moritz_cine
Witam,
mam problem z wywoływaniem czarno-białego filmu średnioformatowego.
Niektóre fragmenty negatywu wykazują w środkowej części coś w rodzaju prześwietlenia lub nadmiernego wywołania. Wygląda to tak, jakby wywoływacz w różnym stopniu oddziaływał na negatyw. (Co jednak nie może mieć miejsca, skoro problem występuje tylko w środkowej części?)
Być może ktoś z Was zna ten problem lub może mi powiedzieć, co robię źle. Zastanawia mnie to, że w rzeczywistości nigdy nie dotyczy to całego filmu, a zawsze tylko jego fragmentów. (Widać to na przykładowych zdjęciach)
(Z filmem 35 mm nigdy nie miałem tego typu problemów. / -> Muszę jeszcze uporać się z problemem plam wapiennych na filmie 120)
Załączam kilka przykładowych zdjęć.
Krótko o moim procesie wywoływania:
Chemikalia: RODINAL – Adofix – Adoflo
(Do tej pory nie przepłukiwałem filmu 120. Teraz spróbowałem tego (bo słyszałem, że to konieczne(?)) -> ale nic to nie zmieniło)
Jeśli chodzi o czasy wywoływania, zazwyczaj kieruję się tabelą Massive Dev Chart. Utrwalam około 4 minut.
Bardzo dziękuję za pomoc
Moritz
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
Mamiya c220 - delta3200 - wstępnie wypłukany - bez błędu
Mamiya c220 – delta3200 – wstępnie wyprana – z błędem
Mamiya c220 – HP5 – nie wstępnie wyprana – z błędem
AgfaBillyI – HP5 – nie wstępnie wyprana – z błędem
Urnes
Z głowy bym powiedział, żebyś wziął jeden z pasków negatywu i zanurzył go jeszcze na kilka minut w świeżym utrwalaczu. Możesz to zrobić na jasnym świetle i sprawdzić, czy zamglenie zniknie. W takim razie oznacza to, że był niedostatecznie utrwalony.
Pozdrawiam, Sven.
wosis123
Moim zdaniem wygląda to na padające światło...
moritz_cine
Cześć Sven,
Dzięki za wiadomość.
Właśnie to sprawdziłem i ponownie utrwaliłem kilka pasków.
Oto wynik:
przed:
Po ponownym utrwaleniu:
Wygląda na to, że to właśnie było przyczyną.
Bardzo dziękuję za pomoc!
Moritz
Urnes
Cześć Moritz,
Po około 4 tygodniach wlewam utrwalacz do pojemnika i utrwalam film w Adofixie przez 6 minut.
Możesz też włożyć kawałek filmu po naświetlaniu do niewielkiej ilości utrwalacza. Odczekaj, aż film stanie się przezroczysty, a następnie podwajaj ten czas.
Pozdrawiam, Sven