a pak nechám vychladnout.
Rolf-Werner
Nějak se mi kdysi dostala do rukou tabulka s prodlužovacími faktory, možná na stránkách Kodaku. Výsledky ale nebyly zrovna skvělé, pár filmů jsem si tím vlastně zkazil – prostě nebyly správně vyvolané a je velmi obtížné je vytisknout.
€
Od té doby vyvolávám maximálně 3 svitkové filmy na 500 ml, pak přidávám čerstvé chemikálie. Přitom ale mám v jedné nádobě rozhodně více filmů. K tomu mám nádobu Paterson, do které se vejdou 2 svitkové filmy, a Jobo s místem pro 3.
€
D76 vždy namíchám celé a pak ho rozdělím do černých plastových lahví, ve kterých kdysi byla dezinfekce. Mají pevné víčko s tlustou gumovou manžetou, které dobře těsní. Když si část odeberu (jedna láhev má 1 litr a já si obvykle beru vždy 500 ml), přidám trochu Protektanu a láhev zase odložím.
€
Ten roztok je i po měsících stále zcela čirý a funguje jako první den.
€
Pozdravy
Rolf
Wolf_XL
...dosáhnout homogenní směsi práškových látek je téměř nemožné – můžeš s ní třást, jak chceš – dříve či později nastane okamžik, kdy se složky opět oddělí. Proto je lepší připravovat směs po menších dávkách... Tady si můžeš přečíst teoretické základy tohoto tématu...
€
http://www.mvt.ovgu.de/mvt_media/Vorlesungen/VO_MVT/MVT_e_8.pdf
€
Hodně zábavy! ;-)
Photux
Používám tenhle roztok prostě jako jednorázový vývojku. Při ředění v poměru 1:1 je to na jeden film tak levné, že se nechci trápit s prodlužovacími faktory. Navíc nemám tak velký objem práce, takže jsem rád, když nemusím vylévat zbytky. S Protectanem je bez problémů možné dosáhnout trvanlivosti 6–12 měsíců, ale pozor: D76 „umírá“ poměrně náhle a pak už vůbec nevyvolává. Jakmile viditelně zežloutne, situace se stává kritickou; zda je však ještě použitelný, nelze určit pouze na základě toho. Při delším skladování se proto nejprve doporučuje vyvolat krátký testovací proužek.
Wolf_XL
...tak nějak to dělám taky – základní roztoky jsou hrozný... ;-) Počkat – jedna výjimka tu je – a to vývojka TMax. Tam jsou ale uvedeny prodlužovací faktory: po 4. filmu + 1 min a po 8. filmu + 2 min... To bych bral jako vodítko i u D-76...
Rolf-Werner
Díky, Photuxi, za radu, budu na to myslet a budu opatrný :)
?
S pozdravem
Rolf
Gast
V návodu k Ilford ID-11 (který je prakticky totožný s D-76) se uvádí, že na jeden litr vývojky lze vyvolat 10 filmů.
Doba vyvolávání se po každém filmu prodlužuje o 10 %:
…
https://www.ilfordphoto.com/amfile/file/download/file_id/2008/product_id/708/
…
Osobně používám D-76 vždy jako jednorázový vývojový roztok (většinou v poměru 1+1).
…
S pozdravem
Wolfgang
Otto
Stačí se podívat do technického listu:
http://imaging.kodakalaris.com/sites/uat/files/wysiwyg/pro/chemistry/j78.pdf
Je to na straně 5 pod poslední tabulkou nebo zde v němčině:
http://www.fotofachversand.at/pdf/Kodak_D-76_Entwickler_Datenblatt_Anleitung.pdf
na straně 7 pod tabulkou.
Profesionálním řešením je použití doplňovacího roztoku (regenerace).
Při prodloužení doby se obvykle po vyvolání použije použitá vývojka a smíchá se se zbytkem zásobního roztoku. Nepoužívejte částečné dávky.
Hodně štěstí.
S pozdravem,
Otto!