MirkoBoeddecker
...powoli daje o sobie znać.
€
Odkąd zamiast euro mamy lirę Draghi, gospodarka podobno kwitnie jak nigdy dotąd.
Być może – u nas jednak nic z tego nie widać.
To, co jednak daje o sobie znać, to kurs euro do dolara: ceny surowców gwałtownie rosną.
€
Tworzywa sztuczne, surowce chemiczne – wszystko zmierza tylko w jednym kierunku: w górę i to szybko.
Od zeszłego roku o ponad 30%.
€
Do tej pory my i inni nie przekazywaliśmy wam zbyt wiele na ten temat, ale powoli nie da się już tego robić, ponieważ zgromadziliśmy i zużyliśmy wszystkie zapasy z dobrych czasów.
€
Tetenal rozpocznie kolejną rundę podwyżek i jestem pewien, że wszyscy inni pójdą w jego ślady.
€
Oznacza to, że ceny wszystkich produktów silnie uzależnionych od surowców (czyli tych, w których zawartość wartości dodanej z przetwórstwa jest mniejsza) wkrótce znacznie wzrosną.
€
Ujawniam tutaj powody, aby nie powtórzyła się sytuacja, w której zarzuca się nam, że napełniamy sobie kieszenie. Bo jeśli jest coś, czego nie robimy przy najlepszych chęciach, to właśnie to.
Podziękować musicie tym, na których głosowaliście i którzy przygotowują jeden pakiet ratunkowy za drugim, bez względu na to, jak bezsensowne to jest, oczywiście dla Europy, bo dla kogożby innego. W końcu za to wszystko trzeba jakoś zapłacić, a obecnie wygląda na to, że będziemy musieli to zrobić poprzez rosnące ceny (=rezygnacja z realnych wynagrodzeń). To zawsze była najprostsza metoda.
€
Pozdrawiam,
€
Mirko
grommi
edit: mój post nie powinien znaleźć się na forum poświęconym fotografii, tylko w sekcji „Off-Topic”.
sputnik
Czy naprawdę nie ma ŻADNEGO miejsca, gdzie można by uniknąć politycznych dyskusji przy stoliku?
Wystarczyłaby przecież krótka informacja o podwyżce cen.
MirkoBoeddecker
Uważam, że skoro powód jest oczywisty, można go po prostu wymienić.
Program luzowania ilościowego doprowadził do znacznego wzrostu podaży pieniądza, który początkowo trafił na „rynki”.
W obliczu perspektywy podwyżki stóp procentowych w USA kapitał ten przepływa teraz za ocean, powodując dalszy spadek wartości euro (po tym, jak straciło ono już 30% wartości).
W tym miejscu pojawia się temat pakietów pomocowych. To prawda. Można się o to spierać. Ale faktem jest również to, że EBC jest największym „dostawcą pakietów pomocowych”, a te przepływające kwoty będą miały wpływ na inflację i obniżą siłę nabywczą. W ten czy inny sposób. Dotyczy to przede wszystkim osób otrzymujących wynagrodzenie, a nie tych, którzy dzięki swojemu kapitałowi mogą czerpać zyski na rynkach finansowych.
Pierwsze oznaki są właśnie teraz widoczne w fotochemii, ponieważ prawie wszystkie surowce są importowane.
Ogólnie rzecz biorąc, sytuacja jest jednak nadal w granicach normy. Z 30%, o których się mówi, moim zdaniem pod koniec tego roku około 12% będzie miało realny wpływ.
Pozdrawiam,
Mirko
grommi
Masz rację, Sputnik, dlatego: patrz wyżej.
AchimBauer
Witam wszystkich,
Cała ta sytuacja przypomina mi pewną firmę wysyłkową z północy, która, o ile dobrze pamiętam, nazywa się Foto Müller. Oprócz filmów, chemikaliów i papierów można tam zamówić literaturę polityczną, napisaną osobiście przez szefa.
