Silberblick
Ahoj všichni,
při hledání informací o vývoji prošlých nebo špatně skladovaných černobílých negativních filmů mi vyvstaly některé otázky.
Souvislosti: mám různé výrazně prošlé černobílé negativní filmy, od Plus-X přes HP5+ až po Delta 400 a 3200. Nechci je prodávat ani vyhazovat, spíš je chci použít na náladové fotky a na různé testy, například zda se mi podaří navinout filmy bez záhybů na mé nové nerezové cívky.
Je jasné, že Delta 400, která vypršela před 15 lety a byla skladována při pokojové teplotě, přinese nepředvídatelné a v nejlepším případě použitelné výsledky.
Otázky – jaké faktory hrají roli, pokud jde o vyvolání negativů s co nejmenším zákalem:
- Vyvolávací látky: HC110 se podle různých zdrojů na internetu údajně dobře hodí k prošlým filmům, o XTOL jsem četl něco podobného, před RODINALEM se varuje. Jsou rychlé vývojky jako HC110 (napadá mě také RODINAL special) v zásadě potlačující zákal? Je určitá látka ve vývojce zákal podporující nebo potlačující? Jsou vyrovnávací vývojky (vč. dvoukoupelových jako Diafine nebo Emofin) méně vhodné než strmější vývojky?
- Ředění: příklady D76/ID11 a XTOL v koncentrované formě vs. ředění 1+1 nebo 1+3, nebo HC110 v různých ředěních
- Teplota vývojky a pohyb: mají tyto faktory vliv na zákal?
Instinktivně bych staré filmy prováděl intenzivní expozici (400 plus jedna clona, Delta 3200 stejně jako 400) a vyvolával v spíše strmě působící vývojce (např. RODINAL special ve standardním ředění) s normální dobou, při teplotě asi 20 °C a s normálním pohybem. Byl bych vděčný za technicky podložené rady, protože souvislosti mezi pohybem, ředěním a složením vývojky mi zatím nejsou jasné ;-)
Díky a všem přeju dobré světlo, Georg.
Morte
O zakrytí v harému ti nic říct nedokážu, ale o vlastních zkušenostech ano.
Jednou jsem použil výrazně prošlý film Delta 3200 (z 90. let, pokud se nepletu), protože jsem zrovna neměl po ruce žádný jiný. Počítal jsem přitom s tím nejhorším (tedy že z toho nic nebude), zvlášť když jsem se navíc pohyboval v parku právě v nastupujícím šeru. Výsledek byl nejen překvapivý, ale přímo mě nadchl. Dodnes věřím, že díky tomuto „pokazenému“ filmu, který kromě jiných „artefaktů“ vykazoval i chyby podobné zrnitosti, se mi podařilo pořídit snímky, které bych s „řádným“ filmem nikdy nedokázal zachytit tak atmosféricky. Podobnost s uhlovými kresbami atd.
?
Film Delta 3200 jsem provedl expozici na 800 ASA a vyvolal v A49 (základní). O délce vyvolávání už bohužel nemám žádné poznámky. S velkou jistotou však předpokládám, že jsem dobu uvedenou na obalu vydělil odpovídajícím pull faktorem pro 2 clony, tak to dělám vždy.
?
Negativy (ukážu je zde jako upravené skeny negativů) se dají dokonce v temné komoře zpracovat na velmi pěkné pozitiva, což mě pak přece jen překvapilo.
?
Možná ti to trochu pomůže. Hodně zábavy?!
?
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Urnes
No, tak se teď trochu odvážím a tvrdím, že film Delta 400 můžeš exponovat normálně. Dokonce i starší film, který jsem omylem exponoval na 400 a 100 ASA, mi přinesl použitelné výsledky. Pro film 3200 platí v A49 při 1000 ASA něco podobného. Takže žádný problém.
A49 bych zkusil, ten film je docela shovívavý a vytěží z citlivosti prakticky maximum. Ředění 1+1 a pak vypočítat čas pro vyšší gradient nebo se ještě jednou zeptat, pak se podívám do sklepa.
Zdravím, Sven.
bernhardmangelsgmxde
To je taková věc, s modelem Delta nemám žádné zkušenosti, ale zdá se mi, že TMAX 400 relativně rychle ztrácí na kvalitě (musel bych se na to podívat podrobněji; nedávno jsem vyvolal jeden nový a jeden tři roky starý TMY-2 a rozdíly byly patrné na první pohled).
