moritz_cine
Dobrý den,
mám problém s vyvoláváním černobílého středoformátového filmu.
Části negativu vykazují uprostřed něco, co připomíná přeexponování nebo převyvolání. Vypadá to, jako by se vývojka dostala na negativ s různou intenzitou. (Což ale nemůže být pravda, když se problém vyskytuje jen uprostřed?)
Možná někdo z vás tento problém zná nebo mi může říct, co dělám špatně. Co mě zaráží, je to, že se to vlastně nikdy netýká celého filmu, ale vždy jen jeho částí. (Je to vidět na ukázkových fotkách)
(S 35mm filmem jsem nikdy neměl problémy tohoto druhu. / -> Problém s vápennými skvrnami musím u 120 filmu ještě vyřešit)
Přikládám pár ukázkových fotek.
Stručně k mému procesu vyvolávání:
Chemikálie: RODINAL – Adofix – Adoflo
(Dosud jsem film 120 předem neproplachoval. Teď jsem to zkusil (protože jsem slyšel, že je to nutné(?)) -> ale nic se nezměnilo)
Co se týče doby vyvolávání, řídím se většinou tabulkou Massive Dev Chart. Fixuji asi 4 minuty.
Moc děkuji za vaši pomoc
Moritz
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Mamiya c220 - delta3200 - předem promytý - bez chyby
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Mamiya c220 – delta3200 – předem vypraný – s vadou
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Mamiya c220 – HP5 – nevypraný – s vadou
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
AgfaBillyI – HP5 – nevypraný – s vadou
Urnes
Napadá mě, že bys mohl vzít jeden z negativních pásků a namočit ho na pár minut do čerstvého ustalovače. Můžeš to zkusit na světle a podívat se, jestli ten závoj zmizí. Pokud ano, byl nedostatečně ustálený.
S pozdravem Sven.
wosis123
Podle mě to vypadá na dopadající světlo...
moritz_cine
Ahoj Svene,
děkuji za tvou zprávu.
Hned jsem to vyzkoušel a některé pruhy jsem znovu zafixoval.
Tady je výsledek:
předtím:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Po opětovném zafixování:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Zdá se, že to bylo právě tím.
Moc děkuji za pomoc!
Moritz
Urnes
Ahoj Moritzi,
po asi 4 týdnech nalij fixační roztok do nádoby a fixuj pomocí Adofixu po dobu 6 minut.
Můžeš ale také vložit kousek filmu podrobeného expozici do malého množství fixačního roztoku. Počkej, až bude film čirý, a čas zdvojnásob.
S pozdravem Sven