highscore
Ahoj lidi,
po delším rozmýšlení jsem si nakonec na eBayi pořídil denzitometr.
A teď tu před ním sedím a moc nevím, jak se to ovládá. (nesmějte se)
Je to zřejmě starší přístroj od firmy Bacher KG
Model Bacher RT1 typ 3200
Vybavení:
Jeden malý a jeden velký měřicí snímač
Tři tlačítka: 1. zap/vyp 2. zapnutí/vypnutí lampy 3. vynulování měřicího ústrojí
Vnitřní osvětlení zajišťuje 15W žárovka do ledničky
Když změřím ten (zpackaný) negativní proužek, který jsem zkusmo vyrobil (malá měřicí hlavice), vycházejí mi přijatelné hodnoty.
0,08 přes 0,74 až 1,2, základní zákal jsem vynuloval.
Teď moje otázky:
Zná někdo tento přístroj nebo má k němu návod?
Jak bych podle vás měl vyrobit dobrý testovací proužek? Četl jsem o tom sice hodně, ale......
Ukazuje tento přístroj správné hodnoty hustoty, nebo musím ještě něco přepočítat?
Díky
Highscore
moma
Ahoj Highscore,
?
Tvůj Densi zobrazuje logaritmické hodnoty. Jak je převést, ti teď z hlavy říct nedokážu – ale na internetu to najdeš.
Testovací proužek není nic jiného než odstupňovaný šedý klín – dříve se dal koupit (možná ještě dá :-?)
?
Máš-li konstantní podmínky – jako čerstvá vývojka, stejná teplota a časy – můžeš v zásadě změřit hustotu negativu a máš konkrétní expoziční čas, za který se na papíře „vytvoří“ první odstín šedé.
?
V hlubotisku se dříve vytvářela izodenzitní karta. Není to nic jiného než milimetrový papír, na jehož souřadnicových osách jsou zaznamenány hustota (logaritmické hodnoty) a čas (vyvolání) a výsledná pozitivní hustota (v tomto případě pohled shora (!) – fotografický papír) (zde je třeba rozlišovat mezi měřením pohledem shora a měřením pohledem skrz) je znázorněna křivkou.
?
Poté můžeš – pokud je známa negativní hustota (a možná i rozsah hustoty (= nejvyšší hustota minus nejnižší hustota)) – odčíst své časy expozice resp. doby vyvolávání.
?
Čím přesnější budeš při vytváření izodensitní křivky a čím přesnější budou tvé okolní podmínky poté, tím budeš mít systém, který je prakticky nezničitelný.
?
Doufám, že to pomůže
?
:-)
highscore
Ahoj Momo,
momentálně mi ty výpočtové vzorce trochu dělají vrásky.
A navíc je v laboratoři strašné horko ;-)
moma
Nejlepší skóre
Nemusíš nic počítat.
Napsal jsem to jen proto, abys pochopil, o jaký druh hodnot se jedná, které ti to tam vyhodí.
Světlo se šíří v čtvercích – logaritmy lineárně. Proto.
:)
highscore
Ahoj MoMA
Tak to jsem klidný ;-)
Protože můj druhý testovací proužek vykazoval výsledky, které mě přiměly k zamyšlení
Provedl jsem na něm expozici rychle.
Ten třetí ještě čeká. Je totiž příliš teplo
Ale ještě jednou
Zná někdo můj přístroj?
S pozdravem
Highscore