Silberblick
<P class="">Po 12 długich latach bez ciemni szukam teraz solidnego powiększalnika do czarno-białych zdjęć w formacie od 6x6 do 6x9. O formacie KB już zadbałem. Powiększenia powyżej 30x40 będą rzadkością, a moim długoterminowym celem jest przejście na oświetlenie typu split-grade (kontroler mam już w powiększalniku 35 mm).
<p class="">€
<p class="">Po długich poszukiwaniach w Internecie wciąż wracam do modeli Focomat IIc, Agfa Varioscop 60 i różnych modeli Kienzle. Niestety, nowy Kienzle jest dla mnie zbyt drogi.
<p class="">€
<P class="">W pobliżu nie ma tych urządzeń, żeby je obejrzeć, a nawet wypróbować powiększanie, dlatego proszę o radę:
<P class="">?- czy między wymienionymi urządzeniami są duże różnice w jakości??
<P class="">?- jak wygląda sprawa z obsługą na co dzień, na przykład z podajnikami negatywów? Czy kombinacja szkła AN u góry i maski u dołu jest możliwa we wszystkich modelach?
<P class="">?- czy zarówno Varioscop, jak i Focomat IIc mieszczą negatyw 6x9 z czarną ramką (czyli czy maksymalny wycinek platformy jest większy niż typowy negatyw 6x9)?
<p class="">?- Jak wygląda kwestia optyki? Czy na przykład obiektyw V-Elmar 4,5/100 wypada znacznie gorzej w porównaniu z obiektywami Focomat 95/100 mm?
<p class="">€
<p class="">€
<p class="">€
<P class="">I ostatnie pytanie: gdzie indziej polecono mi Durst M800/M805 – czy pod względem stabilności i ergonomii są one porównywalne z wyżej wymienionymi powiększalnikami?
<P class="">€
<P class="">€
<P class="">Będę wdzięczny za każdą wskazówkę/poradę,
<p class="">z góry dziękuję,
<p class="">Georg.
<p class="">€
?
Wolf_XL
... mam na sprzedaż aparat Agfa Colormat, który samodzielnie przerobiłem na tryb split-grade. Colormat jest zasadniczo identyczny konstrukcyjnie z modelem Variosskop, ale posiada głowicę do mieszania kolorów w trybie addytywnym. Ponieważ filtry w tym aparacie są wysuwane za pomocą elektromagnesu, wymieniłem filtry kolorowe na Ilford Multigrade 0 i 5 oraz zamontowałem przełącznik. Jeśli masz już kontroler Splitgrade, to ta kombinacja jest niemal idealna. Wystarczy przełączyć kontroler Splitgrade na tryb „Manuel” i ustawić współczynnik magentyny na podwójny czas. Wtedy wszystko jest prawie tak proste, jak w przypadku oryginalnej głowicy Splitgrade:
?
1) Zmierzyć czas jak zwykle
2) Wsunąć filtr żółty – nacisnąć przycisk „Start” – po upływie czasu „żółtego” lampa w powiększalniku wyłącza się.
3) Wsunąć filtr magenta – ponownie nacisnąć przycisk „Start” – gotowe!
?
Jeśli jesteś poważnie zainteresowany, mogę też zrobić Ci kilka zdjęć...
Silberblick
Dzięki, Wolf!
Brzmi bardzo interesująco, wcześniej nigdy nie słyszałem o Colormacie. A jak wygląda sprawa z platformą negatywową – jaki jest maksymalny rozmiar kadru? I jaki obiektyw jest w nim zamontowany?
W zasadzie liczę na więcej informacji, również o innych urządzeniach, przed zakupem – ale w razie potrzeby chętnie wrócę do Twojej oferty, jeśli nie spieszy Ci się.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z Bałtyku, Georg.
Wolf_XL
...w zestawie znalazłyby się trzy podkładki do negatywów – jedna bezszklana do małego formatu, jedna szklana typu „szkło/szkło AN” do rozmiaru 6x9 (59x80 mm) oraz jedna do majsterkowania. Chciałem z nich „wyciąć” sobie bezszklaną podkładkę 6x6. Dołączone są do tego odpowiednie soczewki Agfa Magnacolare do małego formatu i średniego formatu. Jeśli masz trochę doświadczenia w elektronice, bez problemu mógłbyś samodzielnie zbudować interfejs do kontrolera Splitgrade. Zapytałem o to pana Heilanda, a on zaoferował mi swoje wsparcie... Oto kilka zdjęć:
?
?
