AchimBauer
Cześć wszystkim,
Mam jeszcze kilka głupich pytań dotyczących CMS 20.
Słyszałem, że jeśli chodzi o zakres czułości, to przy użyciu Spur Modular UR New można wywołać CMS tak samo jak zwykły film.
Czytałem coś o czułości 5–6 ASA przy użyciu Spur Modular A2, chyba 5 minut.
Jest jednak problem: w FOTOIMPEX oferowane są tylko A i B, według zdjęcia jest to A1, ale nie jest on przeznaczony do CMS. Maco oferuje A2, ale nie ma w swojej ofercie CMS jako filmu zwojowego.
A żeby było naprawdę skomplikowane, firma Spur oferuje do CMS A3.
Zapytałem w Impex, brak odpowiedzi, po pewnym czasie 2 odpowiedzi z zaleceniem użycia ADOTECH 2. Zapytałem w Spur, brak odpowiedzi.
Więc który Modular UR jest właściwy, przy jakiej czułości ASA należy wywoływać?
A może można uzyskać porównywalne wyniki z ADOTECH 2 przy 5 lub 6 ASA? Przy jakim czasie wywoływania?
I czy Adotech 2 jest jeszcze dostępny? ADOX zaleca bowiem Adotech 1 do wszystkich filmów CMS 20 bez II, a filmy zwojowe to właśnie CMS 20 bez II.
A może to w ogóle nie ma żadnego znaczenia, który Adotech wybiorę?
?
Pozdrawiam, Achim
harv
Pierwszy CMS 20 wywołuje się w ADOTECH.
Drugi w ADOTECH II. Obecnie dostępne są już tylko filmy i wywoływacze drugiej generacji.
…
Pierwszy CMS 20 wywołuje się w Spur Modular UR A + B.
Drugi w Spur Modular UR A + B new
…
Pod względem ceny nie ma to jednak znaczenia, ponieważ zestaw filmów + wywoływacz jest znacznie tańszy niż zakup filmów i chemikaliów Spur osobno.
harv
AchimBauer
Harv, bardzo dziękuję za odpowiedź,
pozostaje jednak problem, że CMS 20 na filmie zwojowym nie jest dostępny w wersji II, a ja nie mogę dostać ADOTECH bez II ani starego Modular UR, a w przypadku nowego modelu są wersje A1, A2 i A3 oraz różne informacje co do tego, która z nich jest prawidłowa.
W karcie technicznej ADOX nie ma czasu wywoływania dla 6 ASA, gdyby to miało coś zmienić.
€
Pozdrawiam, Achim
Florek
... CMS 20 jako film zwojowy nie jest dostępny w wersji II ...
?
Cześć Achim,
?
O ile mi wiadomo, CMS 20 jest dostępny w wersji II, przynajmniej na miniaturce w sklepie FOTOIMPEX widać film zwojowy z napisem „ADOX CMS 20 II PROFESSIONAL”. Sam jednak używałem tylko KB w wersji II.
?
http://www.fotoimpex.de/shop/filme/ADOX-CMS-20-film-zwojowy-120.html
?
Pozdrawiam
Florian
harv
Tutaj możesz kupić CMS 20 II wraz z odpowiednim wywoływaczem ADOTECH II
http://www.fotoimpex.de/shop/filme/adox-cms-20-film-zwojowy-6er-pack-plus-eine-flasche-adotech-ii-fuer-6-filmy.html
€
Na czym dokładnie polega Twój problem? Naświetliłeś stary film CMS 20 na ISO 6 i potrzebujesz wywoływacza oraz czasu na przygotowanie mieszanki?
€
Kupiłbym ADOTECH II i wywołał stary film CMS 20 w następujący sposób: 8,5 min -20%, czyli 7 min w temperaturze 20 stopni, rytm przechylania, kwaśna kąpiel zatrzymująca, utrwalanie zgodnie z instrukcją dla CMS 20 II.
