highscore
Ahoj lidi,
Snažím se otestovat své filmy. Nemám ale žádný přístroj na měření hustoty.
Můj předpoklad: Expoziční čas pro magenta a žlutý filtr u splitgrade by měl být stejný. Odpovídající hustota 0,7 = zóna 5 = stupeň 2,5
Moje situace: Poměr expozičních časů mezi magenta a žlutým filtrem je momentálně často m=60 s, y=6 s
Moje testovací sestava: Fotografoval jsem černou ponožku a bílý kapesník za denního světla ve stínu ze stativu, po 3 snímcích, abych získal 3 testovací pásy po třech snímcích (expozice n-1, n0, n+1). Tyto jsem vyvolal jednou podle mého standardu, jednou s 10 % delší dobou a podruhé s 20 % delší dobou. Můj poměr je 60 a 3, všechny 60.
Výsledek: Žlutá se zvětšila, ale magentu nedohnala.
Závěr: Nevyexponoval jsem dostatek testovacích negativů. Musím test zopakovat s delšími časy, abych našel čas, kdy dosáhnu delšího expozičního času pro žlutou než pro magentu.
Zjištěnou dobu opět zkrátím o cca 10 %, protože těsně podvyvolané negativy se lépe tisknou.
Tak. Teď jsem zvědavý, jestli s tímto postupem dosáhnu použitelného výsledku.
Jaký je váš názor?
Uvidíme, jestli mě přibijete ke zdi.
Wolf_XL
... to je jako bys se pokoušel změřit vzdálenost bez metru. Měřit bez měřidla není měření, ale odhad, a proto to nebude fungovat... Začíná to už tím, že vůbec nevíš, jestli se hustoty ve tvém negativu chovají tak, jak by měly...
Urnes
Tvůj předpoklad vychází z toho, že žlutý a magenta filtr mají stejnou hustotu. Navíc musíš vědět, jaké maximální hodnoty jsou vůbec možné. Snažil ses udělat dvě věci najednou, které spolu zpočátku nemají nic společného.
Takže nejdřív si objednej film (www.fotografie-in-schwarz-weiss.de/sw-fotografie/filme-eintesten.html). A pak se podívat, co se dá na zvětšenině vylepšit. Proč používat splitgrad, když i s 70M dosáhnu stupně 2,5? Jasně, vždycky se najde nějaký negativ, u kterého musím dělat kliky, ale pravidlem by mělo být, že vložím negativ a při relativně konstantní gradaci ho mohu vytisknout.
Zdravím Sven
highscore
Ahoj Wolfe,
No, vzdálenosti můžu měřit jen pomocí provázku nebo v těchto případech i olovnice.
Měření bez metru je možné, pokud se držíš svého referenčního systému.
Samozřejmě bych chtěl mít lepší negativy, abych mohl v temné komoře pracovat rychleji.
Ale technicky dokonalé být nemusí. Přílišné měření zabíjí zábavu.
A živit se nemusím výrobou dokonalých (mrtvých) snímků. To bych stejně používal Photoshop.
Moje negativy se dají docela dobře tisknout. Nicméně asi „promarňuji“ část potenciálu filmu.
Moji „zákazníci“ jsou každopádně z mých fotek většinou nadšenější než já sám.
Ahoj Sven,
já používám Krokus 3 s kondenzorem a 2x2 rohové filtry z mé sady filtrů Foma.
Zkušební pruhy provádím jako řadu clon.
Dělám splitgrade, protože už jako dítě jsem nesnášel ochranu gradace (papíry s variabilní gradací ještě neexistovaly (nebo jsem je jen neznal?)).
Vycházím skutečně z předpokladu, že druhá emulze je vystavena jen minimální expozici.
(To se ale určitě dá změřit.)
Při použití barevných zvětšovacích přístrojů to však může vypadat jinak, protože ty mají pracovat „měkčeji“.