Urnes
Cześć Georg,
Największą wadą tych powiększalników jest to, że sensownie można z nich korzystać – czyli z ręczną regulacją ostrości – tylko z oryginalnymi obiektywami. Dzieje się tak, ponieważ regulacja ostrości odbywa się za pomocą krzywej sterującej.
W przypadku formatu KB obiektyw Leitz Focotar I nie spełniał moich wymagań. W końcu wymieniłem go na nowszy model Schneider, ale kosztem konieczności ręcznego ustawiania ostrości.
Pozdrawiam, Sven.
Silberblick
Cześć Sven,
dzięki za informację. Znam ten problem z oryginalnymi obiektywami z mojego powiększalnika do filmów 35 mm V35 (kupiłem go z obiektywem innej marki).
O ile mi wiadomo, firma Kienzle oferuje możliwość dostosowania obiektywów innych producentów do powiększalników z „mechanicznym AF”. Na pewno nie jest to tania opcja, ale jest to możliwość.
Powiększalniki Kienzle bez AF nadal wchodzą dla mnie w grę, niestety na rynku wtórnym raczej rzadko można je znaleźć.
Dziękuję i pozdrawiam, Georg.
€
PS: Jeszcze raz dokładniej przyjrzę się Twojej stronie internetowej, pierwsze wrażenie już mnie zachwyciło.
Silberblick
Cześć Wolf,
dzięki za zdjęcia i informacje. Porównanie rozmiarów aparatu Agfa z modelem Laborator i zgrabnym V35 jest bardzo pomocne.
Czy to negatyw 6x9 na ostatnim zdjęciu? Przy wymiarach 59x80 mm powinno zabraknąć miejsca na dłuższym boku, a nie na węższym, czy może się mylę? Nie mam na myśli nic złego, pytam tylko, bo czarna ramka jest dla mnie ważna nawet przy formacie 6x9. Negatywy ze starego Fuji mają wymiary około 55,5x82 mm, a te z Agfa Clack i starych aparatów składanych są nieco większe.
Czy z „majsterkowego” uchwytu na negatywy dałoby się wyciąć kombinację szkła AN u góry i metalowej maski 6x9 u dołu?
W jaki sposób steruje się elektrycznie Colormatem – na innych zdjęciach w Internecie widać czasami dużą skrzynkę z niezliczoną ilością przycisków stojącą obok powiększalnika.
Jak wygląda jakość obrazu w Magnacolarze?
Przepraszam za te pytania i dziękuję za informacje oraz zdjęcia.
Georg
Wolf_XL
...masz rację – na krótszych bokach też nie widzę żadnego problemu – na dłuższych bokach wprawdzie pojawia się czarna ramka, ale nie na całej szerokości negatywu. Przeróbka „Bastelbühne” nie stanowiłaby problemu – mam nawet odpowiednią blachę aluminiową do tego celu. Jeśli chodzi o sterowanie, to nadal masz wybór, jak chcesz to zrealizować... Oryginalną elektronikę wyrzuciłem, bo chciałem używać tego urządzenia tylko do obróbki cyfrowej. Obecnie „elektronika” składa się jedynie z zasilacza i przełącznika obrotowego, za pomocą którego można ustawić trzy folie filtrujące. Pierwotnie umieściłem to w moim kanale kablowym, ponieważ powiększalnik był przykręcony na stałe do blatu stołu. Obecnie jestem jeszcze w trakcie nakładania na płytę podstawową kolejnej płyty ze sklejki pokrytej białą powłoką oraz montowania zasilacza w odpowiedniej obudowie. Teraz miałbyś wybór, gdzie ma się znajdować przełącznik filtrów i jak ma on przełączać poszczególne filtry... Wolisz przełącznik uchylny czy obrotowy... ;-)
?
Nigdy nie korzystałem z oryginalnych obiektywów. Do formatu KB zawsze używałem Leitz V35, a do średniego formatu zamiast Magna-Colar stosowałem Rodagon. Był on co najmniej dwadzieścia lat młodszy i miał dodatkowo podświetlany wskaźnik przysłony...? Ale zakładam, że oryginalne optyki z pewnością nie są złe...
?
Sprzedaję Colormata właściwie tylko z tego powodu, że Laborator 1000 dostałem wraz z całym wyposażeniem, przeróbka na Splitgrade była jeszcze stosunkowo niedroga, a Laborator obsługuje również format 4x5". Właściwie chciałem nim zastąpić również Leitz V35 – ale ze względu na szeroki stolik na negatywy, zaprojektowany dla formatu 4x5", urządzenie to jest zdecydowanie zbyt duże dla formatu KB, a nawet dla 6x6. Do formatu 6x6 trzeba mieć paski negatywów 4x5" – w przeciwnym razie jest to niezrównana męczarnia...
