Silberblick
<P class="">Po 12 dlouhých letech bez temné komory nyní hledám spolehlivý zvětšovací přístroj pro černobílé fotografie formátu 6x6 až 6x9. Formát KB už mám vyřešený. Zvětšeniny nad 30x40 budou vzácné, dlouhodobým cílem je přestavba na osvětlení Splitgrade (ovladač už mám na zvětšovacím přístroji 35 mm).
<p class="">€
<p class="">Po dlouhém hledání na internetu se stále vracím k modelům Focomat IIc, Agfa Varioscop 60 a různým modelům Kienzle. Nový Kienzle je pro mě bohužel finančně nedostupný.
<p class="">€
<P class="">V okolí nejsou žádná zařízení k prohlédnutí nebo dokonce k vyzkoušení zvětšování pomocí zvětšovacích přístrojů, proto prosím o radu:
<P class="">?- existují mezi uvedenými zařízeními větší rozdíly v kvalitě??
<P class="">?- jak je to s ovladatelností v každodenním používání, například u podstavců na negativy? Je u všech značek možná kombinace AN-skla nahoře a masky dole?
<P class="">?- pojme jak Varioscop, tak Focomat IIc negativ 6x9 s černým okrajem (tedy je maximální výřez podložky větší než typický negativ 6x9)?
<p class="">?- Jaké jsou optiky? Je například V-Elmar 4,5/100 výrazně horší než 95/100mm Focotary?
<p class="">€
<p class="">€
<p class="">€
<P class="">A poslední otázka: jinde mi byly doporučeny Durst M800/M805 – jsou z hlediska stability a ergonomie srovnatelné s výše uvedenými zvětšovacími přístroji?
<P class="">€
<P class="">€
<P class="">Budu vděčný za každou radu/tip,
<p class="">takže předem moc děkuji,
<p class="">Georg.
<p class="">€
?
Wolf_XL
... mám na prodej Agfa Colormat, který jsem si sám přestavěl na Splitgrade. Colormat je v zásadě konstrukčně totožný s Variosskopem, má však aditivní barevnou směšovací hlavu. Jelikož se jeho filtry vyklápějí pomocí elektromagnetu, vyměnil jsem barevné filtry za Ilford Multigrade 0 a 5 a vyvedl jsem přepínač. Pokud již máš ovladač Splitgrade, je tato kombinace téměř ideální. Stačí na ovladači Splitgrade přepnout na „Manuel“ a nastavit faktor Magenta na dvojnásobnou dobu. Pak je vše téměř stejně jednoduché jako s originální hlavou Splitgrade:
?
1) Změř čas jako obvykle
2) Vsuň žlutý filtr – stiskni tlačítko „Start“ – po uplynutí „žlutého“ času se lampa ve zvětšovacím přístroji vypne.
3) Vsuň magentový filtr – znovu stiskni tlačítko „Start“ – hotovo!
?
Pokud máš vážný zájem, můžu ti také pořídit pár fotek...
Silberblick
Díky, Wolfe!
Zní to velmi zajímavě, o Colormatu jsem dosud neslyšel. Jak je to s negativním stolem – jak velký je maximální využitelný výřez? A jaký objektiv je v něm zabudovaný?
V zásadě bych před nákupem rád získal více informací i o ostatních zařízeních – ale v případě potřeby se rád vrátím k tvé nabídce, pokud to u tebe nespěchá.
S pozdravem a díky z Baltského moře, Georg.
Wolf_XL
...součástí balení by byly tři podložky na negativy – jedna bezskleněná podložka pro malý formát, jedna skleněná podložka (sklo/AN-sklo) do formátu 6x9 (59x80 mm) a jedna na kutění. Chtěl jsem si z nich „vyrobit“ bezskleněnou podložku pro formát 6x6. Součástí balení jsou také příslušné Agfa Magnacolare pro malý formát a střední formát. Pokud se alespoň trochu vyznáš v elektronice, bylo by také bez problémů možné si sám postavit rozhraní pro ovladač Splitgrade. V této věci jsem se jednou zeptal pana Heilanda a on mi nabídl svou pomoc... Tady je ještě pár obrázků:
?
?
