fotosepp
Ahoj všichni,
nejdřív bych rád podotkl, že jsem začátečník. Ne úplně nováček, ale u věcí jako je tahle si uvědomuji, že jsem začátečník.
Mám následující problémy:
1. Byl jsem na cestách a fotil jsem na film Ilford HP5. Na objektivu jsem měl většinou silný červený filtr (B&W 8x). Myslel jsem si, že měření expozice mého Minolta X-700 mi řekne, zda budou snímky podexponované. Nastavení bylo na P. Dával jsem pozor, aby časy závěrky seděly a pohybovaly se v rozmezí 60–250. Nyní jsou čtyři filmy dost tmavé. Co jsem udělal špatně? Možná mi někdo může poradit?
2. Pořídil jsem si Ilford 3200 Delta P, abych mohl fotit i za tmavších podmínek. Do mého Contaxu 139. Tentokrát bez filtru. Vše jsem nastavil správně, ale i zde jsou dva filmy výrazně příliš tmavé. Je třeba u tohoto citlivého filmu dbát na něco zvláštního?
Filmy jsem vyvolal podle pokynů výrobce.
Ještě jedna otázka: Je velký rozdíl, když při fotografování použiji filtr, nebo když později v temné komoře pracuji s filtry a multigrade?
S pozdravem
Tandemfahren
Ahoj Fotoseppe,
po pořádku: HP5 osobně neznám, ale to nevadí. Červený filtr 8x (tedy tři clony!) je už dost extrémní filtr, který se tam jen tak nenechává, ledaže bys měl v plánu něco opravdu extrémního...
V závislosti na spektrální citlivosti filmu a osvětlení se může skutečně optimální expozice od uvedených tří clonových stupňů značně lišit.
To všechno tvůj fotoaparát nemůže vědět.
Co tím myslíš, že jsou filmy příliš tmavé? Že je hustota negativu příliš vysoká, jak předpokládám? Podle čeho určuješ, co je „příliš tmavé“?
A k oběma filmům: s jakou citlivostí jsi počítal? resp. jakou jsi nastavil na fotoaparátu?
V jakém roztoku a jak jsi vyvolával?
A: ano, samozřejmě je velký rozdíl, jestli fotíš s filtrem nebo bez. Filtrování při expozici a při zvětšování spolu nemají nic společného.
Předpokládám, že si to pleteš s filtrováním při digitálním fotografování. Z digitálního (barevného) snímku můžeš dodatečně vytvořit libovolně filtrovaný černobílý snímek tím, že jednotlivé barevné kanály vážíš odděleně.
Stejný proces se u černobílého filmového snímku odehrává již ve fotoaparátu. Zobrazení barev je v negativu neměnně dané a v temné komoře už na tom nic nezměníš.
Moje rada pro tebe: přečti si něco o filtrování při snímání a měření expozice, kup si lehký žlutý filtr, zkontroluj si expozice fotoaparátu s filtrem i bez něj pomocí dobrého bodového expozimetru nebo digitální kamery a zjisti naměřené údaje o citlivosti a vyvolání pro své filmy (NE na internetu na Digitaltruth atd.!).
Hlavu vzhůru, ty to zvládneš, nebo jak říká ten zlý Schwyzr: nit naalaa!
Frank
P.S. Černobílý film zcela bez filtrů je jako jízda na kole s jedním pedálem.
fotosepp
Ahoj Tandeme,
?
Moc děkuji už teď za tyto informace!
Nic se nevyrovná vlastnímu vyzkoušení. A bohužel se tak občas ztratí pár pěkných motivů.
?
Co se týče filtrů, znamená to, že se nebudu řídit měřením fotoaparátu, ale u slabšího červeného nebo žlutého filtru přidám 1–2 clonová čísla.
Tím „příliš tmavé“ myslím, že kontaktní kopie jsou velmi ponuré.?
Ale vyzkouším to s digitálním fotoaparátem a porovnám nastavení.
?
Co se týče filmů, jako začátečník jsem nastavil hodnoty podle obalu. U HP5 na 400 ASA a u Delta 3200 právě na 3200 ASA. A vyvolával jsem je s ID-11. Delta s Stockem 10,5 minuty a HP 1:1 8,5 minuty. Podle návodu.
?
A to s filtrem nebo až později v digitální komoře: díky. Pomalu mi to dochází.
?
?
Zdravím
Urnes
Fotoaparát X-700 měří expozici pouze integrálně s důrazem na střední část. To znamená, že potřebuješ zkušenosti, abys mohl nastavit korekční hodnotu, pokud je motiv mimo střed, máš protisvětlo nebo je někde v záběru velmi jasný zdroj světla. Celý výsledek pak závisí také na celkovém kontrastu a samozřejmě na tom, jak byl tvůj X-700 kalibrován z výroby (standardem bylo ±0,5 clony). Kromě toho není Beli kalibrován na červenou. Měření tedy proveď bez filtru a poté přidej 3 clony. Nejdříve však přepni na režim A.
HP5 za normálních okolností také nemá 400 ASA. Můžeš tedy přidat ještě asi jednu třetinu clony.
Delta 3200 dosahuje s uvedenými hodnotami pouze 1000 ASA. To ale pak funguje dobře.
Na závěr. Zkus kontaktní kopii s jemnou gradací a udělej kratší expozici, abys viděl, co vlastně na negativech máš. Červený filtr už kontrast dost zvyšuje. Pro grafické efekty je to v pořádku. Jinak filtry vlastně potřebuju jen u starších objektivů bez povrchové úpravy.
