ducku
Ahoj,
moje SW-DuKa je notoricky studená a kvůli velikosti místnosti trvá její vyhřátí v kamnech na dřevo velmi dlouho. Uvažuji proto o pořízení ohřívačů misek, například od firmy Kaiser. Teď si ale nejsem jistý, jestli má smysl vybavit ohřívačem misek i přerušovací lázeň a ustalovač. Ohřívače misek značky Kaiser jsou totiž poměrně drahé. K lázeňce na vyvolání bych si určitě jeden pořídil, ale co vy na to s lázeňkou na zastavení a ustalovačem?
S pozdravem,
Florian
WolfgangF
Ahoj Floriane,
teplota zastavovacího a ustalovačového lázně není až tak důležitá, neměla by však klesnout pod 17 stupňů, jinak bys musel výrazně prodloužit dobu působení.
U větších misek o rozměrech cca 30 x 40 cm lze jako alternativu k ohřívači misek použít malý akvarijní teploměr. Ty jsou vybaveny termostatem od 20 stupňů. Stojí cca 20 €.
Nebo ohřej velkou misku jako vodní lázeň s akvarijním teploměrem a ostatní misky do ní vlož.
Hodně štěstí, Wolfgang
Tandemfahren
Ehm... myslíš akvarijní topení, ne teploměr, že?
Mimochodem, za dvacku se dají sehnat i úplně obyčejné vyhřívací podložky. Teplota opravdu není rozhodující. Stačí +/- 3°, podle vývojky i víc.
Klíčovým slovem je faktorová metoda. S časem obrazové stopy x 6 už máš vyhráno.
Frankgröße
ducku
Ahoj,
nejprve díky za tipy. Co říkáš na následující kombinaci: (dražší) šnečí červi do vývojky a po jedné topné podložce do zastavovače a ustalovače? S tím se vejdu do celkové pořizovací ceny 200 €, pokud počítám s vanami o rozměrech 30 x 40 cm. Jak velkou topnou podložku mám zvolit, respektive jaký výkon?
Nápad s akvarijním topením je na první pohled skvělý, ale obávám se, že rozložení tepla je trochu kritické. Lokálně se dost zahřívají, což vyžaduje neustálé míchání.
S pozdravem
Florian
Tandemfahren
To samozřejmě můžeš udělat, ale je to trochu přehnané. Pro terária se prodávají topné rohože s výkonem cca 8–20 W. S 20 W bys měl mít dostatek výkonu.
Stop and Fix bys také mohl před použitím ohřát, např. ve vodní lázni nebo pomocí sálavého topení.
Frank
Wolf_XL
...přerušovací lázeň se stejně pokaždé připravuje čerstvá z teplé vody a ustalovač bych prostě skladoval v teplé místnosti...
ducku
Pořídím si dvě 20W vyhřívací rohože a položím je pod vývojku a ustalovač. Nestojí to majlant.
€
Jinak budu muset do temné komory postavit větší pec. :-) Ta malá dřevěná dílenská pec je zjevně příliš slabá.
€
S pozdravem
Florian
pikespeak
U mě je to podobné, protože temná komora je v mém druhém domě a tu místnost obvykle nevytápím.
Když plánuji práci v temné komoře, jedu tam den předem a místnost vytopím na 22 °C. S kamny na dřevo je to samozřejmě obtížné.
Mám olejový radiátor. Pro případné náhlé použití mám pod podlahou vyhřívací rohože určené pro pěstební misky. Funguje to docela dobře.
Na vyvolávání filmů jsem si přinesl chemikálie a v chladné temné komoře jen navíjím film. Vyvolávám tady v kanceláři při pokojové teplotě. Dalo by se také vyhřát CP2, ale na jeden film to trvá příliš dlouho.
ducku
Ahoj,
koupil jsem si na eBayi dvě vyhřívací podložky, každá o výkonu 20 W. Mám je teď pod vývojkou a ustalovačem. Funguje to skvěle. Mohu je „vřele“ doporučit. Teplota zůstala po dobu více než 3 hodin úžasně stabilní.
S pozdravem,
Florian