Urnes
Ahoj Georgi,
velkou nevýhodou těchto zvětšovacích přístrojů je, že je lze smysluplně používat, tedy s automatickým zaostřováním, pouze s originálními objektivy. Zaostřování totiž probíhá pomocí řídicího oblouku.
Pro KB mi tehdy například Leitz Focotar I nestačil. Nakonec jsem ho vyměnil za modernější Schneider, ale za cenu toho, že ostrost musím provádět ručně.
S pozdravem Sven.
Silberblick
Ahoj Svene,
děkuji za upozornění. Ten problém s originálními objektivy znám ze svého zvětšovacího přístroje V35 na 35mm film (koupil jsem ho s cizím objektivem).
Pokud vím, firma Kienzle nabízí adaptaci cizích objektivů na zvětšovací přístroje s „mechanickým AF“. Určitě to není levné, ale je to možnost.
Zvětšovací přístroje Kienzle bez AF pro mě stále přicházejí v úvahu, bohužel se v bazaru vyskytují spíše zřídka.
Děkuji a srdečně zdravím, Georg.
€
PS: Tvou webovou stránku si ještě jednou podrobněji prohlédnu, první dojem mě už nadchl.
Silberblick
Ahoj Wolfe,
děkuji za fotky a informace. Porovnání velikosti fotoaparátů Agfa a Laborator s drobnou V35 je velmi užitečné.
Je to na poslední fotce negativ formátu 6x9? Při rozměrech 59x80 mm by měl být nedostatek místa na delší straně, ne na užší, nebo se mýlím? Rozhodně to nemyslím zle, ptám se jen proto, že černý okraj je pro mě důležitý i u formátu 6x9. Negativy ze staré Fuji mají rozměry asi 55,5 x 82 mm, ty z Agfa Clack a starých skládacích fotoaparátů jsou o něco větší.
Dalo by se z toho „kutilského“ držáku negativů vyřezat kombinaci skla AN nahoře a kovové masky 6x9 dole?
Jak se Colormat ovládá elektricky – na jiných obrázcích na internetu je někdy vidět velká skříňka s nespočtem tlačítek vedle zvětšovacího přístroje.
Jaký je obrazový výkon Magnacolaru?
Prosím, omluv mé dotazy a děkuji za informace a fotografie.
Georg
Wolf_XL
...v tom máš pravdu – na krátkých stranách nevidím žádný problém – na dlouhých stranách sice také vznikne černý okraj, ale ne po celé šířce negativu. Přestavba „Bastelbühne“ by nebyla žádný problém – dokonce bych na to měl i vhodný hliníkový plech. Co se týče ovládání, měl bys ještě na výběr, jak bys to chtěl... Původní elektroniku jsem vyhodil, protože jsem s tím zařízením chtěl pracovat jen v černobílém režimu. Samotná „elektronika“ nyní sestává pouze ze zdroje napájení a otočného přepínače, kterým lze nastavit tři filtrační fólie. Původně jsem to umístil do kabelového kanálu, protože zvětšovací přístroj byl pevně přišroubován k desce stolu. Momentálně ještě pracuji na tom, že nejprve na základní desku přilepím ještě jednu desku z překližky s bílou povrchovou úpravou a napájecí zdroj zabuduji do odpovídající skříňky. Teď bys měl na výběr, kde by měl být přepínač pro filtry a jak by měl přepínat jednotlivé filtry... Dáš přednost výklopnému nebo otočnému přepínači... ;-)
?
Originální objektivy jsem nikdy nepoužíval. Pro KB jsem vždy měl Leitz V35 a pro střední formát jsem místo Magna-Colaru použil Rodagon. Ten byl prostě nejméně o dvacet let mladší a navíc měl podsvícený ukazatel clony...? Ale předpokládám, že originální optika určitě není špatná...
?
Colormat prodávám vlastně jen z toho důvodu, že jsem Laborator 1000 dostal se vším příslušenstvím, přestavba na Splitgrade byla ještě relativně levná a protože Laborator zvládá i formát 4x5". Vlastně jsem s ním chtěl nahradit i Leitz V35 – ale díky široké negativové plošině určené pro formát 4x5" je tento přístroj pro malý formát a dokonce i pro formát 6x6 jednoznačně předimenzovaný. Pro formát 6x6 musíte mít negativové pásky o šířce 4 cm – jinak je to nesrovnatelně složité...
