Felix55
Ahoj milí členové fóra!
€
Jako člověk, který se vrací k fotografování a má ambice věnovat se kvalitní barytové tiskárně, mám (mimo jiné) dotaz ohledně materiálu, konkrétně ohledně papíru, který by pro mě byl nejvhodnější.
€
Výsledky, které zatím nejvíce odpovídají mému vkusu, dosahuji s papírem Fomabrom Variant 111, vyvolaným v silném roztoku Fomatol LQN. Tato kombinace vytváří fotografie s velmi decentním, hnědavě se lesknoucím teplým tónem, který se mi velmi líbí.
€
Abych sem – možná – vnesl ještě malou variaci, zamýšlím nyní použít Rollei-Vintage 111, o kterém však na internetu kolují různé, částečně rozporuplné informace (zejména pokud jde o podobnost s Fomabrom Variant).
€
Moje vlastní otázka nyní zní, zda a do jaké míry se tyto dva papíry liší, pokud jde o emulzi a podklad.
€
Pokud by k tomu někdo chtěl něco napsat – předem moc děkuji.
€
Felix???
€
€
lantau
Nejsem sice žádný odborník, ale když nikdo neodpovídá... nejsou papíry Rollei vlastně papíry Foma s logem Rollei? Teď už jde jen o to, jestli Rollei-Vintage je Fomabrom, nebo Fomatone. Ten druhý vyžaduje podstatně delší expoziční časy. Od Fomy používám jen řadu Fomatone. Jinak Adox MCC/MCP.
bernhardmangelsgmxde
Tyto dva typy papíru by měly být v zásadě zaměnitelné – ale nedal bych ruku do ohně za to, že mezi nimi nejsou žádné rozdíly – a to ani v případě, že má jeden z produktů stejný název. Pokud se dosud používal starší materiál, je třeba možná vzít v úvahu, že (pokud si dobře vzpomínám) se nosič kdysi (asi před 8 nebo 10 lety) změnil; na začátku se zřejmě používaly zbytkové zásoby Agfy.