1986blutengel
Witam,
Od dłuższego czasu sam wywołuję swoje filmy. Niestety nie jestem do końca zadowolony. Odbitki wychodzą co prawda dobrze, ale mimo to mam wrażenie, że coś jest nie tak z wywoływaniem negatywów. Wszystkie moje negatywy mają fioletowy odcień. Używam Tetenal Ultrafin. Wywołałem nim kilka filmów FP4, HP5 i APX. Raz oddałem film HP5 do laboratorium. Negatywy były szarawe i nie miały tego fioletowego odcienia. Ogólnie wydawały mi się też bardziej wyraziste. Co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam
michael-kielgmxnet
Cześć,
jeśli nie masz żadnych problemów z odbitkami, to „połysk”, o którym mówisz, to prawdopodobnie po prostu zabarwienie materiału nośnego. Na jakich filmach widzisz ten połysk?
Inną możliwością jest to, że filmy nie zostały wystarczająco utrwalone. Widać to jednak raczej w postaci mlecznych smug, ponieważ w niektórych miejscach pozostaje jeszcze nieutrwalona emulsja.
Jak długo utrwalałeś i w jakim rozcieńczeniu?
To, że negatywy z dużego laboratorium wydają się mieć większą intensywność, wynika prawdopodobnie z innych parametrów wywoływania. W dużym laboratorium wszystko przechodzi przez „standardową kąpiel”, więc nie ma gwarancji, że każdy film zostanie wywołany optymalnie. Jeśli wywołujesz samodzielnie, możesz optymalnie dostosować wywoływacz i czas dla każdego typu filmu. Nawiasem mówiąc, nieco delikatniejsze negatywy są zazwyczaj korzystniejsze podczas drukowania.
1986blutengel
Cześć,
Do tej pory wywoływałem filmy Ilford HP5, FP4 oraz APX 100 i 400. Czy może to wynikać z tego, że używałem wyłącznie wody destylowanej?
wosis123
Wszystkie filmy SW (Silvermax, APX100alt i Kentmere400=APX400) wywołuję w wywoływaczu SILVERMAX, wszystkie odczynniki przygotowuję na bazie wody demineralizowanej, nie ma fioletowego ani szarego nalotu.
1986blutengel
Może to wina wywoływacza. Używam Tetenal Ultrafin. Jako utrwalacz stosuję Adofix
Morte
Lekkie fioletowe lub różowe zabarwienie nie stanowi problemu i nie jest niczym niezwykłym, o ile barwienie zostało odpowiednio utrwalone. Z mojego doświadczenia wynika, że takie „przebarwienie” można zminimalizować poprzez dłuższe płukanie końcowe, jeśli ktoś tego chce. To, czy zabarwienie występuje i jak intensywne jest, zależy od rodzaju filmu (nośnika).
Jak długo i w jaki sposób płukasz?
1986blutengel
Jeśli chodzi o płukanie: po prostu wkładam duży lejek do otworu wlewowego pojemnika Jobo i nieprzerwanie przepuszczam przez niego świeżą wodę. Daje to taki sam efekt, jak gdybym używał tego węża do płukania firmy Jobo.
TR
A propos płukania: po utrwaleniu można otworzyć pojemnik i najpierw dokładnie wypłukać wodą zarówno sam pojemnik, jak i szpulę, „pręt szpulowy” oraz pokrywkę. Dzięki temu usuwa się już znaczną część utrwalacza, który w przeciwnym razie trzeba by usuwać stopniowo przez długi czas. Następnie oczywiście kontynuuje się płukanie jak zwykle, aby zapewnić trwałość archiwalną.
Morte
Jeśli chodzi o płukanie: po prostu wkładam duży lejek do otworu wlewowego pojemnika Jobo i nieprzerwanie przepuszczam przez niego świeżą wodę. Efekt jest taki sam, jakbym używał tego węża do płukania firmy Jobo.
To dobrze, ale decydujące znaczenie ma czas trwania.
ralle
€
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="1986blutengel" data-cid="18527" data-time="1429914465">
<div>
Jeśli chodzi o płukanie: po prostu wkładam duży lejek do otworu wlewowego puszki Jobo i nieprzerwanie przepuszczam przez nią świeżą wodę. Daje to taki sam efekt, jakbym używał tego węża do płukania firmy Jobo.
To dobrze, ale decydujące znaczenie ma czas trwania.
€
</div>
</blockquote>
Co najmniej 20 minut po uprzednim przepłukaniu szpuli, pojemnika itp.
wosis123
To powinno spokojnie wystarczyć; używam kaskady Jobo, 10 minut, bez płukania wstępnego, bez barwników.
Wolf_XL
...ja po prostu wybrałbym do płukania sprawdzoną
metodę Ilforda. Jest ona trwała i dodatkowo pozwala oszczędzać wodę. Różowy nalot prawdopodobnie pochodzi z osłony światłoczułej – można go bardzo łatwo usunąć, wystarczy na chwilę wyłożyć negatywy na słońce. Alternatywnie można też wydłużyć czas utrwalania, przygotować mocniejszy roztwór utrwalacza lub użyć utrwalacza o szczególnie wysokim pH.
€
To wszystko...