highscore
Ahoj lidi,
právě jsem dostal své filmy Washi KB bez perforace.
První z nich jsem hned vložil do svého fotoaparátu Mamiya RB pomocí adaptéru.
Moje otázka zní:
Kdo z vás už má s tímto materiálem nějaké zkušenosti
a chtěl by se o ně podělit s námi/se mnou?
Rád bych se totiž při vyvolávání v papírovém vývojce pod červeným světlem vyvaroval začátečnických chyb s tímto materiálem.
Návod je v každém případě napsán ve francouzštině a je přiložen.
Zůstávají však některé otázky nezodpovězené.
Washi má cca 3–6 DIN.
S pozdravem
Marcus
jochen53
Dobrý den,
k tomu mohu říci jen tolik, že u neperforovaných 35mm filmů se jedná o mikrofilmy. Ty se navíjejí na cívky různých rozměrů v různých délkách a jsou – ve srovnání s perforovanými filmy pro běžnou fotografii – překvapivě levné, ale v běžných fotoaparátech se s nimi obtížně pracuje. U dokumentů archivovaných na těchto materiálech se při pečlivém zpracování a skladování předpokládá životnost přibližně 200–500 let.
Neutrino
Dobrý den,
k tomu mohu říci jen tolik, že u neperforovaných 35mm filmů se jedná o mikrofilmy. Ty se navíjejí na cívky různých rozměrů a v různých délkách a jsou – ve srovnání s perforovanými filmy pro běžnou fotografii – překvapivě levné, ale v běžných fotoaparátech se s nimi těžko pracuje. U dokumentů archivovaných na těchto materiálech se při pečlivém zpracování a skladování předpokládá životnost přibližně 200–500 let
…
…
Washi film je něco úplně jiného. Nejedná se o mikrofilm, ale o papírovou emulzi nanesenou na speciální japonský papír.
…
Právě jsem dostal své filmy Washi KB bez perforace.
První z nich jsem pomocí adaptéru hned vložil do svého fotoaparátu Mamiya RB.
…
…
Kde jsi ty filmy Washi KB sehnal? Všude najdu jen MF nebo ploché filmy. Ani na jejich stránkách o tom nic nemůžu najít.
…
Super, existují adaptéry KB pro RB 67? To jsem vůbec nevěděl. Můžeš mi o tom dát bližší informace? To by mě totiž taky zajímalo.
…
…
Návod je každopádně napsaný ve francouzštině a je k tomu
…
…
Tady je popis v angličtině:
http://www.fotoimpex.de/shop/images/products/media/56520_4_Produktbroschuere.pdf
…
Možná ti to trochu pomůže. Jinak ti bohužel sám o tom filmu nic říct nemůžu.
highscore
Ahoj lidi,
díky za odpovědi.
@Jochen
Jo, spousta těch neperforovaných jsou mikrofilmy a tak. Washi Film je ale na opravdové focení.
Ale prosím, neberte si to osobně.
@Neutrino
To je ta 35mm varianta Washi. Tu náš hostitel bohužel nenabízí.
Objednal jsem si ji na www.mx2.fr tady u mě ve Francii.
Zřejmě je momentálně nemá na skladě. Na dodacím listu byla poznámka, že mi ještě jeden dodá.
A to jsem si objednal jen pět.
Adaptér pro 35 mm do zásobníku Mamiya 6 x 4,5 jsem už někde viděl na prodej. Byl drahý.
Já si ale svůj vyrobil sám.
Je to ale velmi jednoduché!
Potřebuješ jen 2 cívky 120 a 1 jádro z cívky 135 plus plastové díly a pilku.
Do vložené kazety 135 s cca 20 snímky se pak přidá ještě 40 cm papírového předběhu.
Líbí se mi efekt perforace u portrétních snímků.
Ale pro neperforovaný washi je to samozřejmě ideální.
Pokud máš o moje řešení zájem, rád pořídím pár fotek.
Ah, ten na návod k použití ale dokážu docela dobře přečíst.
Teď ještě k ostatním čtenářům
Má někdo s tímto filmem už nějaké zkušenosti?
Pozdrav
Highscore
highscore
Tady jsou tři fotky pořízené s adaptérem v zadní části fotoaparátu Mamiya
Rolf-Werner
Neutrino
Marcusi, moc děkuji za tvé vysvětlení a fotky týkající se adaptéru pro 35mm film. Pokud je to opravdu tak jednoduché, možná si něco takového brzy taky vyrobím. Při skenování bych pak mohl místo Epsonu 750V použít Reflectu RPS 7200, protože ta nabízí mnohem lepší rozlišení. Snímky bych sice musel znovu složit na počítači, ale to by nemělo být těžké. Při zvětšování by vlastně také neměly být žádné problémy, alespoň s použitím skla. Jen s formátem papíru to není úplně nejvýhodnější.
?
