grommi
Cześć,
?
HP5+ przy czułości 1600 i Delta 3200 przy 4000 dają mi bardzo ładne efekty w wywoływaczu Emofin. Mam teraz rolkę TMax 400 w formacie 120 i chciałbym ją wywołać w Emofinie tak samo jak filmy 1600 lub 3200. Niestety w sieci nie ma zbyt wielu informacji na temat tego wspaniałego wywoływacza, nawet karta charakterystyki Tetenal zaginęła, a może po prostu jestem zbyt głupi. Na stronie Tetenal wywoływacz ten nie jest już wymieniony, ale dostałem w prezencie opakowanie o pojemności 2,5 l. W przypadku filmu zwojowego po prostu zużyłbym 20-centymetrowy fragment i zobaczył, co z tego wyjdzie, ale w przypadku filmu zwojowego nie da się tego zrobić.
?
Czy ktoś ma doświadczenie z kombinacją TMax400/Emofin lub link do karty charakterystyki?
Wolfgg
Witam,
jeśli to pomoże, w karcie katalogowej z 1989 roku podano dla Tmax400 wartości 4,5 minuty na stopień dla współczynnika gamma 0,55 oraz 7 minut na stopień dla współczynnika gamma 0,7 przy częstotliwości przechylania wynoszącej 1 minutę i temperaturze 20°C (wersja proszkowa).
Pozdrawiam, Wolfgang
Silberblick
Cześć grommi,
w nieco nowszej karcie technicznej znalazłem następujące wartości:
Tmax 400 / proszek Emofin
ASA 1600 – obrót lub 3 sekundy przechylania w temperaturze 20°C – 8 minut na każdy stopień
ASA 800 – 5 minut
ASA 400 – 3 minuty (dla 3 minut w temperaturze 20°C i 3 sekundy w pozycji przechylonej w innym miejscu tej samej broszury podano współczynnik gamma wynoszący 0,55).
Nigdy nie wypróbowałem Emofinu ze starymi i obecnymi T-Maxami, ale obecny TMax400 całkiem mi się podoba w Diafine (naświetlony na około 800/30).
Powodzenia, Georg.
grommi
Dziękuję wam obojgu, to mi się przyda. Na pewno jakoś się ułoży.