Joachim
Ahoj všichni,
?
kdybyste si mohli vybrat mezi těmito dvěma středoformátovými fotoaparáty, pro který byste se rozhodli?
?
- Mamiya C33 (6x4,5 negativ)
- Zenza Bronica ETR (6x6 negativ)
?
Díky za tipy.
Junkom
Ahoj Joachime,
?
Takže C33 je ten model s formátem 6x6 a ETR je ten s formátem 6x4,5.
?
Obě kamery se svou konstrukcí a ovládáním liší, jak jen to jde.
Začíná to už tím, že Mamiya funguje úplně bez baterie, zatímco ETR bez ní prakticky nefunguje.
V podstatě je to také čistě otázka formátu, co bys chtěl fotografovat?
?
Já osobně jsem se na začátku svého dobrodružství s formátem 6x6 vrhl na Rolleiflex, který jsem tehdy mohl koupit za docela výhodnou cenu.
A byla to velmi krásná doba, tento formát je považován za náročný, ale to je čistě věc názoru.
?
Cenově je ETR levnější, a to i co se týče rozsahu náhradních a doplňkových dílů. Formát 6x4,5 je z hlediska poměru stran přibližně ekvivalentem malého formátu ve středním formátu.
O kvalitě ETR toho moc říct nemohu, její větší bratr v formátu 6x7 mě nepřesvědčil o své ovladatelnosti.
C33 se mi líbila, ale při ručním ovládání byla také velmi nepraktická.
?
Pokud nechceš utrácet tolik peněz a chceš se plně věnovat střednímu formátu a mobilita pro tebe nehraje primární roli, doporučuji ti Mamyia RB Pro S nebo SD 6x7.
Seženete je za přibližně stejnou cenu.
?
Doufám, že ti to trochu pomůže ;)
Bonderer
Určitě bych doporučil Bronicu. Dobré fotoaparáty a objektivy, široká nabídka příslušenství a objektivů včetně zoomových. Vyměnitelné zásobníky, které umožňují i formát KB a panorama. Pohodlný fotoaparát s velkým potenciálem pro rozšíření. Mám RF 645, ale jsem spíše příznivcem fotoaparátů s optickým hledáčkem, i když objektivy jsou opravdu velmi dobré. Kdo má rád formát 6x6, najde u Bronicy i o číslo větší model. Osobně mi připadají dvouoké fotoaparáty s vyměnitelnými objektivy příliš nepraktické, těžkopádné a spíše vhodné do studia.
Urnes
Jak jsem říkal. Záleží na tom, co chceš dělat. Na cestách je Zenza praktičtější. Zvlášť pokud máš ten hranolový hledáček s Beli.
C33 je čistá mechanika, která nezklame ani při minus 15 stupních. Máš větší formát filmu. A díky měchu se můžeš dostat k objektům docela blízko. OK. Paralaxa pak už nesedí a musíš odhadnout konečný výřez. Kdybys hledal C, hned bych se podíval po C330 s pro. To byla poslední série. I když bych svou C 33 neprodal, dnes bych kvůli formátu asi spíš hledal RB. Váha se u nich moc neliší.
Zdravím, Sven.
Joachim
Ahoj všichni,
?
Dobře, přesvědčili jste mě! Díky za podrobné rady.
?
Pojedu se podívat po fotoaparátu Zenza Bronica ETR(si)
.
?
Možná budu potřebovat i návod k použití v němčině.
?
Díky
Junkom
Joachim
Tak,
já
jsem si dnes koupil Zenza Bronica ETRsi!
Moc
děkuji za pomoc.
Joachim
Objednávka odeslána
------------------------------
€
Právě jsem si u Hausherrn objednal pár černobílých a barevných filmů (Porta 400) pro můj fotoaparát Zenza Bronika ETRsi a AGFA Sychro Box s formátem 6x9 cm. Tentokrát film formátu 120. Malého formátu mám ještě dost.
€
Teď už se nemůže nic pokazit a těším se na svůj koníček, na naše krásné hobby, analogovou fotografii!
€
Užijte si prázdniny, přeji vám krásné léto a všem dobré světlo!
rlfsoso
Ahoj Joachime, obvykle fotím s fotoaparátem Zenza Bronica ETRSi (645), takže ještě pár tipů:
€
a) Skvělý fotoaparát, se Speed Gripem a hranolem (já osobně raději bez Beli) se ovládá jako (velký) fotoaparát na 35mm film, prostě perfektně.
b) Když vkládáš zásobník – a máš jeden z těch novějších s dvojitým uzávěrem (dvě tlačítka, která je třeba stisknout, aby se zásobník dal vyjmout) – je vložka, do které se vkládá film, pravděpodobně také odpovídající „novější“ verze. Je nutné si uvědomit, že zajišťovací disky v obou malých klapkách, které se otevírají pro výměnu filmové kazety, jsou pouze z plastu. To znamená, že je musíš nejprve zavřít, TEPRVE POTOM vložit zásobník do magazínu a zavřít ho. V magazínech je zabudováno zajištění, které brání otevření obou klapek, když je magazín zavřený. Jenže: pokud klapky jednou správně nezavřete a zásobník je již „utěsněný“ a klapky prostě jen tak zavřete, půjde to jen jednou: pak jsou plastové destičky zničené. Stalo se mi to, už jsem měl použité zásobníkové vložky s takovou vadou a film byl pak částečně černý. Mám několik takových zásobníků a mezitím do nich dostaly starší vložky, kde jsou zajišťovací destičky kovové.
