TomDahmen Ahoj, už léta fotím digitálně a před půl rokem jsem oprášil starou temnou komoru svého otce. Pod vedením mého táty v důchodu jsem si opravil spoustu začátečnických chyb a teď mě to opravdu baví. Ale: Snímek na skleněné desce se mi sice kvalitativně podaří, ale pokládání pásků a pak přikládání skleněné desky je k nevydržení. Jako alternativu jsem proužky připevnil v rozích lepicí páskou, to šlo lépe, ale bylo to časově náročné. Jsem příliš hloupý, nebo existuje nějaký tajný trik, šablona nebo rámeček, který nezná ani můj otec? Nedokážu si představit, že by v laboratořích dříve umisťovali proužky na papír ručně?! Omlouvám se za velká a malá písmena, momentálně mám k dispozici jen malou klávesnici na mobilu. S pozdravem
Wolf_XL ...takový rámeček nabízí například firma Paterson... pro http://www.fotoimpex.de/shop/fotolabor/paterson-kontaktprinter-rahmen-24x30cm-fuer-filmstreifen-35mm.html
TomDahmen Jo, super, hned dvě odpovědi. Ten rámeček se mi zdá lepší než průhledné obaly, ale nejdřív vyzkouším ty obaly.
Urnes No tak upřímně. Mám jak rámečky na kontaktní kopie, tak obaly na negativy. Ale většinou zvítězí lenost, protože negativy musíš nejdřív do rámečků naskládat. U obalů stačí je prostě položit na sklo o rozměrech 24×30 a hotovo. Jednodušší to už být nemůže. € S pozdravem Sven.
Rolf-Werner Také používám průhledné obaly na negativy, a to i k archivaci. Zatím jsem s nimi neměl žádné špatné zkušenosti. A na kontaktní kopie jsou prostě superpraktické :) ? Rolf
Morte Pro úplnost by se k tomu tipu s průhlednými obaly mělo dodat, že se jedná o dražší acetátové obaly, nikoli o levné obaly z polypropylenu. U těch se totiž obraz snadno rozmazává.
piu58 „Průhledné obaly na negativy“ Pokud chcete opravdu vysokou ostrost kontaktů, které lze prohlížet pod silným zvětšovacím sklem, nesmíte používat obaly na negativy. Pokud jsou filmy rovné, není problém na ně položit skleněnou desku. Pokud rovné nejsou, navinu je na chvíli „pozpátku“.
Ewald Jo, super, hned dvě odpovědi. Ten rámeček se mi zdá lepší než průhledné obaly, ale nejdřív ty obaly vyzkouším. € Průhledné obaly jsou skvělé, kontaktní listy jsou hotové raz dva. € cu Ewald