?
Ale to je vedlejší – V35 je pro malý formát tím nejlepším zvětšovacím přístrojem – něco takového se prostě nedá jen tak vzdát...
Martin_e_palm
Ahoj Georgi,
mám Focomaten IIA s rozdělitelnou stupnicí, Durst m605 (Splitgrade) a Durst m800, ještě s kondenzory.
Také jsem uvažoval, že si Focomaten nechám a objektivy koupím u Kienzle, ale vzhledem k
cenám jsem nakonec raději investoval do M800. Durst m800 je neuvěřitelně solidní zvětšovací přístroj. Má modulární konstrukci
a mnoho dílů z nástupnického modelu M805 pasuje i na M800. Přestavba barevné směšovací hlavy CLS70 na Splitgrade je
extrémně levná (cca 160 €).
Proto jednoznačně hlasuji pro Durst M800, i když Focomat je opravdu solidní a také krásný přístroj.
S pozdravem
Martin
Urnes
Ahoj Martine,
u koho sis nechal předělat hlavu? Taky o tom už nějakou dobu uvažuju.
S pozdravem Sven.
Martin_e_palm
Ahoj Svene,
tuto hlavici upravil Kienzle. Vzal hlavici Dunco a namontoval ji na kroužek.
Ten se nasadí na zvětšovací přístroj (Focomat IIa nebo IIc). Jedná se o poměrně jednoduchou konstrukci.
Kienzle mi tehdy dodal hlavu s kombinací Variograde a hlavice pro míchání barev.
Brzy ji vystavím na eBayi nebo podobném portálu.
S pozdravem
Martin
Silberblick
Wolfe, tvoje nabídka je velmi zajímavá, ale momentálně se ještě nemohu rozhodnout, zda si pořídím Varioscop (tedy ten tvůj) nebo některý z ostatních zmíněných přístrojů. Doufám, že to nebude nevhodné, když se ještě poptám jinde.
€
Martine, moc děkuji za informace. Nikdy jsem nepracoval s dražším zařízením Durst, proto jsem si nedokázal udělat představu o modelech M800/M805.€
Který z těchto tří zvětšovacích přístrojů je z hlediska obecné ovladatelnosti tvým favoritem? Zejména mě zajímá ovládání různých negativových stolů.
Je v M800 zabudován také „BIMANEG“ nebo „SETONEG“ – a jak velký je maximální výřez obrazu?
€
€
Má někdo zde zkušenosti s modely Kienzle T?
Urnes
Ahoj Martine,
moc děkuji za informaci.
@ Silberblick
Pokud ti ten černý okraj kolem fotek opravdu tak záleží, pak by ideálním řešením bylo poohlédnout se po přístroji formátu 4x5" se skleněnou deskou; v této třídě už téměř nezáleží na tom, od jakého výrobce je (Fuji v této oblasti vyrábí také docela dobré přístroje) a cenově se od středního formátu nijak výrazně neliší. Já jsem se tehdy také rozhodl pro formát 13x18, abych mohl vyvolávat 55mm polaroidové negativy s okrajem.
S pozdravem Sven.
Martin_e_palm
Ahoj Georgi,
model M800 zvládá formáty až do 6,5 x 9 cm, model M805 zřejmě jen 6 x 9 cm. Do modelu M800 se vejdou obrazové desky Setoneg (originální deska) od Autonegu (obrazová deska dřívějších modelů s autofokusem) a zcela stará deska Duneg z modelu 659.
Do těchto obrazových desek se hodí masky Binema a Aumet a také sklo Bimagla. Aumet vlastně patří k zvětšovacím přístrojům s autofokusem, Binema patří k modelu M805. Autoneg a Aumet jsou asi
nejnáročnější obrazové desky a masky, jaké jsem dosud držel v rukou.
S pozdravem
Martin
Silberblick
Ahoj Martine,
moc děkuji za informace, sice jsem mezitím na internetu našel návody k modelům M800 a M805, ale i tak mi systém Durst připadá dost matoucí.
Pro přestavbu na Splitgrade by tedy byla správnou volbou barevná hlava M800 s CLS70??
?