?
Pomijając to – V35 to najlepszy powiększalnik do formatu KB – czegoś takiego po prostu się nie oddaje...
Martin_e_palm
Cześć Georg,
Mam powiększalnik Focomaten IIA z głowicą typu split-grade, Durst m605 (split-grade) oraz Durst m800, wciąż z kondensatorami.
Zastanawiałem się też nad zatrzymaniem Focomaten i zakupem obiektywów w firmie Kienzle, ale biorąc pod uwagę
ceny, wolałem zainwestować w model M800. Durst m800 to niesamowicie solidny powiększalnik. Ma budowę modułową
Wiele części z następnego modelu M805 pasuje również do M800. Przeróbka głowicy mieszającej kolory CLS70 na Splitgrade jest
bardzo tania (ok. 160 €).
Dlatego zdecydowanie polecam Durst M800, chociaż Focomat jest naprawdę solidnym i ładnym urządzeniem.
Pozdrawiam
Martin
Urnes
Cześć Martin,
u kogo zleciłeś wymianę głowicy? Ja też od jakiegoś czasu się nad tym zastanawiam.
Pozdrawiam, Sven.
Martin_e_palm
Cześć Sven,
Głowicę zmodyfikował Kienzle. Wziął głowicę Dunco i zamontował ją na pierścieniu.
Następnie nakłada się ją na powiększalnik (Focomat IIa lub IIc). To dość prosta konstrukcja.
Kienzle dostarczył mi wówczas głowicę z połączeniem Variograde i głowicy do mieszania kolorów.
Wkrótce wystawię ją na eBayu lub podobnej platformie.
Pozdrawiam
Martin
Silberblick
Wolf, Twoja oferta jest bardzo interesująca, ale na razie nie jestem jeszcze zdecydowany, czy wybrać Varioscop (czyli ten Twój), czy któreś z pozostałych wymienionych urządzeń. Mam nadzieję, że nie jest to niegrzeczne z mojej strony, że jeszcze się rozejrzę.
€
Martin, bardzo dziękuję za wskazówki. Nigdy nie pracowałem z droższym modelem Durst, dlatego nie potrafiłem ocenić modelu M800/M805.€
Który z tych trzech powiększalników jest Twoim faworytem pod względem ogólnej obsługi? Szczególnie interesuje mnie obsługa różnych stolików na negatywy.
Czy w modelu M800 jest również zamontowany „BIMANEG” lub „SETONEG” – i jak duży jest maksymalny kadr obrazu?
€
€
Czy ktoś z Państwa ma doświadczenie z modelami Kienzle T?
Urnes
Cześć Martin,
Bardzo dziękuję za informację.
@ Silberblick
Jeśli ta czarna ramka wokół zdjęć jest dla Ciebie naprawdę tak ważna, to najlepszym rozwiązaniem byłoby poszukać aparatu formatu 4x5" z szklaną płytką; w tej klasie nie ma prawie żadnego znaczenia, kto jest producentem (Fuji też produkuje całkiem dobre aparaty), a cenowo nie różnią się one zbytnio od aparatów średnioformatowych. Ja też kiedyś zdecydowałem się na format 13x18, żeby wywoływać negatywy Polaroid 55 z ramką.
Pozdrawiam, Sven.
Martin_e_palm
Cześć Georg,
Model M800 obsługuje formaty do 6,5 x 9 cm, natomiast M805 prawdopodobnie tylko 6 x 9 cm. Do modelu M800 pasują płytki Setoneg (oryginalna płytka) firmy Autoneg (płytka stosowana w wcześniejszych modelach z autofokusem) oraz bardzo stara płytka Duneg z modelu 659.
Do tych stolików pasują maski Binema i Aumet oraz szkło Bimagla. Aumet właściwie należy do powiększalników z autofokusem, a Binema do modelu M805. Autoneg i Aumet to chyba
najbardziej skomplikowane stoliki i maski, jakie do tej pory miałem w rękach.
Pozdrawiam
Martin
Silberblick
Cześć Martin,
bardzo dziękuję za informacje. Znalazłem wprawdzie w sieci instrukcje obsługi modeli M800 i M805, ale mimo to system Dursta nadal wydaje mi się dość skomplikowany.
Czy w przypadku przebudowy na format Splitgrade właściwym wyborem byłaby więc głowica kolorowa M800 z CLS70??
?