Mimochodem, tuto metodu s ponožkou a kapesníkem jsem nevymyslel sám.
Našel jsem ji na
http://www.silberbild.info/negativ/film-eintesten/
.
Moje gradace je konstantní. ---> konstantně špatná.
Pokud máš na mysli „klimmzüge“: odstínování, dodatečné osvětlení, předosvětlení papíru, použití teplé vodní lázně atd. To pro mě patří k dobré tiskovině, pokud je to nutné.
Každopádně mám raději kontrastní negativy, ty s nízkým kontrastem se mi na papír tak dobře nepřenášejí.
Wolf_XL
...ale i tak bys musel vědět, jak dlouhá je tvoje šňůra – a k tomu je prostě potřeba měřidlo. Můžeš to obracet, jak chceš – bez měřidla letíš víceméně podle odhadu...
Urnes
Myslím si, že tvůj problém začíná už dříve. Vidíš ty vybočené snímky už na kontaktním listu? Pak je problém vlastně už v expozici, respektive v měření expozice. Kalibrace filmu by pak byla až druhým krokem. Kvalitnější negativy se začínají tvořit už při měření expozice. V závislosti na fotoaparátu prostě potřebuješ zkušenosti, abys věděl, kdy musíš snímky přeexponovat nebo podexponovat.
€
S pozdravem Sven.
highscore
Ahoj Svene,
moc děkuji za tvou odpověď.
€
Ne, nejde o výjimky způsobené nesprávnou expozicí – to vylučuji, spíš je to jakási červená nit. Ať už zrovna používám kteroukoli ze svých mnoha kamer, ať už čistě mechanickou nebo plně elektronickou, s formátem 135 nebo 120, s ruční expozicí nebo automatickou.
Správně provedené expozice jsem uměl už před 30 lety, dokonce i u kritických diapozitivů při protisvětle. Samozřejmě při tom také produkuji odpad!
Záložní snímky (série expozic) pořizuji i dnes, když si nejsem jistý. A téměř vždy „sedí“ prostřední snímek ze série expozic.
Mým hlavním záměrem v tomto vlákně je podělit se o zkušenosti s touto pravděpodobně starou metodou.
Vždyť už před 100 lety vytvářeli naši předkové bez elektroniky perfektně exponované a perfektně vyvolané negativy.
A pokud bych nikdy nedosáhl pro mě subjektivně dobrých výsledků (protože to dělám příliš hloupě), koupím si denzitometr.
€
Zdravím Marcus
€
Urnes
Dobře. Takže podle tvého vkusu je tam příliš malý kontrast. V tom případě je dobře, že ten film teď testuješ. Pokud si ale dobře vzpomínám, je magenta filtr (Foma stupeň 5) dvakrát tak silný jako žlutý filtr, a proto už tak vyžaduje dvojnásobnou dobu expozice. To by mohlo vysvětlovat, proč je ten rozdíl tak velký.
S pozdravem Sven.
Wolf_XL
... radši si rovnou pořiď Densi – protože ať už to děláš jakkoli nešikovně, ušetří ti to spoustu času... :-)
Tandemfahren
Ahoj highscore,
tady máš mou hořčici, protože jsi Francouz a tvoje holka má úhoře a tak...
„Podle hustoty 0,7 = zóna 5 = stupeň 2,5“ – s dovolením, to je nesmysl. Hustota negativu pro zónu V by měla být 0,7. S gradací to zpočátku nemá nic společného.
„...černá ponožka a bílý kapesník za denního světla...“ musíš měřit jas svých objektů, jinak to cvičení nemá smysl (kromě výrobce filmu, jehož produkt tam ničíš)
„Zjištěný čas zase zkrátím o cca 10 %, protože těsně podvyvolané negativy se lépe tisknou“ – c’est quoi ça?
