TomDahmen Cześć, od lat zajmuję się fotografią cyfrową, a od pół roku odkurzam stare laboratorium mojego ojca. Pod okiem mojego emerytowanego taty naprawiłem wiele początkujących błędów i teraz naprawdę dobrze się bawię. Ale: choć udaje mi się uzyskać dobrej jakości odbitki kontaktowe przy użyciu szklanej płyty, to nakładanie pasków, a potem przykrywanie ich szklaną płytą jest niesamowicie irytujące. Alternatywnie przyklejałem paski w rogach taśmą Tesa, co działało lepiej, ale było czasochłonne. Czy jestem zbyt głupi, czy istnieje jakiś sekretny trik, maska lub ramka, o której nawet mój ojciec nie wie? Nie wyobrażam sobie, żeby dawniej w laboratoriach ręcznie układano paski na papierze?! Przepraszam za wielkie i małe litery, mam teraz tylko malutką klawiaturę w telefonie Pozdrawiam
Wolf_XL ...taką ramkę można znaleźć np. w ofercie firmy Paterson... dla modeluhttp://www.fotoimpex.de/shop/fotolabor/paterson-kontaktprinter-rahmen-24x30cm-fuer-filmstreifen-35mm.html
TomDahmen Super, od razu dwie odpowiedzi. Ramka wydaje mi się lepsza niż przezroczyste etui, ale najpierw wypróbuję te etui.
Urnes Szczerze mówiąc, mam zarówno ramki kontaktowe, jak i koperty na negatywy. Ale zazwyczaj wygrywa lenistwo, bo negatywy trzeba najpierw włożyć do ramek. W przypadku kopert wystarczy po prostu położyć je na kartce papieru o wymiarach 24x30 cm i gotowe. Prostsze to już nie może być. € Pozdrawiam, Sven.
Rolf-Werner Ja też używam przezroczystych koszul na negatywy, również do archiwizacji. Jak dotąd nie miałem z nimi żadnych złych doświadczeń. A do wykonywania odbitek kontaktowych są po prostu superpraktyczne :) ? Rolf
Morte Dla kompletności warto jednak dodać, że w przypadku porady dotyczącej przezroczystych kopert chodzi o te droższe, wykonane z acetatu, a nie o tanie koperty z polipropylenu. W przypadku tych ostatnich obraz bowiem łatwo ulega rozmyciu.
piu58 „Przezroczyste koszulki na negatywy”? Jeśli zależy nam na naprawdę wysokiej ostrości kontaktówek, które można obejrzeć pod silnym powiększeniem, nie wolno używać koszulek na negatywy. Jeśli filmy leżą płasko, nie ma problemu z nałożeniem na nie szklanej płytki. Jeśli nie są płaskie, zwijam je na chwilę „w odwrotną stronę”.
Ewald Super, od razu dwie odpowiedzi. Ramka wydaje mi się lepsza niż przezroczyste koszulki, ale najpierw wypróbuję te koszulki. € Przezroczyste osłonki są strzałem w dziesiątkę, w mgnieniu oka gotowe łuki kontaktowe € cu Ewald