pikespeak
Witam,
Mam jeszcze kilkaset metrów starej taśmy Orwo MA8, którą chętnie bym wypróbował.
W starszej literaturze znalazłem Orwo F43 jako wywoływacz, który był wówczas dostępny, a także Orwo MH28 i Orwo F199.
Z moich poszukiwań wynika, że F43 jest identyczny z Agfa Final.
Czy ktoś zna porównywalny zamiennik dla jednego z wymienionych wywoływaczy? A może ktoś ma doświadczenie w łączeniu go z innymi wywoływaczami?
Proszę, bez dyskusji na temat zasad stosowania starych materiałów filmowych – sam nie mam wielkich oczekiwań co do wyniku, ale chciałbym zminimalizować niepewność związaną z wywoływaczem.
Bardzo dziękuję, pozdrawiam
HenningH
Gdzieś kiedyś przeczytałem – na razie nie mogę znaleźć źródła – że Final był odpowiednikiem Agfy dla ID-11 i D76.
Wydaje się jednak, że receptura F19 pokrywa się z ID-11, a F43 jest podobny, ale zawiera jeszcze octan.
MH28 był uniwersalnym wywoływaczem metolowo-hydrochinowym, który prawdopodobnie działał dość gruboziarnisto.
F199 był utrwalaczem lub wywoływaczem jednokąpielowym.
€
Jeśli masz wystarczającą ilość materiału filmowego, wybrałbym D76 lub ID-11 do przetestowania.
AntiLynd
O wywoływaczach wiesz już wystarczająco dużo :) Innym ciekawym pytaniem byłoby, o jaki dokładnie rodzaj filmu tu chodzi. MA8 to, o ile mi wiadomo, mikrofilm o czułości 8° DIN (a raczej o tym, co z niej pozostało). Typowe zastosowanie: reprodukcje rysunków. Bądź więc przygotowany na to, że jeśli potraktujesz go jak zwykły film, używając wywoływacza typu D76, otrzymasz zdjęcia bez odcieni szarości pomiędzy czernią a bielą.
€
Możesz to oczywiście uzasadnić jako osobisty akcent. Alternatywa: poszukaj wywoływacza, który jest specjalnie zaprojektowany do produkcji negatywów o normalnym kontrastie przy użyciu filmu dokumentacyjnego. Wtedy jednak pojawia się pytanie, dlaczego nie użyć od razu standardowej kliszy, aby uzyskać normalne wyniki przy normalnej obróbce, najlepiej świeżo wyprodukowanej i od producenta, od którego można oczekiwać, że nadal będzie istnieć, gdy już przyzwyczaisz się do jego materiałów.
€
Powodzenia
Nils
pikespeak
@Henning, na razie dziękuję,
@ AntiLynd, tak jak prosiłem, chciałem uniknąć tej dyskusji! Być może nie przeczytałeś mojego wpisu do końca.
?
Wiem też, o jaki film chodzi. Do mojego planowanego zastosowania nadaje się – o ile jeszcze działa. Nie potrzebuję półtonów, ale ostrą ostrosć kontrastu.
Do wszystkich innych zastosowań mam odpowiedni film, dlatego też używam kilku aparatów, ponieważ nie przepadam za przewijaniem połowicznych rolek filmu tam i z powrotem.
?
Z moich badań wynika, że MA8 jest udoskonaloną wersją filmów DK. Nie wiem, czy był dostępny w normalnej sprzedaży. Wszystkie opakowania, które znam, mają zawsze format 35 mm w długościach 5, 30 lub 90 metrów. Był też dostępny w wersji bez perforacji. Nigdy nie widziałem w sprzedaży kaset z filmem 35 mm. Podobno MA8 był używany przede wszystkim przez Stasi. Receptury wywoływania, które udało mi się znaleźć, odnoszą się oczywiście tylko do wywoływaczy Orwo: w F43 nierozcieńczonym przez 4–8 minut dla gradacji od normalnej do mocnej, w MH28 1+4 przez 3–4 minuty dla gradacji od mocnej do stromej oraz w F199 przez 2 minuty, jednak w temperaturze 25°C i dla gradacji od normalnej do mocnej.
?
Pomocna byłaby dla mnie informacja, który z obecnie dostępnych wywoływaczy zapewnia takie same lub lepsze wyniki w optymalnych warunkach, jak te wymienione. Miałbym nadzieję, że ktoś ma już z tym doświadczenie.
?
Miałem nadzieję, że firma ADOX wypuści następcę Finala, warto by było spróbować.
HenningH
Czy przeczytałeś
tę węgierską stronę?
W końcu był to po prostu (obok RODINALa) typowy wywoływacz firmy Agfa. Nie liczyłbym więc (jak już wspomniałem) na jego odtworzenie, tylko po prostu użyłbym innego standardowego wywoływacza.
Podany czas 4–8 minut nie jest zbyt dokładny, a film jest stary, więc i tak musisz go przetestować.
AntiLynd
@pikespeak,
powiedzmy tak: zbyt pochopnie skupiłem się na jednej konkretnej kwestii... przepraszam!
PS:
€
Orwo MH28:
Woda 750 ml
Metol 1,7 g
Sulfit sodu 35 g
Hydrochinon 6 g
Węglan sodu 40 g
Bromek potasu 1 g
Woda do 1000 ml
€
Agfa Final:
Metol 4 g
Sulfit sodu 62,5 g
Hydrochinon 4 g
Węglan sodu 3,2 g
Bromek potasu 0,5 g
tomsand
Wywoływacz do drobnoziarnistych filmów nie jest wywoływaczem do ultra-drobnoziarnistych filmów
Ten ostatni był również określany jako wywoływacz do ultra-drobnoziarnistych filmów.
Przykłady: A49, Microdol, Perceptol
Przykłady wywoływaczy do drobnoziarnistych filmów: Microphen, Xtol itp.
Orwo F43 (Agfa Final) to zwykły wywoływacz metolowo-hydrochinonowy, podobnie jak D76, ID11 i Orwo 19. Trzeba to lubić... W porządku dla średniego i dużego formatu, dla Kb polecany tylko miłośnikom grubego ziarna. Rysunek świateł też raczej słaby. Uważaj na prześwietlenie!
HenningH
No cóż, wywoływacze na bazie Metolu, hydrochinonu i boraksu nie są aż tak gruboziarniste. Moim zdaniem Microphen jest znacznie bardziej szorstki.
tomsand
Wszystko jest względne. Microphen jest domyślnie wzmocniony, dlatego pod żadnym pozorem nie wolno go używać do nadmiernego wywołania. Poza tym, dzięki zawartości fenidonu jako substancji wywołującej, jest to wywoływacz o drobnym ziarnie.
jochen53
Cześć,
jeśli chodzi o mikrofilm i zależy Ci na silnym kontrastie, prawdopodobnie nie potrzebujesz w ogóle wywoływacza do filmów o drobnym ziarnie. Po pierwsze, film ten ma już bardzo drobne ziarno, a po drugie, w czarnych obszarach i tak nie widać ziarna.