Sven, tak, myślałem już o powiększalniku 4x5. Muszę jednak gdzieś wyznaczyć sobie granicę, bo inaczej skończę z modelem 8x10 ;-)
Początkowo miałem na oku Kienzle T69 (nadaje się do formatu 6x9 z marginesem, zgodnie z informacją od bardzo pomocnych pracowników firmy Kienzle), ale zbyt długo zwlekałem z licytacją.
?
?
?
?
Dziękuję i pozdrawiam, Georg.
Wolf_XL
...w przypadku powiększalnika 4x5 pojawia się niestety problem, że negatywy 6x6 najlepiej jest pociąć na paski po 4 klatki – chyba że nie przeszkadza nam wyjmowanie całego stołu na negatywy, aby załadować środkowe zdjęcie z paska zawierającego 3 klatki. Ze względu na szeroki stolik nie można bowiem przesunąć negatywu tam, gdzie byśmy chcieli. Niestety, kieszenie na paski po 4 negatywy nie są wszędzie dostępne i nie należą do najtańszych...
Martin_e_palm
Cześć Georg,
Model M800 to zazwyczaj urządzenie z lampą kondensatorową typu Opal. Do tego modelu dostępne były różne głowice mieszające:
model CLS70 z lampą o mocy 100 W i pasującym do niego modułem mieszającym,
model CLS80 z lampą o mocy 200 W i odpowiednim modułem mieszającym oraz
model CLS201 (głowica profesjonalna, bardzo rzadka) z modułem mieszającym.
Sam też długo szukałem informacji, co pasuje do poszczególnych modeli.
Wszystko to jest dobrze wyjaśnione na stronie Aphog:
http://aphog.de/forum/index.php/Thread/5251-Durst-M800/?postID=62829&highlight=travo#post62829
Przebudowa głowicy mieszającej CLS70 kosztuje, jak już wspomniano, zgodnie z nieco starszym cennikiem firmy Heiland, 160 euro.
Przebudowa głowicy mieszającej Kienzle C252P kosztuje 875 euro.
Przebudowa modeli C67/69 kosztuje 205 euro.
Przebudowa serii Primos: 487 euro
To po prostu kwestia ceny.
Kienzle to z pewnością najlepszy wybór, ale nie jest to rozwiązanie najtańsze.
Pozdrawiam
Martin
Silberblick
Wolf, tak, to dobry argument przemawiający za powiększalnikami średnioformatowymi. Wydaje się, że wiele laboratoriów pracujących w formacie 4x5 zostało wyposażonych w stolik Durst BIMANEG, aby usprawnić obsługę negatywów średnioformatowych.
€
Martin, wielkie dzięki, to właśnie ta informacja (również w linku), której szukałem. Jutro skontaktuję się z miłym i pomocnym panem Heilandem, ewentualnie uzgodnię wszystko ze sprzedawcą modelu M800 z CLS70. Sprawdził on platformę SETONEG – format 6x9 z marginesem powinien bez problemu pasować.
€
€
€
Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam, Georg.
Silberblick
Cześć Georg,
Model M800 obsługuje formaty do 6,5 x 9 cm, natomiast M805 prawdopodobnie tylko 6 x 9 cm. Do modelu M800 pasują matówki Setoneg (oryginalna matówka) firmy Autoneg (matówka stosowana w wcześniejszych modelach z autofokusem) oraz bardzo stara matówka Duneg z modelu 659.
Do tych matryc pasują maski Binema i Aumet oraz szkło Bimagla. Aumet właściwie należy do powiększalników z autofokusem, Binema do modelu M805. Autoneg i Aumet to chyba
najbardziej skomplikowane matryce i maski, jakie do tej pory miałem w rękach.
Pozdrawiam
Martin
?
Martin, jeszcze jedno krótkie pytanie:
czy na przykład BIMAGLA AN (do M805/Bimaneg) nadaje się do użycia zamiast AUDA 70 AN (oryginalna soczewka AN do Setoneg)?
I czy na przykład kombinacja Bimagla AN na górze i Binema na dole sprawdziłaby się w starym Setoneg z M800?
W przyszłym tygodniu odbiorę powiększalnik i rozejrzę się za drobnymi częściami.
Wielkie dzięki, Georg!
Martin_e_palm
Cześć Georg,
Wszystko działa jak należy. U góry mam Bimagla, a u dołu, w zależności od potrzeb, Binema 6x6 lub 6x9.
Życzę miłej zabawy z nowym powiększalnikiem. W przyszłym tygodniu wyślę mój CLS 70 do firmy Heiland
w celu przebudowy.
Pozdrawiam
Martin