harv
Obecnie testuję film Fuji Neopan Acros 100 w formacie 120 w roztworze RODINAL 1:50.
?
Obecnie uzyskałem następujące gęstości:
?
STREFA I II III IV V VI VII VIII
Norma 0,10 0,24 0,38 0,54 0,72 0,90 1,10 1,29
Wartość 0,16 0,34 0,50 0,62 0,76 0,92 1,10 1,34
?
Czy dobrze to rozumiem, że światła są w porządku, a cienie są zbyt jasne?
?
Czy powinienem teraz skrócić czas wywoływania, aby cienie stały się ciemniejsze (w kierunku 0,1)?
Jestem teraz nieco zdezorientowany, ponieważ tabela oceny, którą pobrałem, sugeruje, że powinienem wydłużyć czas wywoływania?!
?
?
piu58
Strefa I wynosi 0,16 – zgodnie z powszechną opinią powinna jednak wynosić 0,1. Nie da się tego zmienić poprzez wywoływanie, ale poprzez naświetlanie: film może otrzymać o 1/3… 1/2 stopnia mniej światła (należy zwiększyć czułość ISO do 120 lub 144).
?
Również pozostałe strefy są nieco zbyt ciemne. Przy mniejszym naświetlaniu prawdopodobnie będą one całkiem dobre.
W tym celu możesz narysować krzywą i zastosować korektę o pół stopnia przysłony, wtedy będziesz miał pewność. Prawdopodobnie jednak pozostała różnica jest tak niewielka, że nie warto eksperymentować z procesem wywoływania.
Renate
Witam,
?
W cieniach odczytuje się efektywną czułość filmu. Z tabeli wynika, że zdjęcie zostało nieco prześwietlone. Czułość jest więc wyższa niż ta ustawiona na ekspozymetrze.
?
W światłach (strefa 8) odczytuje się czas wywoływania. Tabela pokazuje mi, że nastąpił wywołanie prawie dokładnie na poziomie N. Jeśli zmienimy czas wywoływania, zmienia się nachylenie krzywej, podczas gdy cienie pozostają prawie takie same.
?
Szczegółowe informacje można znaleźć w książce dr. Otto Beyera „Naświetlanie i wywoływanie w fotografii czarno-białej” (Ekspozycja i wywoływanie w fotografii czarno-białej).
?
?
Pozdrawiam
?
Renate
harv
Ustawiono czułość ISO 100. Wywoływano przez 11 minut w roztworze RODINAL 1:50 w temperaturze 20 stopni. Agfa Kipp.
€
Podsumowując wasze wskazówki: nowa seria zdjęć z ustawieniem na ekspozymetrze o +1/3 do +1/2 stopnia przysłony powinna dać mi krzywą N dla filmu Acros.
€
Zgadza się?
€
To pierwszy film, o którym czytam, że ma nieco wyższą czułość niż podaje producent.
harv
Znalazłem to u Otto Beyer:
http://www.fotografie-in-schwarz-weiss.de/sw-fotografie/filme-eintesten/39-wywoływacz.html
€
Film Acros charakteryzuje się lepszym rysunkiem w cieniach i bardziej miękkimi światłami. To by pasowało do mojej krzywej.
Jeśli ustawię czułość na ISO 125, powinno być dobrze.
Tandemfahren
Cześć, hm... „harv”, (proszę, wymyśl sobie jakiś pseudonim, żebyśmy mogli się do ciebie zwracać)
To też pierwszy raz, kiedy o tym czytam. I to jeszcze przy użyciu zwykłego RODINALa!
Nawiasem mówiąc, zawsze rysuję krzywe na zwykłym papierze w kratkę, gdzie jedna strefa/stopień odpowiada trzem kratkom, dzięki czemu widać „analogowo” stopnie co jedną trzecią i można (w razie potrzeby poprzez ręczną ekstrapolację) oszacować również korektę czułości.
Czym mierzysz gęstości?
Frankgröße
harv
Przetestowano przy użyciu filtra Trialux. Indeks na MCP 312, odległość do migawki 20x25. Negatyw 6x4,5 z przysłoną 8.
Pozdrawiam, Stephan
Tandemfahren
Cześć Stephan,
Nie znam Trialuxa, ale na wszelki wypadek podejrzewam, że popełniłeś błąd w rozumowaniu (dziwiły mnie te niezwykle dokładne wartości gęstości).
Czy to możliwe, że nie zmierzyłeś gęstości negatywu, a potencjalną gęstość pozytywu?
Tak tylko sprawdzam... Niedawno mieliśmy już podobny przypadek.
Frank
harv
O ile mi wiadomo, mierzy on gęstość negatywu. Podawany jest czas, który mogę następnie ręcznie przeliczyć na gęstość.
Tandemfahren
No cóż, na razie nie potrafię tego ocenić. Czy zasłona została już zdjęta?
Frank
harv
No jasne
harv
Właśnie zmierzyłem naświetlanie filmu HP5+ przy czułości 200. Reszta jak zwykle: 11 minut w RODINALu itp.
?
Rzeczywista 0,12 0,26 0,37 0,46 0,62 0,80 0,97 1,18
?
Wniosek: czułość ISO 200 jest odpowiednia. Należy wydłużyć czas wywoływania dla jasnych obszarów.
O ile proponujecie wydłużyć czas? Czas wyjściowy 11 min. +10% +5%?
piu58
To pierwszy film, o którym czytam, że ma nieco wyższą czułość niż podaje producent.
Nie jest to regułą. Również ekspozytometr może się nieco pomylić. W tych niewielkich zakresach, poniżej jednego stopnia przysłony, trzeba się z tym liczyć.
Olivinyl
Cześć Harv,
?