€
Do następnej partii CMS 20 kup zestaw film/wywoływacz, do którego link znajduje się powyżej.
€
Oto dwa zdjęcia CMS 20 II w ADOTECH II
€
AchimBauer
Cześć Florek, cześć Harv,
Bardzo dziękuję za informację. CMS to rzeczywiście model II, niestety widać to dopiero po powiększeniu zdjęcia. Nie wiem, dlaczego w opisie brakuje oznaczenia II – w przypadku Kb jest ono podane w opisie, co mnie właśnie zdezorientowało.
Harv, nie naświetlałem jeszcze CMS na 6 ASA, ale mimo to dziękuję za wskazówkę dotyczącą wywoływania. Gdyby ktoś mógł rzucić nieco światła na numery Spur Modular, byłbym szczęśliwy, ponieważ chcę włączyć CMS do mojego standardowego zestawu, ale chciałbym jeszcze nieco zwiększyć zakres naświetlania i jestem gotów poświęcić przy tym nieco czułości. Chcę bowiem używać CMS wyłącznie w Linhofie, a tam i tak nosi się ze sobą statyw z podwójnych belek T, więc nie ma znaczenia, czy wykonuję teraz naświetlanie na 1 czy 2 godziny – to jest cały kontekst mojego pytania.
…
Pozdrawiam, Achim
harv
Potrzebujesz zestawu Spur Modular UR new, części A i B.
€
W zależności od filmu składniki miesza się w określonych proporcjach. Część C nie jest potrzebna. Więcej informacji znajdziesz tutaj
:
http://www.fotoimpex.de/shop/images/products/media/39480_4_Produktbroschuere.pdf
CMS 20, strona 2, w prawym dolnym rogu.
AchimBauer
Cześć Harv,
niestety karta katalogowa na stronie Impexu niewiele mi pomaga, bo wygląda na to, że jest ich kilka. Ponieważ nie udało mi się dodzwonić do firmy, a ich strona internetowa sprawia na mnie wrażenie dość chaotycznej, prawie zrezygnowałem z tego pomysłu, ale biorąc pod uwagę moje dobre doświadczenia z Acurol N, postanowiłem szukać dalej.
Jeśli chodzi o mieszanie A i B, to jest jasne, że tylko A1, A2 lub A3.
Jeśli dobrze zinterpretowałem to, co przeczytałem, to A1 jest dla Copex Rapid, a A od Impex wydaje się być A1, ale Impex nie ma Copexu, jeśli dobrze to widziałem.
A2 jest dla CMS 20. A2 mogę dostać w Maco, ale nie ma tam CMS 20, tak samo jak w Impex, bo ich filmy zwojowe CMS to też CMS 20 II, choć w sklepie tego nie widać. Można by uznać A2 za właściwy A2 dla CMS 20 II, gdyby nie najnowsza specyfikacja, w której pojawia się A3, gdzie mimochodem wspomniano, że jest on przeznaczony dla wszystkich filmów CMS 20, które mają być wywoływane w ADOTECH II, czyli CMS 20 II.
A3 mogę dostać tylko w Spur, gdzie w międzyczasie dowiedziałem się też, jak tam kupować, bo nie mają prawdziwego sklepu internetowego.
Na podstawie moich poszukiwań spróbuję z CMS 20 II 6 ASA z A3, wywoływacz na 20 filmów będzie mnie kosztował wraz z kosztami wysyłki około 45 euro, ale ma być trwały przez 4 lata, czyli 2 euro za film, ale film slajdowy też nie jest już dostępny w okazyjnej cenie.
Być może pod koniec roku będę miał pierwsze użyteczne wyniki i wtedy napiszę o tym, a jeśli te 45 euro lepiej byłoby zainwestować gdzie indziej, to może nic nie napiszę.
Pozdrawiam, Achim
Ps: Twoje zdjęcia są piękne.
userid0
Witam wszystkich,
W zeszły piątek wywołałem dla znajomego pierwszy film CMS20II z zestawu z ADOTECH II.