Ještě dvě otázky:
Pokud použiji normální kinofilm s 36 snímky a řekněme, že se obejdu bez papírového předběhu, mělo by to u Back 220 vyjít asi na 15 až 17 panoramatických snímků, nebo ne? Ještě jedna důležitější otázka: Jak pak ten kinofilm pro 35mm fotoaparát dostaneš zpátky do kazety? Nebo ten Back otevřeš až v naprosté tmě a pak film vyndáš?
?
Jo a že s tím francouzským popisem nebudeš mít žádné problémy, když bydlíš ve Francii, to jsem si mohl domyslet. :D
highscore
Ahoj Neutrino,
jak jsem již zmínil, při fotografování na 35mm používám hlavně zadní část formátu 6 x 4,5.
Používám kazety formátu 135 s 20 snímky a dostanu se tak na 16 snímků, nebo na 10 snímků při použití zadní části formátu 6 x 7.
S zadní částí 220 (kterou nemám) bys měl u formátu 36 dosáhnout 19–20 snímků.
Měl bys však s nějakým starým filmem zkontrolovat, zda strana s navíjením není příliš silná.
S 20 = 16 to funguje skvěle, jen je třeba snímky vyjmout v výměnném sáčku.
Ale já chci mluvit o filmu Washi!!!
Svůj první jsem už vyvolal!
Pozdrav
Highscore
Rolf-Werner
A jaké jsou výsledky? Podobají se výsledkům z odkazů, které jsem našel?
€
S pozdravem
Rolf
HGR
Ahoj,
také jsem vyvolal své první washifilmy. Jeden svitkový film a tři ploché filmy. Plochý film je velmi
citlivý, při vkládání a vyvolávání se snadno zmačká. Svitkový film se mi nepovedl. Buď jsem ho vyvolával příliš dlouho,
nebo byl špatně vystaven expozici. Tři ploché filmy nebyly kvůli zmačkání v kazetě správně usazeny. Jeden plochý film je jako první pokus prezentovatelný
a vypadá to, jako bych vynalezl fotografii?!?! Musím ale zkusit negativ znovu vyžehlit?
Doufám, že se podaří přiložit obrázek a že se vám ten zmačkaný vzhled líbí.
S pozdravem
Hans-Gerd
Rolf-Werner
Jo, konečně něco nového! Vypadá to zajímavě.
€
Struktura papíru je další zajímavý prvek. Docela paráda! :)
€
Rolf
highscore
Ahoj,
dnes jsem si vyžehlil film z korku.
Ale úplně hladký to není. Skrz sklo v mé komoře to šlo docela dobře.
Potom jsem film vyvolal bez použití multigradového filtru.
Tady jsou dvě vyfotografované snímky.
Struktura papíru je (na zvětšeninách) dobře rozpoznatelná.
Manipulace s mokrým washi negativem se u plochého filmu zdá být docela problematická!
U svitkového filmu ho ale lze dobře uchopit za oba konce a provléknout pásky. Tak to alespoň dělám já.
Závěr: U portrétů jsem trochu zklamaný.
U budov se mi líbí.
Mým dalším cílem pro Washi je most. Ale tentokrát s 6x7 zadní částí = 35 x 67 negativy. Doufám, že to bude vypadat dobře!
Pozdrav
Highscore
highscore
Ahoj,
dnes jsem si vyžehlil svůj film „Korkenzieher“.
Manipulace s mokrým washi negativem se u plochého filmu zdá být docela problematická!
U svitkového filmu ho ale lze dobře uchopit za oba konce a provléknout pásky. Tak to alespoň dělám já.
U budov se mi líbí.
Mým dalším cílem pro Washi je most. Ale tentokrát s 6x7 zadní částí = 35 x 67 negativy. Doufám, že to bude vypadat dobře!
Snížím také citlivost na 12–15 ASA, abych získal více odstínů šedé. 25 ASA mi teď připadalo příliš.
Pozdrav
Highscore
highscore
Ahoj,
dnes jsem si vyžehlil svůj film „Korkenzieher“.
U budov se mi líbí.
Snížím také citlivost na 12–15 ASA, abych získal více odstínů šedé. 25 ASA mi teď přišlo příliš.
Pozdrav
Highscore
Wolf_XL
... to spíš vypadá na nějaký rozpačitý film... :o
€
*SCNR*
Rolf-Werner
Docela… vintage :) A tvoje modelky zůstávají v anonymitě, což je taky výhoda…
€
Rolf
MirkoBoeddecker
35mm varianta filmu Washi byla jednorázová záležitost. Nebylo k dispozici dostatečné množství kusů pro distribuci prostřednictvím nás. Pokud máme pocit, že dostáváme zboží v nedostatečném množství, raději počkáme, než ho zařadíme do obchodu.
Kromě toho první filmy ještě nebyly perforované, což by zase vedlo k dotazům a zmatkům.
Jsme v úzkém kontaktu s firmou Washi, již řadu let jí pomáháme a dodáváme jí také potřebné komponenty.
V současné době hledáme řešení problému s perforací.
€
S pozdravem,
€
Mirko
highscore
Ahoj
Tady je můj most