ducku
Cześć,
moja komora SW-DuKa jest notorycznie zimna, a ogrzanie jej piecem opalanym drewnem zajmuje bardzo dużo czasu ze względu na wielkość pomieszczenia. Zastanawiam się więc nad zakupem podgrzewaczy do misek, np. marki Kaiser. Nie jestem jednak pewien, czy warto wyposażać również kąpiel zatrzymującą i utrwalacz w osobne podgrzewacze do misek. W końcu podgrzewacze do misek firmy Kaiser są dość drogie. Na pewno chciałbym kupić jeden do kąpieli wywoływającej, ale co z kąpielą zatrzymującą i utralaczem?
Pozdrawiam,
Florian
WolfgangF
Cześć Florian,
Temperatura kąpieli zatrzymującej i utralaczowej nie jest aż tak istotna, ale nie powinna spaść poniżej 17 stopni, bo w przeciwnym razie trzeba by znacznie wydłużyć czas trwania procesu.
W przypadku większych misek o wymiarach ok. 30 x 40 cm, alternatywą dla podgrzewacza do misek jest mały termometr akwariowy. Są one wyposażone w termostat od 20 stopni. Kosztują ok. 20 €.
Można też podgrzać dużą miskę jako kąpiel wodną za pomocą termometru akwariowego i umieścić w niej pozostałe miski.
Powodzenia, Wolfgang
Tandemfahren
Hm… masz na myśli grzałkę do akwarium, a nie termometr, prawda?
Nawiasem mówiąc, za dwudziestkę można kupić całkiem zwykłe maty grzewcze. Temperatura naprawdę nie ma tu kluczowego znaczenia. Wystarczy +/- 3°, a w zależności od wywoływacza nawet więcej.
Słowo-klucz to „metoda współczynnikowa”. Jeśli pomnożysz czas na ścieżce obrazu przez 6, to już jesteś na dobrej drodze.
Rozmiar klatki
ducku
Cześć,
na początek dziękuję za wskazówki. A co sądzisz o takim zestawie: (droższe) grzejniki do wywoływacza oraz po jednej matce grzewczej do kąpieli zatrzymującej i utrwalającej? W ten sposób, biorąc pod uwagę wanny o wymiarach 30x40 cm, wydam łącznie 200 euro w cenie detalicznej. Jakiej wielkości matę grzewczą powinienem wybrać, a raczej o jakiej mocy?
Pomysł z grzałką akwariową na pierwszy rzut oka wydaje się świetny, ale obawiam się, że rozkład ciepła może być nieco problematyczny. Grzałki te lokalnie bardzo się nagrzewają, co wymaga ciągłego mieszania.
Pozdrawiam
Florian
Tandemfahren
Oczywiście możesz tak zrobić, ale to trochę przesada. Do terrariów dostępne są maty o mocy ok. 8–20 W. Maty o mocy 20 W powinny w zupełności wystarczyć.
Stop and Fix można też podgrzać przed sesją, np. w kąpieli wodnej lub za pomocą promiennika ciepła.
Frank
Wolf_XL
...kąpiel zatrzymująca i tak za każdym razem przygotowuje się na nowo z ciepłej wody, a utrwalacz po prostu przechowywałbym w ciepłym pomieszczeniu...
ducku
Kupię sobie dwie maty grzewcze o mocy 20 W i położę je pod wywoływaczem i utrwalaczem. To nie kosztuje majątku.
€
W przeciwnym razie będę musiał postawić w ciemni większy piec. :-) Ten mały piecyk warsztatowy na drewno jest najwyraźniej za słaby.
€
Pozdrawiam
Florian
pikespeak
U mnie jest podobnie, bo moja ciemnia znajduje się w moim drugim domu i zazwyczaj nie ogrzewam tego pomieszczenia.
Kiedy planuję dzień w ciemni, jadę tam dzień wcześniej i ogrzewam pomieszczenie do 22°C. Z piecem opalanym drewnem jest to oczywiście trudne.
Mam grzejnik olejowy. Na wypadek spontanicznych sesji mam pod podłogą maty grzewcze do tacek do hodowli. To całkiem dobrze działa.
W celu wywołania filmu przeniosłem tam chemikalia, a w zimnej ciemni tylko nawijam film. Wywoływanie odbywa się tutaj, w moim biurze, w temperaturze pokojowej. Można by również ogrzać CP2, ale w przypadku jednego filmu trwa to zbyt długo.
ducku
Cześć,
Kupiłem właśnie na eBayu dwie maty grzewcze, każda o mocy 20 W. Położyłem je pod wywoływaczem i utrwalaczem. Działa to świetnie. Gorąco polecam. Temperatura utrzymywała się na zadziwiająco stałym poziomie przez ponad 3 godziny.
Pozdrawiam,
Florian