Film był naświetlony przy czułości ISO 12. Mam teraz dwa pytania:
1. W karcie technicznej jest napisane, że przy przygotowywaniu 300 ml roztworu należy użyć 16,5 ml wywoływacza, a czas wywoływania odpowiednio wydłużyć. W instrukcji jest napisane, że z 10 do 13 minut. To wartość dla naświetlenia ISO 20. Jak należy odpowiednio wydłużyć te 8,5 minuty, aby zrównoważyć mniejsze rozcieńczenie przy 300 ml? W mojej próbie wywoływania zastosowałem 30% wydłużenia czasu z 10 minut do 13 minut również do 8,5 minuty, co daje czas wywoływania wynoszący 11 minut. Wyniki są również bardzo ładne. Czy takie podejście do wydłużania czasu jest prawidłowe? Chciałem tylko o to ponownie zapytać, ponieważ w karcie technicznej tego nie ma (lub przeoczyłem to, w takim razie przepraszam).
2. Z filmem stało się coś ciekawego. Pierwsze 12 zdjęć jest całkowicie niedoświetlone. Na dwóch klatkach widać coś bardzo słabo, ale poza tym podłoże jest w zasadzie wyraźne. Numery klatek są widoczne, więc wszystko w porządku. Od zdjęcia nr 13 zdjęcia są wspaniałe. Tak jakby nagle. Nie potrafię wyjaśnić, co się tam stało. Mój przyjaciel również ponownie sprawdził swój Nikon FE2 i przejechał przez niego dwie próbne rolki APX100, aby sprawdzić naświetlanie. Wszystko w porządku. Tak więc, jak już wspomniałem: pierwszych 12 zdjęć nie ma, jest tylko wyraźny nośnik. Potem wszystkie zdjęcia są idealne. Czy ktoś ma pomysł, co mogło być tego przyczyną?
Bardzo dziękuję za pomoc i sugestie,
Walter
userid0
Cześć,
Czy ktoś ma jakieś pomysły lub uwagi dotyczące tego, co napisałem? Mój przyjaciel zapowiedział już realizację drugiego filmu i chciałbym się upewnić, że pod względem technicznym wszystko jest w porządku.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, proszę o kontakt. Byłbym bardzo wdzięczny.
Dziękuję i pozdrawiam,
Walter
AchimBauer
Cześć Walter,
Mam pewien pomysł!
Niestety wynika on z moich własnych złych doświadczeń. Wtedy korzystałem jeszcze z kaset typu Ap, a teraz do filmów KB i 120 używam wyłącznie kaset typu Gepedo.
W moim przypadku problem polegał na tym, że film zwijał się nieprawidłowo, przez co warstwy nakładały się na siebie i nie uległy wywołaniu.
Dlatego teraz używam wyłącznie kaset typu Gepedo z nawijaczem.
?
Pozdrawiam, Achim
userid0
Cześć Achim,
?
dzięki za odpowiedź. Używam kaset firmy Paterson i nigdy nie miałem problemów z nawijaniem. Skoro chodzi o pierwsze klatki, to może coś poszło nie tak w środkowej części szpuli.?
Nie mam jednak możliwości tego sprawdzić. Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że przy następnym filmie nawijanie pójdzie lepiej.?
?
Ach, Achim, czy masz jeszcze jakiś pomysł dotyczący korekty czasu wywoływania, o której wspomniałem powyżej?
?
Pozdrawiam i dziękuję,
Walter
AchimBauer
Cześć Walter,
Jeśli chodzi o przedłużanie, to nie mam nic do dodania; sam też nie do końca rozumiałem ten system, dlatego od początku nie korzystałem z systemu przedłużania w butelkach, tylko wywoływałem moje filmy jeden po drugim w oryginalnych roztworach – to było najprostsze.
€
Pozdrawiam, Achim