biggi05
Witam,
Mam ekspres Durst M805 SW i mam teraz poważny problem! Sprężyna w kolumnie straciła napięcie, przez co głowica nie trzyma się już na miejscu! Czy ktoś z tego forum wie, jak ponownie napiąć tę sprężynę? Albo jak to ogólnie powinno wyglądać?
A może muszę kupić nową kolumnę?
Z góry dziękuję
Birgit
€
sputnik
O samodzielnym napinaniu możesz zapomnieć – to zdecydowanie zagraża życiu!
Możesz zadzwonić do pana Mehlmanna (byłego technika firmy DURST – wystarczy go wygooglować) i poprosić, żeby opowiedział Ci, jak to robili w DURST. Aż włosy stają dęba. ;-)
Lepiej poszukaj sobie nowej kolumny.
Osobiście kupiłbym od razu kompletny model M805 Color. Nie jest dużo droższy (ceny i tak są bardzo niskie), a dzięki temu będziesz miał możliwość powiększania przy użyciu światła mieszanego lub skierowanego, w zależności od potrzeb i tematu.
Nasadkę można szybko wymienić. Ja też tak robię.
Bonderer
Czy się poluzowała, czy pękła? Tak czy inaczej, zapytaj Kienzle’a albo jakiegoś konstruktora maszyn w okolicy, czy odważyłby się to naprawić. Kienzle na pewno by to zrobił, ale on przecież montuje je w swoich nowych powiększalnikach. Włosi na pewno nie zawsze montowali najlepsze sprężyny (stalowe), a w tamtych czasach nie było jeszcze tego, co jest teraz. Teraz są specjalne matryce w połączeniu ze specjalnymi procesami utwardzania i różnymi procesami obróbki końcowej, które wytrzymują kilkaset tysięcy cykli zginania, a zwijanie jest w zasadzie procesem zginania. Lepiej kupić nową u Kienzle, oszczędza to zdrowie i służy długo, długo, długo.
Wiem o tym ze stali, ponieważ w zakładzie, w którym pracuję, produkuje się taki materiał.
Prawdopodobnie sprężyny firmy Durst nie są już dostępne jako części zamienne.