AchimBauer
Ahoj všichni,
měl bych ještě pár hloupých otázek ohledně filmu CMS 20.
Slyšel jsem, že pokud jde o rozsah expozice, lze film CMS vyvolat pomocí roztoku Spur Modular UR New stejně jako běžný film.
Četl jsem něco o citlivosti 5–6 ASA s roztokem Spur Modular A2, myslím, že 5 minut.
Ale je tu jeden problém: FOTOIMPEX nabízí pouze A a B, podle fotografie je to A1, který však není pro CMS. Maco nabízí A2, ale nemá CMS jako svitkový film v sortimentu.
A aby to bylo opravdu komplikované, Spur nabízí pro CMS A3.
Ptal jsem se u Impexu, žádná odpověď, po nějaké době 2 dotazy s doporučením použít ADOTECH 2. Ptal jsem se u Spuru, žádná odpověď.
Takže který Modular UR je ten správný, s jakým ASA a jak vyvolat?
Nebo se dosáhnou rovnocenných výsledků s ADOTECH 2 při 5 nebo 6 ASA? S jakou dobou vyvolávání?
A je ještě k dostání Adotech 2? ADOX totiž pro všechny CMS 20 bez II doporučuje Adotech 1 a svitkové filmy jsou CMS 20 II.
Nebo je úplně jedno, který Adotech použiju?
?
S pozdravem Achim
harv
První CMS 20 se vyvolává v systému ADOTECH.
Druhý v systému ADOTECH II. V současné době jsou k dispozici pouze filmy a vývojky druhé generace.
…
První CMS 20 se vyvolává v systému Spur Modular UR A + B.
Druhý v Spur Modular UR A + B new
…
Z cenového hlediska je to však nezajímavé, protože kombinace filmů a vývojky je podstatně levnější než nákup filmů a chemikálií Spur zvlášť.
harv
AchimBauer
Harve, moc děkuji za odpověď,
stále však zůstává problém, že svitkový film CMS 20 v rolích není k dispozici ve verzi II a já nemohu sehnat ADOTECH bez II ani starý model Modular UR, a u nového modelu existují verze A1, A2 a A3 a různé údaje o tom, která z nich je správná.
A v datovém listu ADOXu není uvedena doba vyvolávání pro 6 ASA, pokud by to mohlo přinést zlepšení.
€
S pozdravem Achim
Florek
... CMS 20 se jako svitkový film nevyrábí ve verzi II ...
?
Ahoj Achime,
?
Pokud vím, CMS 20 je k dispozici jako verze II, alespoň na náhledovém obrázku v obchodě FOTOIMPEX je to svitkový film s nápisem „ADOX CMS 20 II PROFESSIONAL“. Sám jsem ale používal pouze KB ve verzi II.
?
http://www.fotoimpex.de/shop/filme/ADOX-CMS-20-svitkový film-120.html
?
S pozdravem
Florian
harv
CMS 20 II si zde můžeš pořídit i s vhodnou vývojkou ADOTECH II
http://www.fotoimpex.de/shop/filme/ADOX-CMS-20-svitkový film-6er-pack-plus-jedna-flacha-ADOTECH-II-pro-6-filmy.html
€
V čem přesně spočívá tvůj problém? Nafotil jsi starý film CMS 20 na ISO 6 a potřebuješ vývojku a čas na sestavení?
€
Koupil bych si ADOTECH II a starý film CMS 20 bych vyvolal následovně: 8,5 min -20 %, tedy 7 min při 20 stupních, rytmické protřepávání, kyselá přerušovací lázeň, fixace podle pokynů pro CMS 20 II.
€
Pro další várku CMS 20 si pořiď balíček film/vývojka, jak je uvedeno v odkazu výše.
€
Zde jsou dvě fotografie z CMS 20 II v ADOTECH II
€
AchimBauer
Ahoj Floreku, ahoj Harve,
moc děkuji za informaci, ten CMS je opravdu II, to je bohužel vidět jen po zvětšení obrázku. Nevím, proč v popisu to II chybí, u Kb je to v popisu uvedeno, a právě to mě zmátlo.
Harve, ještě jsem neexponoval žádný CMS na 6 ASA, ale i tak děkuji za tip ohledně vyvolání. Kdyby teď ještě někdo mohl vnést trochu světla do temnoty ohledně čísel Spur Modular, byl bych šťastný, protože bych chtěl zařadit CMS do svého standardního programu, jen bych z něj chtěl vytěžit o něco větší rozsah expozice a jsem ochoten obětovat trochu citlivosti. Chci totiž CMS používat výhradně v Linhofu a tam si stejně s sebou tahám stativ z dvojitých T-nosníků, takže je jedno, jestli mám během expozice 1 nebo 2 hodiny – to je celý kontext mého dotazu.
…
S pozdravem Achim
harv
Potřebuješ Spur Modular UR new, části A a B.
€
V závislosti na filmu se smíchají v určitém poměru. Část C se nepoužívá. Více informací najdeš zde
:
http://www.fotoimpex.de/shop/images/products/media/39480_4_Produktbroschuere.pdf
CMS 20, strana 2, vpravo dole.
AchimBauer
Ahoj Harve,
datový list od Impexu bohužel moc nepomáhá, protože se zdá, že existuje několik různých verzí. Jelikož se společnosti Spur nedaří dovolat a jejich webové stránky na mě působí velmi chaoticky, málem jsem to celé vzdal, ale vzhledem k mým dobrým zkušenostem s Acurol N jsem hledal dál.