Sven, ano, o zvětšovacím přístroji 4x5 jsem už také přemýšlel. Ale někde si musím stanovit hranici, jinak skončím u modelu 8x10 ;-)
Původně jsem měl v merku Kienzle T69 (ten se hodí pro 6x9 s okrajem, podle informací od velmi ochotných lidí z Kienzle), ale při dražbě jsem byl příliš váhavý.
?
?
?
?
Díky a srdečné pozdravy, Georg.
Wolf_XL
...u zvětšovacího přístroje formátu 4x5 bohužel narážíme na problém, že negativy formátu 6x6 je nejlepší rozstříhat na pásy po čtyřech – pokud vám tedy nevadí vyjmout celý obrazový stůl kvůli vložení prostředního snímku z pásu po třech. Kvůli široké obrazové ploše totiž nelze negativ posunout tam, kam by se vám to hodilo. Bohužel kapsy na negativy pro pruhy po čtyřech nejsou k dostání všude a navíc nejsou zrovna levné...
Martin_e_palm
Ahoj Georgi,
model M800 je zpravidla kondenzátorový přístroj s opálovou žárovkou. Pro tento model existovaly různé barevné směšovací hlavy:
CLS70 se 100W žárovkou a odpovídající směšovací skříňkou,
CLS80 s 200W žárovkou a odpovídající směšovací skříní a
CLS201 (profesionální hlava, velmi vzácná) se směšovací skříní.
Také mi trvalo docela dlouho, než jsem zjistil, co k jakému modelu patří.
Vše je dobře vysvětleno na stránkách Aphog:
http://aphog.de/forum/index.php/Thread/5251-Durst-M800/?postID=62829&highlight=travo#post62829
Přestavba barevné směšovací hlavy CLS70 stojí, jak již bylo popsáno, podle poněkud staršího ceníku firmy Heiland 160 eur.
Úprava barevné hlavy Kienzle C252P stojí 875 eur.
Úpravy pro modely C67/69 stojí 205 eur.
Úprava pro řadu Primos: 487 eur
Je to prostě otázka ceny.
Kienzle je určitě nejlepší volba, ale také není zrovna levná.
S pozdravem
Martin
Silberblick
Wolfe, ano, to je dobrý argument pro zvětšovací přístroje pro střední formát. Řada laboratoří pracujících s formátem 4x5 byla zřejmě dodatečně vybavena stolem Durst BIMANEG, aby se zlepšila manipulace s negativy středního formátu.
€
Martine, moc děkuji, to je přesně ta informace (i v odkazu), kterou jsem hledal. Zítra se spojím s milým a ochotným panem Heilandem, případně domluvím vše i s prodejcem M800 s CLS70. Změřil stůl SETONEG – formát 6x9 s okrajem by měl bez problémů pasovat.
€
€
€
Moc děkuji za pomoc a srdečně zdravím, Georg.
Silberblick
Ahoj Georgi,
model M800 zvládá formáty až do 6,5 x 9 cm, model M805 zřejmě jen 6 x 9 cm. Do modelu M800 se vejdou obrazové desky Setoneg (originální deska) od Autonegu (obrazová deska dřívějších modelů s autofokusem) a zcela stará deska Duneg z modelu 659.
Do těchto obrazových desek se hodí masky Binema a Aumet, stejně jako sklo Bimagla. Aumet vlastně patří k zvětšovacím přístrojům s autofokusem, Binema patří k modelu M805. Autoneg a Aumet jsou asi
to nejnáročnější, co se týče obrazových desek a masek, co jsem dosud držel v rukou.
Pozdravy
Martin
?
Martine, ještě jednou krátký dotaz:
lze tedy například použít BIMAGLA AN (pro M805/Bimaneg) místo AUDA 70 AN (originální sklo AN pro Setoneg)?
A dalo by se například použít i kombinace Bimagla AN nahoře a Binema dole ve starém Setonegu z M800?
Příští týden si vyzvednu zvětšovací přístroj a už se po těch drobných součástech rozhlížím.
Moc děkuji, Georgi!
Martin_e_palm
Ahoj Georgi,
všechno funguje. Nahoře mám Bimaglu a dole, podle potřeby, Binemu 6x6 nebo 6x9.
Přeji ti s novým zvětšovacím přístrojem hodně radosti. Příští týden pošlu svůj CLS 70 do firmy Heiland,
aby ho upravili.
S pozdravem
Martin