Tytuły to zazwyczaj „Kapitał” i............
Wydają tam też magazyn fotograficzny z działem politycznym.
€
Pozdrawiam, Achim
MirkoBoeddecker
Cała ta sprawa przypomina mi pewną firmę wysyłkową z północy, chyba nazywa się Foto Müller; można tam zamówić nie tylko filmy, chemikalia i papiery, ale także literaturę polityczną, napisane osobiście przez szefa.
Masz rację – zawsze się z tego śmiałem.
€
edit: mój post nie pasował do forum o laboratorium fotograficznym, tylko do sekcji „Off-Topic”.
€
To prawda – przeniosłem go.
€
I jeszcze coś w tej sprawie? W zupełnie niewinnej formie:
€
Euro spadło o 30% w stosunku do dolara (ojej!). Magazyny surowców są już puste. Nowe surowce są droższe z powodu słabości euro i importu. Wkrótce chemia fotograficzna podrożeje, a producenci nie skorzystają na podwyżce cen.
€
Pozdrawiam,
€
Mirko
€
PS, żeby nie było nieporozumień: nie jestem ani lewicowcem, ani prawicowcem i nie mam żadnych problemów z gospodarką rynkową. Po prostu lubię przyglądać się sprawom gospodarczym nieco dokładniej. A to, co się teraz dzieje, jest dokładnie tym, co nie powinno mieć miejsca w gospodarce rynkowej.
Nawiasem mówiąc, nie należę do żadnej partii i obecnie nie wiem już, na kogo mogę głosować.
jonny
Cóż, to chyba tylko niewielkie pocieszenie, że po wzlocie w latach 2011/12, w wyniku spadków na rynkach metali szlachetnych, przynajmniej ceny srebra znów znacznie spadły...
€
Niedawno odbyłem tutaj (stolica kraju związkowego licząca ok. 300 000 mieszkańców) moją coroczną wycieczkę do miejskiego punktu utylizacji/przyjmowania odpadów specjalnych, aby oddać moje chemikalia fotograficzne. Na moje zapytanie pracownik odpowiedział, że taśmy utrwalające i taśmy wybielająco-utrwalające, ze względu na niewielkie ilości, nie są już przez nich oddzielnie rejestrowane i przekazywane do recyklingu srebra, lecz po prostu utylizowane wraz z resztą odpadów specjalnych :(
MirkoBoeddecker
Cena srebra nie jest obecnie czynnikiem napędzającym wzrost cen i to właśnie ona była głównym powodem spowolnienia wzrostu cen filmów i papierów fotograficznych w latach 2013/2014. Obecnie ceny filmów Kodaka oczywiście znów rosną, ponieważ są one rozliczane w dolarach. Tutaj ponownie w grę wchodzi kurs walutowy.
Ceny filmów firm Adox, Agfa, Foma i Ilford rosną tylko nieznacznie, ponieważ podrożała tylko część surowców (głównie podłoże).
W porównaniu z firmą Kodak pojawia się więc przewaga konkurencyjna. Jest to pozytywny efekt koniunkturalny słabej waluty (wyjaśniony na przykładzie rynku fotograficznego).
€
To, co robi firma zajmująca się utylizacją, jest oczywiście nieoptymalne z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju.
€
Szlam srebrowy można stosunkowo łatwo przelać do pojemnika i pozostawić do osiadania. Następnie można albo oddać do utylizacji tylko resztki utrwalacza, albo (właściwie też je wylać). Szlam srebrowy gromadzi się w bardzo niewielkich ilościach. W zasadzie wystarczyłoby, gdyby każdy fotograf raz w życiu pojechał do zakładu przetwarzania (Remondis, Degussa) z pełnym słoikiem po ogórkach i tam go oddał. Zakład chętnie to przyjmie i wprowadzi z powrotem do obiegu surowców.
€
Pozdrawiam,
€
Mirko