Silberblick
Díky za tip na ATOMAL/A49!
Ten doma nemám, ale objednám si ho při příštím nákupu filmů a chemikálií. Delta 3200 s prodlouženou expozicí jsem kdysi zkoušel v Diafine, ale závoj byl opravdu silný a výsledky (v tomto případě skeny negativů) se mi nelíbily. S klasickými filmy 100 jsem měl problémy jen zřídka a vyvolával bych je jako obvykle.
€
A49 jsem nikdy nezkoušel, do jaké kategorie vývojek ho lze zařadit? Současný název naznačuje, že je srovnatelný s Microphenem a Ultrafin SF??
Mezitím jsem se znovu podíval do „The Negative“ a našel tam zmínku o bromidu draselném a benzotriazolu (dříve pravděpodobně prodávaném společností Kodak jako „Anti-Fog č. 1“) jako o složkách vývojky snižujících zákal. Existují vývojky, které mají přirozeně zvýšený podíl uvedených látek?
Bromid draselný se zdá být dobře dostupný, ale rád bych se experimentům s ním vyhnul.
€
A jaký vliv mají ředění, pohyb a teplota? Nejde mi jen o vyvolání zbytků filmu, ale také o rozšiřování svých znalostí ;-)
€
Díky, Georgi.
Morte
O A49 se tu dá najít opravdu spousta informací. Je to asi vedle RODINALu naprostá klasika. Vyrovnává a má jemné zrno, navíc se dobře hodí pro push-pull vyvolávání. Navíc je velmi levný a jako základní roztok má dlouhou trvanlivost.
Wolfgg
Ahoj,
zda je film, jehož trvanlivost již dávno vypršela, ještě k něčemu, závisí hlavně na tom, jak dobře funguje jeho paměť, tedy na jeho Schwarzschildově chování. V astrofotografii jsem kdysi zažil extrémní případ, a to jeden ze speciálních filmů od Kodaku (jmenoval se 103aO), který si zachoval plnou citlivost i při expozičním času trvajícím 2 hodiny. Důsledek: díky této prvotřídní paměti byl základní zákal již po 1 roce skladování (v ledničce) nesnesitelný.
Takže pravidlo: čím lepší je chování při černém štítu, tím vyšší je základní zákal v průběhu skladovací doby (kdo už dnes vlastní důl jako kdysi Kodak pro dlouhodobé skladování chráněné před zářením).
Příklady filmů, které podle mých zkušeností lze skladovat téměř věčně: Agfaortho, Agfapan25, Agfapan100, APX25, APX100 (originály od Agfy)
a naopak, které se kazí obzvláště rychle: Tri-X, TMax400.
S pozdravem Wolfgang
Urnes
A49 je zřejmě jediná vývojka, která skutečně zvyšuje citlivost. Mirko mi ji tehdy doporučil, protože jsem hledal náhradu za HC-110, když jsem přešel z Kippu na rotační systém a můj objem zpracování už nestačil na litr HC-110. V zásadě používám jen materiál od 400 ASA a hledal jsem něco jako „reportážní vývojku“. Tedy s hlavním důrazem na využití citlivosti. To sedí skvěle. Navíc působí vyrovnávajícím dojmem, takže si dobře poradí i s vysokými kontrasty. Teplota u mě v rotačním systému je vždy 21 °C. Jde to ale i na stojanu. Hodina při 1+2, první minutu kypovat.
Ještě jedna věc k Delta 3200. Nevím, jak jsi ho vyvolal. Za normálních okolností však nepřináší více než 1000 ASA. Pokud chceš 3200, musíš ho posunout. Proto pro mě nikdy nebyl skutečnou volbou, protože 400 v A49 dosahuje stejné hodnoty, když je posunutý.
Pozdravuje Sven.
Silberblick
Sveene, díky za informace.
Používáš pro rotační proces ředění 1+1? A platí i pro ATOMAL 49 pravidlo minimálně 100 ml koncentrátu na jeden film (tedy bez ohledu na použité ředění)?
Delta 3200 bych si dnes už také nekoupil, jak jsem již řekl, chci jen spotřebovat zbytky. Neopan 1600 se mi dříve vždycky docela líbil pro fotografie z halových sportů a koncertů, ale ten je bohužel minulostí a určitě neměl ani skutečných 33 DIN.
