pikespeak
Dobrý den,
mám ještě několik set metrů starého filmu Orwo MA8, který bych rád vyzkoušel.
Ve starší literatuře jsem našel jako tehdejší vhodné vývojky Orwo F43, Orwo MH28 a Orwo F199.
Podle mého průzkumu je F43 totožný s Agfa Final.
Zná někdo srovnatelný náhradní typ za některý z uvedených vývojek? Nebo má někdo zkušenosti s kombinací s jinými vývojkami?
Prosím, žádná zásadní diskuse o používání starého filmového materiálu, sám nemám od výsledku velké očekávání, ale rád bych minimalizoval nejistotu ohledně vývojky.
Mnohokrát děkuji, pozdrav
HenningH
Někde jsem kdysi četl – momentálně ten zdroj nemohu najít –, že Final byl ekvivalentem Agfy k ID-11 a D76.
Receptura F19 se však zdá být shodná s ID-11, F43 je podobný, ale obsahuje ještě acetát.
MH28 byl univerzální metol-hydrochinový vývojka, který zřejmě pracoval s poměrně hrubým zrnem.
F199 byl ustalovač, resp. jednofázový vývojka.
€
Pokud máš dostatek filmového materiálu, doporučil bych k vyzkoušení D76 nebo ID-11.
AntiLynd
O vývojkách už teď víš dost :) Další zajímavou otázkou by bylo, o jaký film se přesně jedná. MA8 je, pokud vím, mikrofilm s citlivostí 8° DIN (nebo s tím, co z ní ještě zbylo). Typické použití: reprodukce kreseb. Buď tedy připraven na to, že pokud s ním budeš zacházet jako s běžným filmem a použiješ vývojku typu D76, dostaneš snímky bez šedých odstínů mezi černou a bílou.
€
To samozřejmě můžeš ospravedlnit jako osobní styl. Alternativa: poohlédni se po vývojce, která je speciálně navržena k tomu, aby s dokumentárním filmem produkovala negativy s normálním kontrastem. Pak však vyvstává otázka, proč rovnou nepoužít běžný film pro normální výsledky při normálním zpracování, ideálně relativně čerstvý a od výrobce, u kterého lze očekávat, že bude existovat i v budoucnu, až si na jeho materiál trochu zvykneš.
€
Hodně štěstí
Nils
pikespeak
@Henninge, zatím díky,
@ AntiLynd, jak jsem prosil, chtěl jsem se této diskuse vyhnout! Možná jsi můj příspěvek nedočetl až do konce.
?
Vím také, o jaký film se jedná. Pro mé plánované použití je už použitelný – pokud ještě funguje. Nepotřebuji polotóny, ale ostrou ostrost kontrastu.
Pro všechny ostatní účely mám vždy vhodný film, proto také používám několik fotoaparátů, protože nejsem příznivcem přetáčení polovičních filmů sem a tam.
?
Podle mého výzkumu je MA8 vylepšenou verzí filmů DK. Nevím, jestli byl k dostání v běžném obchodě. Všechny balení, která znám, jsou vždy 35 mm v délkách 5, 30 nebo 90 metrů. Byl k dostání i bez perforace. Nikdy jsem neviděl, že by se prodávaly kazety pro malý formát. Údajně se MA8 používal především ve Stasi. Receptury na vyvolání, které se mi podařilo najít, se samozřejmě vztahují pouze na vývojky Orwo: v F43 neředěný 4–8 min pro normální až silnou gradaci, v MH28 1+4 3–4 min pro silnou až strmou gradaci a v F199 2 min, avšak při 25 °C a gradaci normální až silné.
?
Bylo by pro mě užitečné vědět, která z dnes dostupných vývojek poskytuje za jinak optimálních podmínek stejné nebo lepší výsledky než ty zmíněné. Nebo jsem doufal, že s tím už někdo má zkušenosti.
?
Doufal jsem, že ADOX má nástupce pro Final, to by stálo za vyzkoušení.
HenningH
Četl jsi
tu maďarskou stránku?
Final byl prostě (vedle RODINALu) běžná vývojka od Agfy. V tomhle případě bych (jak jsem už psal) vůbec nedoufal v repliku, ale prostě bych použil jinou standardní vývojku.
Uvedená doba 4…8 minut není nijak zvlášť přesná a film je starý, takže to stejně budeš muset vyzkoušet.
AntiLynd
@pikespeak,
řekněme to takhle: příliš jsem se unáhleně soustředil na jednu konkrétní věc... omlouvám se!
PS:
€
Orwo MH28:
Voda 750 ml
Metol 1,7 g
Sulfid sodný 35 g
Hydrochinon 6 g
uhličitan sodný 40 g
bromid draselný 1 g
voda do 1000 ml
€
Agfa Final:
metol 4 g
sulfid sodný 62,5 g
hydrochinon 4 g
uhličitan sodný 3,2 g
bromid draselný 0,5 g
tomsand
Vyvolávač pro jemné zrno není vyvolávač pro ultra jemné zrno
Ten druhý se také označoval jako vyvolávač pro ultra jemné zrno.
Příklady: A49, Microdol, Perceptol
Příklady vyvolávačů pro jemné zrno: Microphen, Xtol atd.
Orwo F43 (Agfa Final) je běžná metol-hydrochinonová vývojka, stejně jako D76, ID11 a Orwo 19. To se musí líbit... Pro střední a velký formát je to v pořádku, pro Kb se doporučuje pouze milovníkům hrubého zrna. Zobrazení světel je také spíše špatné. Pozor na přeexponování!
HenningH
No, ty vývojky s obsahem metolu, hydrochinonu a boraxu zase nejsou tak hrubozrnné. Microphen mi přijde mnohem drsnější.
tomsand
Všechno je relativní. Microphen je už od výrobce předem zesílený, proto s ním v žádném případě nesmíte přeexponovat. Jinak je to ale díky fenidonu jako vývojové látce skutečně jemnozrnný vývojka.
jochen53
Ahoj,
pokud jde o mikrofilm a chceš dosáhnout výrazných kontrastů, pravděpodobně nebudeš potřebovat žádnou vývojku pro jemné zrno. Zaprvé je film už tak velmi jemnozrnný a zadruhé v černých oblastech zrno stejně není vidět.