Zdravím, Sven.
AntiLynd
U takovýchto diagnostik na dálku je vždy dobré vědět: jak se na tvých kontaktních kopiích chová skutečný obsah snímku, který jsi pořídil, ve srovnání s okrajovými expozicemi dodanými výrobcem (ILFORD HP5 PLUS..., čísla snímků atd.)? Je to samozřejmě jen hrubý orientační bod, ale: pokud jsou ty okrajové expozice poměrně ostré, ale na snímcích není nic vidět, pak se při expozici skutečně něco pokazilo; viz také předchozí příspěvky.
€
Nezávisle na tom: zkus se snažit, abys dokázal vizuálně alespoň přibližně odhadnout kvalitu své expozice a vyvolání již na základě negativů. Možná máš přes známé přístup k ideálním negativům, nebo jsi již sám nějaké vyprodukoval, které ti připadaly jako obzvláště dobře zvětšitelné.
€
Ještě hodně úspěchů
Nils
Tandemfahren
Ahoj Seppe,
€
jak už napsal Sven, na citlivost snímače můžeš většinou zapomenout.
Zjednodušeně řečeno: 3200 nastav na 800–1000 a 400 na 250, a už jsi na dobré cestě.
€
Tvoje negativy jsou tedy příliš světlé, ne příliš tmavé – to sedí, všechno je podexponované. Zcela zhruba bys mohl začít tak, že budeš exponovat s lehkým žlutým filtrem podle expozice fotoaparátu (žlutý filtr expozici tolik nevyvede z rovnováhy) a pak prodloužíš/zkrátíš vyvolání tak, abys při zvětšení běžného negativu pořízeného za slunečního světla s průměrným kontrastem a gradací 2 dosáhl slušného obrazového kontrastu.
Pravděpodobně budeš muset vyvolání spíše zkrátit.
€
Jak jsem řekl, je to všechno jen rychlý a hrubý návod, ale i tak s tím můžeš dojít hodně daleko. Přesto doporučuji nějakou knihu na večer, klasika je „Negativ“ od starého Anselu (nikdo nemusí všechno aplikovat 1:1, ale základní porozumění je samo o sobě uspokojivější než neohrabané tápání v moři nevědomosti).
€
To, co ti určitě nejlépe pomůže pochopit filtrování snímků, je pořídit stejný snímek za sebou s různými filtry (nezapomeň si dělat poznámky!), nejlépe s digitálním snímkem pro kontrolu.
A ne příliš mnoho filtrů, žlutý 2x, oranžový 4x, červený 8x a polarizační stačí na (téměř) všechno.
€
hodně zábavy,
€
Frank
Wolf_XL
... jen tak ze zvědavosti: Proč jsi použil červený filtr? Co jsi tím chtěl dosáhnout?
karlokell
Ahoj Fotoseppe!
?
Fotka je podexponovaná. Pravděpodobně ti fotoaparát kvůli červenému filtru špatně změřil expozici. Je příliš citlivý na červenou barvu. To je ale běžné. Asi máš filtr 8x, který ztlumí expozici o 3 clony. Připevni fotoaparát na stativ, zamíři na co nejrovnoměrnější plochu s normální barvou a proveď 2 měření: jedno bez filtru, jedno s červeným filtrem. Pokud expozimetr ukáže rozdíl 3 clony, beru vše zpět, pokud navrhne pouze 2, pak jsi již podexponoval o 1 clonu.
?
Řešení: podle výsledku nastav citlivost filmu jinak (např. o 1 stupeň méně, pokud je moje domněnka správná)
?
K tomu ještě přidej, jak už bylo řečeno, že film 3200 rozhodně není tak citlivý, jak jeho název naznačuje.
?
Všechno je to úplně jednoduché!
?
Pozdravy, Karl
TR
Ještě jedna rada pro okamžitou kontrolu: Zda je film podexponovaný, poznáte snadno tak, že jej podržíte proti světlu a vyhledáte v záběrech oblasti, které na samotném objektu byly velmi tmavé, resp. téměř bez detailů: například černý pes nebo tmavé koruny stromů. Pokud je film v těchto místech velmi světlý, došlo k podexponování. Na druhou stranu došlo k chybě při zvětšenině nebo při zpracování pozitivu.
fotosepp
Milí přátelé,
moc děkuji! S tím se dá už teď hodně experimentovat! Je to široké pole působnosti!
A co film Ilford PanF? Mám ho raději podstupovat expozici na 25 ASA?
S pozdravem
TomDahmen
Milý Seppe.
Pořiď si nějaký ruční expozimetr, třeba Gossen (já mám Profisix). Nastav na něm hodnoty filtrů podle návodu. A pak porovnej snímky z fotoaparátu s filtrem a bez něj. Můj Nikon F2 má měřič měsíčního svitu, ale žádný expozimetr ;-) – na rozdíl od Gossenu udává vždy jen ochranné hodnoty. Jelikož můj otec s tímto fotoaparátem fotil už v 70. letech a měl stejné problémy, u některých fotoaparátů se pořízení externího expozimetru opravdu vyplatí. Pro znalce modelu F2: jedná se o pozdější model z léta 1974. Žlutý filtr Heliopan 4x ho navíc pěkně vyvede z rytmu. Filtr mám nasazený pořád, protože fotím hlavně venku a občas chci mít na fotce i mrak :-)
Dobrý článek s mnoha odkazy na další informace
https://klein-gedruckt.de/2014/01/farbfilter-bei-analoger-sw-fotografie/
A článek na spuer-sinn.net, který je uveden v článku výše.