Felix55
Witam wszystkich użytkowników forum!
€
Jako powracający do hobby fotografa z ambicjami wykonywania profesjonalnych odbitek barytowych mam (między innymi) pytanie dotyczące materiałów, a konkretnie papieru, który najlepiej mi odpowiada.
€
Wyniki, które jak dotąd najbardziej odpowiadają moim gustom, uzyskuję przy użyciu papieru Fomabrom Variant 111, wywołanego w mocnym roztworze Fomatol LQN. Ta kombinacja daje odbitki o bardzo subtelnym, brązowo-opalizującym, ciepłym odcieniu, który bardzo mi się podoba.
€
Aby wprowadzić tu – być może – jeszcze niewielką odmianę, rozważam teraz papier Rollei-Vintage 111, o którym w sieci krążą jednak różne, częściowo rozbieżne informacje (szczególnie jeśli chodzi o podobieństwo do Fomabrom Variant).
€
Moje właściwe pytanie brzmi teraz, czy i w jakim stopniu te dwa rodzaje papieru różnią się od siebie pod względem emulsji i podłoża.
€
Jeśli ktoś zechce coś na ten temat napisać – z góry bardzo dziękuję.
€
Felix???
€
€
lantau
Nie jestem co prawda ekspertem, ale skoro nikt nie odpowiada... czy papiery Rollei to nie są po prostu papiery Foma z etykietą Rollei? Teraz pozostaje tylko pytanie, czy Rollei-Vintage to Fomabrom, czy Fomatone. Ten drugi wymaga znacznie dłuższych czasów naświetlania. Z produktów Foma używam wyłącznie serii Fomatone. Poza tym stosuję Adox MCC/MCP.
bernhardmangelsgmxde
Te dwa rodzaje papieru powinny zasadniczo być zamienne – nie odważyłbym się jednak ręczyć, że nie ma między nimi różnic – nawet jeśli produkt nosi tę samą nazwę. Jeśli dotychczas używano starszego materiału, warto pamiętać, że (o ile dobrze pamiętam) nośnik został kiedyś zmieniony (chyba jakieś 8 lub 10 lat temu), a na początku prawdopodobnie wykorzystywano pozostałości produktów Agfa.