Zjednodušeně řečeno: filmy můžeš hrubě otestovat bez denzitometru (nemusíš nutně mluvit o měření). Musíš však přibližně znát skutečnou citlivost materiálu a musíš znát kontrastní rozsah svého testovacího motivu, jinak je to cvičení „pour le chien“, jak u nás tak lehkomyslně říkáme :-)
Expozice na diapozitivní film je něco jiného než na černobílý negativ.
Vyrobil jsem si z Gossen Sixu denzitometr, stál mě deset eur a pár kousků odpadu z MDF, plus dva gramy černé barvy na stěny.
Na druhou stranu stačí nastavit citlivost filmu o jednu až dvě třetiny níže, než je uvedeno na krabičce, a pak prodloužit vyvolávání tak dlouho, až u většiny motivů z přírody dosáhneš při splitgradu stejných časů. Je úžasné, jak blízko se takhle „quick’n dirty“ dostaneš k pravdě.
Frankgröße
highscore
Díky, Svene, Wolfe, Franku.
Teď se zaměříme jen na Svena a Franka. Neber to jako zlomyslnost, Wolfe.
Pokud je u filtrů Foma žlutá barva jen z poloviny tak nepropustná jako magenta, mám částečné vysvětlení pro své expoziční časy.
Mohu vysvětlit svou nesmyslnou úvahu ohledně stupně 2,5. Můj předpoklad vychází z toho, že pokud dosáhnu stejných časů se splitgrade, mohl bych stejně dobře provádět expozici bez filtru s bílým světlem. Výsledky by měly být stejné. (mám teď pravdu *třes*třes*kousání nehtů)
Moje plýtvání materiálem se ještě drží v mezích.
Půl filmu, pár zkušebních proužků a tři listy papíru mi nepřijdou jako moc.
A o diapozitivních filmech jsem se zmínil jen proto, že rozsah expozice je mnohem menší.
Mimochodem, Foma 200 už nějakou dobu exponuji také jen s 23 DIN.
Uživatel Gastgeber má v nabídce také tuto poznámku, že tento film ne vždy zcela dosahuje své jmenovité citlivosti.
Mercy. I já si občas profily čtu.
Urnes
To jsi ale mohl vysvětlit i bez té odbočky přes Splitgrande. Ano, v zásadě je to pravda.
€
Já taky neměřím expozici. Ale i mně připadaly moje negativy příliš světlé. Tak jsem přešel k mírnému přeexponování filmů (o 1/3 až 1/2 clony) a (vyvolávám v A 49) k mírnému prodloužení doby vyvolávání (v rámci návodu k použití). Teď to sedí tak, že se pohybuji kolem stupně 3 a přesto mohu své ploché filmy použít pro cyanotypie. Je jedno, jestli použiješ bílé světlo nebo magenta filtr 3. Jinak existují minimálně dva zkušební proužky, jeden pro gradaci a druhý pro čas.
€
Alternativou by pro tebe mohlo být řízení procesu pomocí vývojky, tedy dvoukoupelové vyvolávání.
€
Zdravím, Sven.
jochen53
Dobrý den,
pomocí expozimetru (např. Lunasix 3, Lunasix F, Minolta Spotmeter), který dokáže zobrazit 1/3 LW, lze na světelné desce změřit i negativy. Světelnou desku zakryjeme kouskem lepenky, který má pouze malý otvor pro měřenou plochu. 1 EV = 0,3 log hustoty, 1/3 EV = 0,1 log hustoty. Neexponovaný kus filmu = zákalová hustota. Lze dokonce sestavit křivky černosti z testovacích negativů. Není to sice tak přesné jako s denzitometrem, ale pro domácí použití to stačí.
AntiLynd
Není to sice tak přesné jako s denzitometrem, ale pro domácí použití to stačí.
?
Z vlastní zkušenosti velmi dobře chápu, jaká je to zábava měřit, ale ptám se, zda by nebylo lepší, pokud je odchylka od denzitometru nad určitou hranici, měření úplně vynechat a naučit se vizuálně odhadovat kvalitu svých expozic/vývojek. Jednak na negativu jako negativu, jednak na kontaktních kopiích. Pedagogicky mi to připadá rozhodně cennější.
