highscore
Cześć wszystkim
Właśnie dostałem moje filmy Washi KB bez perforacji.
Pierwszy z nich załadowałem od razu do mojego aparatu Mamiya RB za pomocą adaptera.
Moje pytanie brzmi:
Kto z was ma już doświadczenie z tym materiałem
i chciałby się nim z nami/ze mną podzielić?
Chciałbym bowiem uniknąć początkujących błędów podczas wywoływania w wywoływaczu papierowym pod światłem czerwonym.
Instrukcja obsługi jest napisana po francusku i znajduje się w zestawie.
Pozostawia jednak pewne pytania bez odpowiedzi.
Washi ma około 3–6 DIN.
Pozdrawiam
Marcus
jochen53
Witam,
Mogę tylko powiedzieć, że nieperforowane taśmy 35 mm to mikrofilmy. Są one nawijane na szpule o różnych wymiarach i długościach i – w porównaniu z taśmami perforowanymi przeznaczonymi do fotografii obrazowej – są zaskakująco niedrogie, ale trudno je wykorzystać w zwykłych aparatach. W przypadku dokumentów archiwizowanych na tych materiałach, przy starannej obróbce i przechowywaniu, zakłada się trwałość wynoszącą około 200–500 lat.
Neutrino
Witam,
Mogę tylko powiedzieć, że nieperforowane taśmy 35 mm to mikrofilmy. Są one nawijane na szpule o różnych wymiarach i długościach i – w porównaniu z taśmami perforowanymi przeznaczonymi do fotografii obrazowej – są zaskakująco niedrogie, ale trudno je wykorzystać w zwykłych aparatach. W przypadku dokumentów archiwizowanych na tych materiałach, przy starannej obróbce i przechowywaniu, zakłada się trwałość wynoszącą około 200–500 lat
…
…
W przypadku filmu Washi mamy do czynienia z czymś zupełnie innym. Nie jest to mikrofilm, lecz emulsja papierowa nałożona na specjalny japoński papier.
…
Właśnie otrzymałem moje filmy Washi KB bez perforacji.
Pierwszy z nich załadowałem od razu do mojego Mamiya RB za pomocą adaptera.
…
…
Skąd masz te filmy Washi KB? Wszędzie znajduję tylko filmy MF lub błony płaskie. Nawet na ich stronie internetowej nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat.
…
Super, są adaptery KB do RB 67? Nie miałem o tym pojęcia. Czy możesz mi podać więcej szczegółów na ten temat? Bardzo by mnie to interesowało.
…
…
Instrukcja jest napisana po francusku i jest dołączona
…
…
Tutaj jest opis w języku angielskim:
http://www.fotoimpex.de/shop/images/products/media/56520_4_Produktbroschuere.pdf
…
Może to ci trochę pomoże. W przeciwnym razie niestety sam nie mogę nic powiedzieć na temat tej kliszy.
highscore
Cześć wszystkim
Dzięki za odpowiedzi.
@Jochen
Tak, wiele z tych nieperforowanych to mikrofilmy i tym podobne. Ale Washi Film służy do prawdziwego fotografowania.
Ale proszę, nie obrażajcie się.
@Neutrino
Wersja Washi 35 mm. Niestety nasz gospodarz jej nie oferuje.
Zamówiłem ją na stronie www.mx2.fr tutaj, we Francji.
Najwyraźniej nie ma ich obecnie na stanie. Na liście przewozowym była adnotacja, że dostarczy mi jeszcze jedną sztukę.
A zamówiłem tylko pięć.
Widziałem już w sprzedaży adapter do 35 mm do magazynka Mamiya 6 x 4,5. Był drogi.
Ja jednak zbudowałem swój własny.
To bardzo proste!
Potrzebujesz tylko 2 szpul 120 oraz 1 rdzenia szpuli 135, a także plastikowych elementów i piły.
Wkładana kaseta 135 z około 20 zdjęciami otrzymuje wtedy dodatkowe 40 cm papieru.
Podoba mi się efekt otworów perforacyjnych na zdjęciach portretowych.
Ale oczywiście idealnie nadaje się do nieperforowanego papieru washi.
Jeśli interesuje Cię moje rozwiązanie, chętnie zrobię kilka zdjęć.
Ach, ten na karteczkę z instrukcją całkiem dobrze się czyta.
A teraz jeszcze raz do pozostałych czytelników
Czy ktoś ma już doświadczenia z tym filmem?
Pozdrawiam
Highscore
highscore
Oto trzy zdjęcia wykonane z adapterem w tylnej części aparatu Mamiya
Rolf-Werner
Neutrino
Marcus, bardzo dziękuję za wyjaśnienie i zdjęcia dotyczące adaptera do filmów 35 mm. Jeśli to naprawdę jest takie proste, to może wkrótce sam spróbuję coś takiego sklecić. Podczas skanowania mógłbym wtedy używać nawet Reflecta RPS 7200 zamiast Epson 750V, bo ten pierwszy ma o wiele lepszą rozdzielczość. Musiałbym wtedy wprawdzie złożyć zdjęcia z powrotem na komputerze, ale to nie powinno być trudne. Przy powiększaniu też nie powinno być żadnych problemów, przynajmniej przy użyciu szklanej matrycy. Tylko z formatem papieru nie jest to aż tak korzystne.
?
Mam jeszcze dwa pytania:
Jeśli użyję zwykłego filmu małoobrazkowego 35 mm na 36 zdjęć i zrezygnuję z papierowego przedłużenia, to przy Back 220 powinno mi wyjść około 15–17 zdjęć panoramicznych, prawda? Jeszcze jedno ważniejsze pytanie: jak wkładasz ten film małoobrazkowy z powrotem do kasety? A może otwierasz Back dopiero w całkowitej ciemności i wtedy wyjmujesz film?
