highscore
Cześć wszystkim
Po dłuższym zastanawianiu się w końcu kupiłem sobie densytometr na eBayu.
A teraz siedzę przed nim i nie bardzo wiem, jak go obsługiwać. (nie śmiejcie się)
To prawdopodobnie starszy model firmy Bacher KG
Model Bacher RT1 typ 3200
Wyposażenie:
Mała i duża sonda pomiarowa
Trzy przyciski: 1. włączanie/wyłączanie 2. włączanie/wyłączanie lampy 3. zerowanie mechanizmu pomiarowego
Oświetlenie wewnętrzne zapewnia żarówka chłodziarkowa o mocy 15 W
Kiedy mierzę (nieudany) pasek negatywów, który wykonałem na próbę (mała głowica pomiarowa), pojawiają się wiarygodne wartości na wyświetlaczu.
Od 0,08 przez 0,74 do 1,2, podstawowy zamglenie wyzerowałem.
Teraz moje pytania:
Czy ktoś zna to urządzenie lub ma instrukcję obsługi?
Jak waszym zdaniem powinienem wykonać dobry pasek testowy? Dużo o tym czytałem, ale......
Czy to urządzenie od razu pokazuje prawidłowe wartości gęstości, czy muszę jeszcze coś obliczyć?
Dziękuję
Highscore
moma
Cześć Highscore
?
Twój Densi pokazuje wartości logarytmiczne. Nie potrafię Ci tu od razu powiedzieć, jak je przeliczyć – ale znajdziesz to w sieci.
Pasek testowy to nic innego jak stopniowana skala szarości – kiedyś można było go kupić (może nadal :-?)
?
Jeśli masz stałe warunki – takie jak świeży wywoływacz, ta sama temperatura i czasy – w zasadzie możesz zmierzyć gęstość negatywu i uzyskać konkretny czas naświetlania, aby „wytworzyć” pierwszy odcień szarości na papierze.
?
W druku wklęsłym dawniej sporządzano mapę izogoniową. Nie jest to nic innego jak papier milimetrowy, na którego osiach współrzędnych naniesiono gęstość (wartości logarytmiczne) i czas (wywoływanie), a powstała gęstość pozytywu (w tym przypadku papier fotograficzny do oglądania z góry (!) – należy tu rozróżnić pomiar z góry i pomiar przez światło) tworzy krzywą.
?
Następnie – jeśli znana jest gęstość negatywu (a być może także zakres gęstości (=najwyższa gęstość minus najniższa gęstość)) – możesz odczytać czasy naświetlania lub czas wywoływania.
?
Im dokładniej sporządzisz krzywą izodensy, a potem im dokładniejsze będą warunki otoczenia, tym bardziej niezawodny będzie twój system.
?
Mam nadzieję, że to pomoże
?
:-)
highscore
Cześć, Moma
W tej chwili trochę gubię się w tych wzorach obliczeniowych.
Poza tym w laboratorium jest zdecydowanie za gorąco ;-)
moma
Najlepszy wynik
Nie musisz niczego obliczać.
Napisałem to tylko po to, żebyś zrozumiał, o jakiego rodzaju wartości tu chodzi, które on tam podaje.
Światło działa w kwadratach – logarytmy liniowo. Dlatego.
:)
highscore
Cześć MoMA
No to się uspokoiłem ;-)
Bo mój drugi pasek testowy dał wyniki, które skłoniły mnie do zastanowienia
Dokonałem naświetlania go szybko.
Trzeci jeszcze czeka. Bo jest za ciepło
Ale jeszcze raz
Czy ktoś zna mój aparat?
Pozdrawiam
Highscore