Z mojego doświadczenia wynika, że HP5+ w roztworze RODINAL 1+50 ma dobre 250 ASA. W twoim przypadku przedłużyłbym czas naświetlania o 1 minutę, do 12 minut.
?
Mierząc gęstości na płycie podstawowej powiększalnika, zmierzyłeś również bezpośrednio odchylenia spowodowane efektem Calliera w systemie powiększalnika, co nie jest takie złe.
W idealnym przypadku Twoje odbitki powinny teraz przy pierwszej próbie osiągnąć gradację od 2 do 2,5 (jeśli Twoje wartości są zgodne z wartościami docelowymi).
?
Pozdrawiam, Oliver
harv
W moim przypadku czas naświetlania wyniósł prawie dokładnie 200, ponieważ cienie pokrywają się niemal idealnie z gęstościami wzorcowymi.
Spróbuję przedłużyć czas naświetlania do 12 minut.
€
W sobotę wybieram się na małą wycieczkę. Oczywiście z filmami Acros i HP5+ w plecaku. Potem okaże się, jak to wyjdzie w ciemni.
harv
Skoro już poruszamy temat testowania: czy ktoś sprawdził wymiary SILVERMAXa w wywoływaczu SILVERMAX?
Ewald
Obecnie testuję film Fuji Neopan Acros 100 w formacie 120 w roztworze RODINAL 1:50.
?
Obecnie uzyskałem następujące gęstości:
?
Wartość 0,16 0,34 0,50 0,62 0,76 0,92 1,10 1,34
?
Czy dobrze to rozumiem, że światła są w porządku, a cienie są za jasne?
?
Czy powinienem teraz skrócić czas wywoływania, żeby cienie stały się ciemniejsze (w kierunku 0,1)?
Jestem teraz trochę zdezorientowany, bo tabela wyników, którą ściągnąłem, mówi, że powinienem wywoływać dłużej?!
?
____________________________________________________________________________________________________
?
Masz wartość gamma wynoszącą 0,5, [ (1,1 - 0,5) / 1,2 = 0,5 ], krzywa jest zbyt płaska. Powinna wynosić co najmniej 0,7, aby wszystkie wartości na papierze miały gradację 2. Wydłużony czas wywoływania (+50%, chroniony) sprawia, że krzywa staje się bardziej stroma. Albo spróbuj RODINALa 1:25.
Do Acros 100 używam wywoływacza ADOX 49, rozcieńczenie roztworu podstawowego do 1:1, czas 13 min, rotacja, daje to współczynnik gamma 0,71
?
Pozdrawiam
Ewald
?
?
harv
Gdybym, aby zwiększyć gamma, wydłużył czas wywoływania o 50%, jasne partie zdjęcia przestałyby być odpowiednio wyeksponowane.
?
Ponieważ cienie są nieco zbyt mocne, lepszym rozwiązaniem byłoby przecież nieco mniej naświetlić cienie. A może się mylę?
Renate
Zgadza się, jeśli chce się dokładnie uzyskać krzywą standardową, należy nieco zmniejszyć naświetlanie cieni. Czas wywoływania pozwala wtedy dostosować wartość dla strefy 8.
?
W tym miejscu mamy jednak również pewną swobodę artystyczną. Jeśli cienie zostaną naświetlone nieco mocniej niż w przypadku krzywej standardowej, na papierze widać więcej szczegółów w cieniach. W zależności od filmu i kontrastu obiektu może to jednak spowodować utratę szczegółów w światłach. Na przykład TMax 400 ma duży zakres, natomiast TMax 100 ma znacznie mniejszy zakres. Nie znam zbyt dobrze filmu Acros. Zawsze decydujące znaczenie ma kształt narysowanej krzywej. Jeśli krzywa przechodzi w górnej części w linię poziomą, w tej strefie nie jest już możliwa żadna szczegółowość.
?
?
Pozdrawiam
?
Renate
sputnik
Powinno to być co najmniej 0,7, żeby wszystkie wartości na papierze odpowiadały gradacji 2.
?
Naprawdę nie chcę się wtrącać do dyskusji na temat 1001. testu filmowego, ale kiedy czytam takie zdania (a czytam je BARDZO często), to zastanawiam się, czy większość testerów fotografuje zawsze tylko standardowe motywy przy standardowym oświetleniu i czy wszyscy mają w głowicy powiększalnika jedno i to samo oświetlenie.
Inaczej nie da się wyjaśnić ustalonych, ogólnie obowiązujących docelowych wartości gamma.
?
Światło mieszane to nie światło kondensacyjne.
Zdjęcie wykonane w zmiennym świetle słonecznym różni się od zdjęcia wykonanego przy zachmurzonym niebie lub w cieniu.
Gradacja 2 na papierze X niekoniecznie jest identyczna z gradacją 2 na papierze Y.
Nie wspominając już o tym, że kształt krzywej ma również znaczący wpływ na to, jaką średnią gamę uda się dobrze przenieść na papier.
A na koniec pozostaje jeszcze kwestia osobistych upodobań.
?
Krótko mówiąc: przeprowadź zgrubne testy, a następnie wykonaj odbitki i zobacz, co z tego wynika.
Kiedy już wiem, z jaką wartością gamma najlepiej mi się pracuje, mogę oczywiście kierować się tym podczas testowania kolejnej kombinacji. I oczywiście również wtedy, gdy chcę porównać filmy.
?
Ale tak jak jedni przysięgają na Nikona, a inni na Canona, tak jedni trzymają się sprawdzonej wartości 0,50, a inni 0,80.
Oba – i wszystko pomiędzy – mogą być „właściwe”. Zależy po prostu od okoliczności.