?
Aha, i mogłem się domyślić, że nie będziesz miał większych problemów z francuskim opisem, skoro mieszkasz we Francji. :D
highscore
Cześć Neutrino,
Jak już wspomniałem, kiedy fotografuję na kliszy 35 mm, używam głównie kasety 6 x 4,5.
Korzystam z kaset 135 mm zapakowanych na 20 klatek, co daje mi 16 zdjęć, albo 10 zdjęć w przypadku kasety 6 x 7.
Z tylną częścią 220 (której nie mam) powinieneś uzyskać 19–20 zdjęć przy formacie 36 mm.
Jednak powinieneś sprawdzić na starym filmie, czy strona nawijania nie jest zbyt gruba.
Z 20 = 16 działa świetnie, tylko wyjmowanie musi odbywać się w woreczku do wymiany.
Ale ja przecież chcę porozmawiać o filmie Washi!!!
Pierwszy już wywołałem!
Pozdrawiam
Highscore
Rolf-Werner
I jaki jest wynik? Czy przypomina wyniki z linków, które znalazłem?
€
Pozdrawiam
Rolf
HGR
Cześć,
Ja też wywołałem swoje pierwsze filmy płaskie. Jedną rolkę i trzy błony płaskie. Błona płaska jest bardzo
delikatna, łatwo się gniecie podczas wkładania i naświetlania. Film zwojowy mi nie wyszedł. Albo za długo go naświetlałem,
albo źle naświetliłem. Trzy błony płaskie nie leżały prawidłowo w kasecie z powodu pogniecenia. Jeden błonę płaską, jako pierwszą próbę, można pokazać
i wygląda tak, jakbym wynalazł fotografię?!?! Muszę jednak spróbować jeszcze raz wyprasować negatyw?
Mam nadzieję, że załącznik ze zdjęciem zadziała i spodoba się efekt pomarszczenia.
Pozdrawiam
Hans-Gerd
Rolf-Werner
No tak, coś nowego! Wygląda ciekawie.
€
Struktura papieru to dodatkowy element. Całkiem odjechane! :)
€
Rolf
highscore
Cześć
Dzisiaj wyprasowałem mój film „Korkenzieher”.
Nie wyszedł jednak idealnie gładki. Dzięki szklanej powierzchni w mojej komorze fotograficznej poszło całkiem nieźle.
Potem po prostu wywołałem go bez filtra Multigrade.
Oto dwa sfotografowane zdjęcia.
Struktura papieru jest (na odbitkach) dobrze widoczna.
Obsługa mokrego negatywu washi wydaje się być dość problematyczna w przypadku błony płaskiej!
W przypadku filmu zwojowego można go jednak dobrze chwycić za oba końce, aby przeprowadzić go przez taśmy. Przynajmniej ja tak to robię.
Podsumowanie: Jeśli chodzi o portrety, jestem nieco rozczarowany.
Podoba mi się jednak w przypadku budynków.
Moim kolejnym celem dla filmu Washi jest most. Ale tym razem z tylną częścią 6x7 = negatywy 35 x 67. Mam nadzieję, że efekt będzie zadowalający!
Pozdrawiam
Highscore
highscore
Cześć
Nie wyszedł jednak idealnie gładki. Dzięki szklanej płytce w moim stole do prasowania poszło całkiem nieźle.
Potem po prostu go wyciągnąłem bez filtra Multigrade.
Obsługa mokrego negatywu washi wydaje się być dość problematyczna w przypadku błony płaskiej!
W przypadku filmu zwojowego można go jednak dobrze chwycić za oba końce, aby przeprowadzić go przez taśmy. Przynajmniej ja tak to robię.
Podsumowanie: Jeśli chodzi o portrety, jestem nieco rozczarowany.
Podoba mi się do fotografowania budynków.
Moim kolejnym celem dla filmu Washi jest most. Ale tym razem z tylną częścią 6x7 = negatywy 35 x 67. Mam nadzieję, że efekt będzie zadowalający!
Zmniejszę też czułość do 12-15 ASA, aby uzyskać lepsze wartości szarości. 25 ASA wydawało mi się teraz zbyt duże.
Pozdrawiam
Highscore
highscore
Cześć
Nie wyszedł jednak idealnie gładki. Dzięki szklanej płytce w mojej komorze fotograficznej poszło całkiem nieźle.
Potem po prostu wywołałem go bez filtra Multigrade.
Podsumowanie: w przypadku portretów jestem nieco rozczarowany.
Podoba mi się do fotografowania budynków.
Zmniejszę też czułość do 12-15 ASA, aby uzyskać lepsze wartości szarości. 25 ASA uznałem za zbyt wysoką wartość.
Pozdrawiam
Highscore
Wolf_XL
... wygląda raczej na jakiś mdły film... :o
€
*SCNR*
Rolf-Werner
Całkiem… w stylu vintage :) A twoje modelki pozostają anonimowe, co też jest zaletą…
€
Rolf
MirkoBoeddecker
Wersja filmu Washi w formacie 35 mm okazała się porażką. Nie było wystarczającej ilości egzemplarzy, abyśmy mogli zająć się ich dystrybucją. Jeśli wydaje nam się, że otrzymujemy produkt w niewystarczającej ilości, wolimy poczekać, zanim umieścimy go w sklepie.
Ponadto pierwsze filmy nie były jeszcze perforowane, co z kolei spowodowałoby pytania i zamieszanie.
Jesteśmy w ścisłym kontakcie z firmą Washi, od lat jej pomagamy i dostarczamy niezbędne komponenty.
Obecnie szukamy rozwiązania problemu z perforacją.
€
Pozdrawiamy,
€
Mirko
highscore
Cześć
Oto mój most