1986blutengel
Dobrý den,
už delší dobu si vyvolávám filmy sám. Bohužel nejsem úplně spokojený. Zvětšeniny sice vycházejí dobře, ale přesto mám pocit, že při vyvolávání negativů něco není v pořádku. Všechny moje negativy mají fialový nádech. Používám Tetenal Ultrafin. Vyvolal jsem s ním několik filmů FP4, HP5 a APX. Jednou jsem dal HP5 do laboratoře. Negativy byly šedivé a neměly ten fialový nádech. A celkově mi připadaly sytější. Čím to může být?
S pozdravem
michael-kielgmxnet
Ahoj,
pokud nemáš s zvětšeninami žádné problémy, pak ten „lesk“, o kterém mluvíš, je pravděpodobně jen zabarvení nosného materiálu. Na jakých filmech se ten lesk objevuje?
Další možností by mohlo být, že filmy nebyly dostatečně zafixovány. To se ale projevuje spíše mléčnými šmouhami, protože v takovém případě zůstává částečně nezafixovaná emulze.
Jak dlouho jsi fixoval a s jakým ředěním?
To, že negativy z velkolaboratoře působí výrazněji, je pravděpodobně způsobeno odlišnými parametry vyvolávání. Ve velkolaboratoři se vše prochází „standardní lázní“, takže není zaručeno, že každý film bude vyvolán optimálně. Pokud vyvoláváš sám, můžeš vývojku a dobu vyvolávání optimálně přizpůsobit každému typu filmu. Mimochodem, při tisku jsou obvykle výhodnější o něco jemnější negativy.
1986blutengel
Dobrý den,
Zatím jsem vyvolával filmy Ilford HP5, FP4 a APX 100 a 400. Může to být tím, že jsem používal pouze destilovanou vodu?
wosis123
Všechny filmy SW (Silvermax, APX100alt a Kentmere400=APX400) vyvolávám ve vývojce SILVERMAX, všechny chemikálie připravuji z demineralizované vody, bez fialového nebo šedého oparu.
1986blutengel
Možná je to na straně vývojky. Používám Tetenal Ultrafin. Jako ustalovač používám Adofix.
Morte
Lehké fialové nebo růžové zbarvení není, pokud byl film dostatečně zafixován, žádný problém a není to ani nic neobvyklého. Podle mých zkušeností lze takový „barevný nádech“ omezit delším závěrečným oplachováním, pokud to chceš. To, zda a jak silné zbarvení je, se liší v závislosti na filmu (nebo nosiči).
Jak dlouho a jakým způsobem film oplachuješ?
1986blutengel
Co se týče proplachování: Stačí, když do plnicího otvoru plechovky Jobo zasunu velký trychtýř a nechám jím nepřetržitě protékat čerstvou vodu. Má to stejný účinek, jako kdybych použil proplachovací hadičku od Joba.
TR
Když už je řeč o oplachování: Po fixaci lze plechovku otevřít a nejprve ji, cívku, „cívkovou tyčinku“ i víčko důkladně propláchnout vodou. Tím se odstraní již velká část fixačního roztoku, který by se jinak dal odstranit jen postupně a za dlouhou dobu. Poté se samozřejmě pokračuje v oplachování jako obvykle, aby byla zajištěna archivní trvanlivost.
Morte
Co se týče proplachování: Prostě zasunu velký trychtýř do plnicího otvoru plechovky Jobo a nechám jím nepřetržitě protékat čerstvou vodu. Má to stejný účinek, jako kdybych použil tu proplachovací hadičku od Joba.
To je hezké, ale rozhodující je doba trvání.
ralle
€
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="1986blutengel" data-cid="18527" data-time="1429914465">
<div>
K proplachování: Jednoduše zasunu velký trychtýř do plnicího otvoru plechovky Jobo a nechám nepřetržitě protékat čerstvou vodu. Má to stejný účinek, jako kdybych použil tuto proplachovací hadici od Jobo.
To je hezké, ale rozhodující je doba trvání.
€
</div>
</blockquote>
Minimálně 20 minut po předchozím propláchnutí cívky, plechovky atd.
wosis123
To by mělo bez problémů stačit, používám kaskádu Jobo, 10 minut, bez předpláchnutí, bez barvení.
Wolf_XL
...já bych k oplachování zvolil osvědčenou
metodu Ilford. Je vhodná pro dlouhodobé uchování a navíc šetří vodu. Růžový závoj pravděpodobně pochází z ochrany proti světlu – ten se dá snadno odstranit tím, že negativy na chvíli vystavíš slunci. Alternativně můžeš také prodloužit dobu fixace, použít silnější fixační roztok nebo použít zvláště alkalický fixační roztok.
€
To je vše...