c) Baterie – bez ní nic nefunguje, protože centrální závěrka je elektromechanická (bez proudu 1/500; ovládání ve fotoaparátu pak „brzdí“ závěrku na správný čas) – mi vydrží docela dlouho. Nicméně: přepínač kolem spouště je při nepoužívání také vypnutý, takže neproudí žádný proud.
Užijte si ETRSi!
Rolf
rlfsoso
PS: Objektivy montujte a demontujte pouze v napnutém stavu! Návod mám bohužel pouze v angličtině, viz Butkus.org
Joachim
Děkuji za další cenné rady.
€
Návod k použití:
Mohl by mi někdo poskytnout návod k použití – nejlépe v němčině?
DerReisefotograf
Jak jsem říkal. Záleží na tom, co chceš dělat. Na cestách je Zenza praktičtější. Zvlášť když máš ten prizmatický hledáček od Beli.
C33 je čistá mechanika, která nezklame ani při minus 15 stupních. Máš větší formát filmu. A díky měchu se můžeš dostat k objektům docela blízko. OK. Paralaxa pak už nesedí a musíš odhadnout konečný výřez. Kdybys hledal C, hned bych se podíval po C330 s pro. To byla poslední série. I když bych svou C 33 neprodal, dnes bych kvůli formátu asi spíš hledal RB. Co se týče váhy, moc se neliší.
Zdravím, Sven.
Ahoj,
rád bych ještě něco řekl k modelu C33. To s makro možnostmi je pravda. Ale abys při makrofotografii s C33 (a všemi fotoaparáty řady C) nebyl frustrovaný, protože výřez byl jen odhadnutý, měl bys použít Paramender. S ním nejprve pomocí hledáčku nastavíš výřez motivu a zaostřovací bod a pak se fotoaparát pomocí Paramenderu posune nahoru přesně o vzdálenost, o kterou jsou obě čočky od sebe. A tím získáte na filmu přesně ten výřez motivu, jaký jste nastavili na matném skle. Paramender je naprosto nezbytný v kombinaci s objektivem 55 mm Sekor, protože s tímto objektivem se dostanete k motivu tak blízko, že odhadování již nedává smysl. S ostatními objektivy byste jej měli používat také, pokud to chcete dělat správně.
Jelikož tato informace pro TO již není relevantní, píšu ji přesto pro uživatele, kteří se zajímají o fotoaparát řady Mamiya C.
K ETRSi bohužel nemohu nic říci, protože tento fotoaparát neznám.
S pozdravem Tobias
HeinzB
@Joachim
Pokud máte zájem o německý návod k použití, mohu vám zkopírovat popis mého ETRS (výroční rok 81 nebo 82). Stejně tak mohu poskytnout návody k hledáčku AE-II a rukojeti pro rychlý posun E, jakož i technické listy k objektivům 75 mm a 200 mm.
Viz také
http://www.myphotoweb.com/Zenza_bronica_camera/zenza_en/index.htm
a
http://www.troeszter.net/BronicaHome/ETRSiPage.htm
mattes
Dosud jsem měl příležitost fotografovat s fotoaparátem Exakta 66, Kiev 60, replikou Yashica Mat 124 od Brenner Edel China, hledáčkovým fotoaparátem Fuji 4,5×6, Mamiya Press a Mamiya C220.
Ze všech těchto fotoaparátů se mi nejvíce líbila Mamiya C220.
Dvojoké fotoaparáty Mamiya jsou geniální.
Kdo má problém s chvěním zrcátka u své středoformátové zrcadlovky, si zamiluje koncept pevného zrcátka v kombinaci s centrální závěrkou bez chvění.
Fotoaparáty Mamiya navíc nabízejí výměnné objektivy a výsuvný měřicí měch, který je vhodný pro makrofotografii.
Matthias
mattes
Dosud jsem měl příležitost fotografovat s fotoaparátem Exakta 66, Kiev 60, replikou Yashica Mat 124 od Brenner Edel China, hledáčkovým fotoaparátem Fuji 4,5×6, Mamiya Press a Mamiya C220.
€
Ze všech těchto fotoaparátů se mi nejvíce líbila Mamiya C220.€
Dvojoké fotoaparáty Mamiya jsou geniální.
Kdo má problém s chvěním zrcátka u své středoformátové zrcadlovky, si zamiluje koncept pevného zrcátka v kombinaci s centrální závěrkou bez chvění.
Fotoaparáty Mamiya navíc nabízejí výměnné objektivy a výsuvný měřicí měch, který je vhodný pro makrofotografii.
Matthias