Wolfgangu, díky za tvé tipy. Skutečné 100 APX mě ani po několika letech po uplynutí expirační doby nikdy nezklamaly, ale moje zásoby se pomalu tenčí. U pár starých plochých filmů Orwo NP22 jsem také optimistický. S prošlými Tri-X (320 a 400) jsem upřímně řečeno neměl moc problémů. Tvoje pravidlo, že dobré chování podle Schwarzschilda = rychlé zamlžení, jasně hovoří proti Acrosu, což mě trochu překvapuje. Ale zatím jsem ho nepoužíval/nevyvolával v překrytí.
Morte, díky! Mezitím jsem si o A49 přečetl ještě víc (zmiňuje se spolu s originálním ATOMALem a starým Promicrolem) a už se těším na první testy s ním.
PS: Ten Anselem Adamsem zmíněný přídavek proti zamlžení benzotriazol (starý Kodak „Anti-Fog No. 1“) jsem našel na internetu, ale raději se od něj držím dál. A s bromidem draselným se jako chemický analfabet raději také nebudu zabývat.
jochen53
Dobrý den,
bromid draselný a benzotriazol nejsou o nic horší než hotové vývojky, takže se jich nemusíte bát. Ty téměř vždy (s výjimkou D-76) obsahují jedno z těchto činidel zabraňujících vzniku závoje. Vývojky obsahující fenidon většinou způsobují větší zákal a někdy je nelze potlačit pomocí KBr, ale je třeba použít účinnější benzotriazol. Je však třeba mít na paměti, že s rostoucím množstvím klesá i využitelná citlivost. Bromid draselný se často používá jako 10% roztok (M/V) ve vodě. Ten se snáze dávkuje, např. pomocí odměrné pipety nebo jednorázové injekční stříkačky. Pokud potřebujete např. 0,1 g KBr, odeberete 1 ml tohoto roztoku. Také benzotriazol se používá jako zředěný roztok. Je mnohem účinnější než KBr a potřebujete ho také mnohem méně, avšak je poměrně špatně rozpustný ve vodě.
Silberblick
Díky, Jochene, zejména za upozornění na fenidon, který spíše způsobuje závoj; je dobré to vědět a je to další plus pro A49.
Právě jsem si pořídil knihu Otta Beye „Expozice a vyvolávání filmů“, určitě tam najdu i pár cenných rad ohledně látek v vývojce.
V příštích dnech proberu své staré zásoby prošlých filmů a zkusím je nejprve vyvolat bez zvláštní přísady proti zákalům. Je to docela pestrá směsice filmů, takže se asi nevyplatí testovat každý zvlášť.
Silberblick
Dodatek: Svitkové filmy Delta se hodí nanejvýš k vyzkoušení rychlosti svitkového filmu ve starých zadních částech fotoaparátů na rolek.
Pár testů ukázalo podivnou texturu na svitkových filmech Delta (a navíc silný závoj). Samotný závoj bych ještě akceptoval pro zábavné fotky s boxovými fotoaparáty, ale ta textura je hrozná.
A49 jsem ještě nevyzkoušel, ale je to jen otázka času.
Díky všem, kteří mi to nahlásili, Georgi!
€

€
Delta 400 prošlá kolem roku 2000, skladována spíše v teple, Fomadon Excel W27 (klon Xtolu) 1+1
Renate
Tato struktura pochází z papíru svitkového filmu. U starých rolí svitkového filmu značky Ilford to není nic neobvyklého. Takové negativy mám také. K tomuto jevu dochází obzvláště často v dnech s vysokou vlhkostí vzduchu. U mě je částečně vidět i popisek na zadní straně.
€
S pozdravem
Renate
Silberblick
Ta struktura pochází z papíru svitkového filmu. U starých rolí svitkového filmu od Ilfordu to není nic neobvyklého. Takové negativy mám také. Stává se to obzvláště často v dnech s vysokou vlhkostí vzduchu. U mě je částečně vidět i popisek na zadní straně.
€
S pozdravem
Renate
Díky, u mě ten nápis neprochází. Textura (a opět mírně zvýšený závoj na vnějších stranách negativů) mi stačí. Staré rolky Delta jsou tedy definitivně nepoužitelné.€
Příjemně mě opět překvapil starý dobrý Agfa APX 100. Našel jsem 120mm rolku s expozicí v květnu 2002, vyvolal jsem ji v Diafine a negativy vypadají na světelné desce opravdu dobře. HP5plus s expozicí přibližně ve stejném období byl ve srovnání s APX100 podstatně více zestárlý (závoj, nevýrazné negativy).€