Courtlux
Už jsem se ptal i na fóru Leica. Zkusím to i tady:
?
Má otáčení vliv na ostrost? ADOX nedoporučuje CMS20 II otáčet. U formátu 120 je dávkování ADOTECHu při vývoji metodou „kipp“ nepraktické, zejména pokud chcete přecházet mezi formáty 135 a 120. Při otáčení to není žádný problém. Včera jsem 120 pomalu ručně otáčel. Snímky jsou mírně rozmazané a ne tak ostré, jak je u CMS20II obvyklé. Nejsem si jistý, zda jsou snímky jen mírně rozmazané (bylo zataženo a fotoaparát stál na terénu), nebo zda otáčení skutečně výrazně ovlivňuje ostrost. ADOX bez bližšího zdůvodnění od otáčení odrazuje.?
1. Snímek s rotací, zataženo 2. Snímek, jasno, Planar, naklonění
?
Urnes
Těžko říct, protože „pomalu ručně navíjené“ není totéž jako rotace. Pokud vyvoláváš na stroji Jobo CPE, je rotace výrazně rychlejší a rovnoměrnější než „ručně“. Problémy se u stroje objeví, pokud použiješ nižší nastavení rychlosti (1).
€
S pozdravem Sven.
Courtlux
Jinak vyvolávám stejnou metodou (ručním protřepáváním) film Fomapan v RODINALu a nezaznamenal jsem žádnou ztrátu ostrosti. Můj dotaz zní, zda je to u CMS20II jiné a proč se od protřepávání odrazuje.
MirkoBoeddecker
Myslím, že obě fotografie jsou mírně rozmazané, jedna z nich více.
CMS je mnohem ostřejší.
Teoretická „ztráta ostrosti“ způsobená rotací je tak minimální, že je viditelná pouze při velmi silném zvětšení v přímém srovnání u černobílých snímků.
Na fotografii to není vidět a na monitoru počítače už vůbec ne.
Skutečným důvodem, proč u CMS 20 nedoporučujeme otáčení, je značná ztráta citlivosti o 1/3 clony.
U filmu 400 ASA nebo barevného filmu je to zanedbatelné, u CMS 20 však podstatné.
€
S pozdravem,
€
Mirko
Courtlux
Děkuji!
Gast