?
Zvlášť když se slušné denzitometry dají sehnat za méně než deset eur. Příjemný vedlejší efekt rostoucí digitalizace rentgenových laboratoří.
piu58
>Na osvětlovací desce lze změřit i negativy.
Funguje to i s zvětšovacím přístrojem bez optiky – ten poslouží jako dobrá provizorní osvětlovací deska. Usnadní to, když hlavu nastavíte do vodorovné polohy.
AndreasJung
Ahoj AntiLynd, ahoj fotografové,
to zní zajímavě:
„Zvlášť když se slušné denzitometry dají sehnat za méně než deset eur. Příjemný vedlejší efekt rostoucí digitalizace rentgenových laboratoří.“
€
Můžeš mi poradit, kde seženu levný denzitometr – nebo mi říct výrobce? Vše, co jsem zatím našel, stálo přes 200 eur (proboha... i na eBayi). Řešení se spotmetrem mi moc nefunguje. Takže pokud už, tak raději pořádný denzitometr.
Za tipy bych byl vděčný.€
sputnik
Zkus se podívat po přístroji Techkon RT (pro měření odrazu a průchodu).
S ním můžeš měřit jak odražené, tak i propuštěné světlo.
Tyhle přístroje jsou superpraktické, nejsou to žádné mohutné krámy jako ty z laboratoří.
Za svůj RT112 jsem před lety zaplatil 50 €* a ten přístroj je naprosto přesný (nechal jsem si od pana Heilanda poslat testovací tabulku, kterou sám změřil).
RT120 je nástupnický model a má (jako bonus?) vlastní malou světelnou jednotku, kterou lze připojit.
Ty se prodávají o dost dražší, ale v podstatě neumí o nic víc než RT112 – ledaže byste neměli k dispozici osvětlovací desku.
?
*OK, normálně jsou o trošku dražší – u mého chyběl kryt bateriového prostoru. ;-)
AntiLynd
Ahoj Andreasi,
?
Ten můj se jmenuje Densonorm 21E od výrobce, respektive dodavatele štítků, firmy Pehamed. Stejný přístroj se prodává i pod jinými značkami, např. pod názvem IBA Duolight. Zaplatil jsem za něj 13 eur, když jsem ho koupil přes velkou internetovou aukční síň. Nahradilo mi to zařízení X-Rite 891, které jsem krátce předtím koupil o dvě eura dražší a které mi připadalo příliš nepraktické kvůli jeho složitému ovládání (motorizovaný podavač filmových pásů).
?
hodně štěstí
Nils
highscore
Ahoj,
právě jsem na eBayi vydražil
densitometr Bacher RT 1 Mini s osvětlovacím stolem a 2 senzory.
Je to k něčemu?
Nebo jsem si ty peníze měl raději nechat?
S pozdravem
Highscore
janoschsimon
Zkus se podívat na Techkon RT (pro odrazové a průchozí měření).
S tím můžeš měřit jak odražené, tak i průchozí světlo.
Tyto přístroje jsou velmi praktické, nejsou to žádné těžké krámy jako ty z laboratoří.
Za svůj RT112 jsem před lety zaplatil 50 € a ten přístroj je naprosto přesný (nechal jsem si od pana Heilanda poslat testovací tabulku, kterou sám změřil).
RT120 je nástupnický model a má (jako bonus?) vlastní malou světelnou jednotku, kterou lze připojit.
Prodávají se o dost dražší, ale v podstatě neumí o nic víc než RT112 – ledaže bys neměl osvětlovací desku.
…
*OK, normálně jsou o trošku dražší – u mého chyběl kryt bateriového prostoru. ;-)
něco takového hledám :D ale nemám svítící desku, musí to být nějaká speciální??
…
lg janosch