Jako směs A a B je jasné, že pouze A1 nebo A2 nebo A3.
Pokud správně interpretuji vše, co jsem četl, A1 je pro Copex Rapid, A od Impexu se zdá být A1, ale Impex nemá Copex, pokud jsem to správně pochopil.
A2 je pro CMS 20. A2 seženu u Maco, ale žádný CMS 20, stejně jako u Impexu, protože jejich svitkové filmy CMS jsou také II, i když to v obchodě není tak zřejmé. A2 by se dalo považovat za správné A2 pro CMS 20 II, kdyby nebylo nejnovějšího datového listu, kde se uvádí A3 a kde se mimochodem zmiňuje, že je to pro všechny CMS 20, které se mají vyvolávat v ADOTECH II, tedy CMS 20 II.
A3 seženu pouze u firmy Spur, kde jsem mezitím také zjistil, jak tam nakupovat, protože nemají skutečný internetový obchod.
Na základě svého průzkumu to zkusím s CMS 20 II 6 ASA s A3, vývojka na 20 filmů mě bude stát s poštovným asi 45 eur, ale má vydržet 4 roky, 2 eura na film, ale ani diapozitiv už se nedá vyvolat za babku.
Možná ke konci roku budu mít první použitelné výsledky a pak o tom podám zprávu, nebo těch 45 eur by bylo lépe investováno jinde, pak se může stát, že nic neoznámím.
Pozdrav Achim
Ps: Tvoje fotky jsou krásné.
userid0
Ahoj všichni,
minulý pátek jsem pro kamaráda vyvolal první film CMS20II ze sady s ADOTECH II.
Film byl podroben expozici na ISO 12. Teď mám dvě otázky:
1. V technickém listu se píše, že při přípravě 300 ml roztoku je třeba použít 16,5 ml vývojky a dobu vyvolávání odpovídajícím způsobem prodloužit. V návodu se uvádí prodloužení z 10 na 13 minut. To je hodnota pro expozici ISO 20. Jak by se tedy mělo adekvátně prodloužit 8,5 minuty, aby se vyrovnalo slabší ředění při 300 ml? Ve svém vývojovém pokusu jsem 30% prodloužení z 10 minut na 13 minut aplikoval i na těch 8,5 minuty, což vedlo k době vyvolávání 11 minut. Výsledky jsou také velmi pěkné. Je tento přístup k prodloužení doby správný? Chtěl jsem se na to jen znovu zeptat, protože to v technickém listu takhle není uvedeno (nebo jsem to přehlédl, v tom případě se omlouvám).
2. S filmem se stalo něco zajímavého. Prvních 12 snímků je zcela podexponovaných. Na dvou snímcích je to velmi slabě vidět, ale jinak je nosič v zásadě čistý. Čísla snímků jsou rozpoznatelná, takže vše v pořádku. Od snímku 13 jsou pak snímky nádherné. Takřka z ničeho nic. Nedokážu si vysvětlit, co se tam stalo. Můj kamarád také znovu zkontroloval svůj Nikon FE2 a prohnal jím dva testovací filmy APX100, aby zkontroloval expozici. Vše v pořádku. Takže jak jsem řekl: prvních 12 snímků tam není, jen jasný nosič. Pak jsou všechny snímky perfektní. Má někdo představu, na čem by to mohlo být?
Moc děkuji za vaši pomoc a nápady,
Walter
userid0
Ahoj,
nemá někdo nějaký nápad nebo připomínku k tomu, co jsem napsal? Můj kamarád už oznámil, že se chystá vyrobit druhý film, a já bych se rád ujistil, že je z technického hlediska vše v pořádku.
Pokud má někdo nějaký nápad, dejte mi prosím vědět. Moc bych to ocenil.
Díky a srdečně zdravím,
Walter
AchimBauer
Ahoj Waltere,
mám nápad!
Bohužel vychází z mé vlastní špatné zkušenosti. Tehdy jsem ještě pracoval s kazetami Ap, dnes už používám formáty KB a 120 pouze s kazetami Gepedo.
Můj problém spočíval v tom, že se film špatně navinul, takže se vrstvení překrývalo a film se nevyvolal.
Proto už používám pouze kazety Gepedo s navíječem.
?
S pozdravem Achim
userid0
Ahoj Achime,
?
děkuji za odpověď. Používám kazety od Patersonu a při navíjení jsem nikdy neměl žádné problémy. Jelikož se to týká prvních snímků, mohlo se něco pokazit uprostřed cívky.?
To je ale něco, co nemůžu zkontrolovat. Nezbývá mi tedy než doufat, že při navíjení dalšího filmu to půjde lépe.?
?
Jo a Achime, nemáš ještě nějaký nápad ohledně korekce doby vyvolávání, o které jsem se zmínil výše?
?
S pozdravem a díky,
Walter
AchimBauer
Ahoj Waltere,
k prodloužení mi nic nenapadá, ten systém mi taky přišel trochu nepochopitelný, proto jsem s tím systémem s výměnou lahví vůbec nepracoval, ale vyvolával jsem své filmy jeden po druhém v původních roztocích, to bylo nejjednodušší.
€
S pozdravem Achim