Courtlux
Pytałem już o to na forum Leica. Spróbuję też tutaj:
?
Czy obrót ma wpływ na ostrość? ADOX odradza obracanie kasety CMS20 II. W przypadku formatu 120 dozowanie ADOTECH podczas wywoływania metodą przechylania jest niepraktyczne, zwłaszcza gdy chce się przechodzić między formatami 135 a 120. W przypadku obracania nie stanowi to problemu. Wczoraj powoli zwijałem ręcznie film 120. Zdjęcia są lekko rozmyte i nie tak ostre, jak zwykle przy CMS20II. Nie jestem pewien, czy zdjęcia są lekko poruszone (było pochmurno, a aparat stał na ziemi), czy też obrót rzeczywiście ma wyraźny wpływ na ostrość. ADOX odradza obracanie bez podania bliższego uzasadnienia.?
1. Zdjęcie z rotacją przy zachmurzeniu 2. Zdjęcie przy bezchmurnej pogodzie Planar Kipp
?
Urnes
Trudno powiedzieć, ponieważ „powolne zwijanie ręcznie” to nie to samo, co obrót. Jeśli wywołujesz na maszynie Jobo CPE, obrót jest znacznie szybszy i bardziej równomierny niż w przypadku „ręcznego” zwijania. Problemy z maszyną pojawiają się, gdy używasz wolniejszego ustawienia prędkości (1).
€
Pozdrawiam, Sven.
Courtlux
Zazwyczaj wywołuję film Fomapan w RODINALU tą samą metodą (ręczne nawijanie) i nie zauważam utraty ostrości. Chciałbym zapytać, czy w przypadku modelu CMS20II jest inaczej i dlaczego odradza się stosowanie tej metody.
MirkoBoeddecker
Myślę, że oba zdjęcia są lekko poruszone, jedno bardziej.
CMS jest znacznie ostrzejszy.
Teoretyczna „utrata ostrości” spowodowana obrotem jest tak minimalna, że widać ją tylko przy bardzo dużym powiększeniu w bezpośrednim porównaniu zdjęć wykonanych techniką liniową.
Nie widać tego na zdjęciu, a już na pewno nie na monitorze komputera.
Prawdziwym powodem, dla którego odradzamy obracanie aparatu CMS 20, jest znaczna utrata czułości wynosząca 1/3 stopnia przysłony.
W przypadku filmu 400 ASA lub kolorowego jest to znikome, ale w przypadku CMS 20 ma to istotne znaczenie.
€
Pozdrawiam,
€
Mirko
Courtlux
Dziękuję!
Gast