RainerWille Droga społeczności FOTOIMPEX, Od roku znów przeprowadzam naświetlanie rolek filmowych (MF i KF). Ponieważ jednak jestem również zwolennikiem cyfrowej obróbki zdjęć, chciałbym zdigitalizować negatywy. Myślałem o skorzystaniu z usług zewnętrznej firmy: wysłać rolki filmowe, zlecić wywołanie, pobrać zdjęcia cyfrowe (w formacie TIFF) i otrzymać negatywy. Czy coś takiego istnieje? Czy to się opłaca / czy jest to nadal przystępne cenowo? Czy korzystacie z takich usług? Jak digitalizujecie swoje zdjęcia? Pozdrawiam serdecznie, Rainer Wille
plaubelpeco Samodzielna digitalizacja mikrofilmów lub filmów za pomocą skanera Epson V750 Pro i oprogramowania Silverfast AI Studio.
TR Sam również zajmuję się digitalizacją. Wymaga to jednak pewnej wiedzy. Przede wszystkim nie należy pozostawiać „postprodukcji” oprogramowaniu („skanerowi”), lecz samodzielnie regulować zakres tonów, gradację i filtrowanie, zwłaszcza przy tworzeniu serii. Tak jak w ciemni. Dlatego najpierw skanuję „na surowo”, a następnie bardzo precyzyjnie obrabiam grafiki za pomocą „prawdziwego” programu do obróbki obrazu. Gdybym zlecał skanowanie, zawsze zaznaczałbym, że chcę otrzymać wyłącznie „surowe dane w pełnej skali”, bez żadnych zmian wprowadzonych przez kogoś innego, a tym bardziej przez wspomnianą „automatyczną obróbkę komputerową”.