sputnik
Tato otázka je určena Mirkovi.
Právě jsem si všiml, že Diafine je sice stále uveden v nabídce obchodu, ale momentálně není skladem.
Rychle jsem se podíval u konkurence: totéž.
Můj zásob by sice měl bez problémů vydržet ještě celé léto, ale přesto si s obavami kladu otázku, jestli se musím smířit s tím, že si tenhle produkt budu muset brzy objednávat z USA?
MirkoBoeddecker
Pro Diafine to vypadá špatně hned ze tří důvodů:
€
1) Máme nyní místo eura dragi-liru (tj. od našeho posledního nákupu euro ztratilo 25 % své hodnoty)
2) Vstoupila v platnost směrnice REACH, což vede k výraznému zvýšení nákladů u specializovaných produktů (chybí bezpečnostní listy, chybí evropské etikety)
3) Byl tento vývojka u konkurence po léta podceněn (tedy už bez Draghiho a REACHu pro nás bez marže)
€
Je samozřejmě možné, že si toho konkurence mezitím všimla a reaguje odpovídajícím způsobem.€
Ale upřímně: co ti Diafine nabízí, co by A49 nebo SILVERMAX-dev. neměly? Ducha americké svobody?
Je to přece jen další vyrovnávací vývojka na bázi metolu a hydrochinonu.
€
S pozdravem,
€
Mirko
MirkoBoeddecker
Nemusíš odpovídat – vzpomínám si: Je to receptura A49 pro dvě koupele a při správném použití má ještě vyrovnávající účinek.
?
Hmmm, to by se samozřejmě dalo napodobit... ;-)
michael-kielgmxnet
Existují přece i jiní výrobci dvoukomorových vývojek jako alternativa: například Moersch MZB, od Tetenalu je (nebo bylo?) také něco podobného.
ThomasPauly
Na rozdíl od MZB a Emofinu funguje Diafine při libovolných teplotách mezi 20 °C a 30 °C a v podstatě při jakékoli době mezi 3+3 a 5+5 minutami (5+5 vždy vyhovuje). Lze tedy vyvolávat i velmi odlišné filmy najednou.
U mnoha (ale ne všech) filmů dochází k výraznému zvýšení citlivosti bez rozložení nebo jiných nevýhod při vykreslení stínů a světel (provádím expozici Tri-X na 31 DIN, APX 100/starý na 24 DIN).
Nesmírně výnosný a trvanlivý.
Čtvrtlitrové balení (téměř 1 litr) bylo praktické, ale zřejmě už se dlouho nevyrábí.
Bylo by hezké, kdyby se dala tato vývojka napodobit.
?
Pozdravy
?
tepe
sputnik
Přesně tak. Žádné starosti s udržováním správné teploty v parném létě. Stačí jednou za dva roky namíchat prášek.
Každý film je vyvolán během pár minut.
A PŘEDEVŠÍM: Která jiná vývojka mi zajistí tak ostré kontrasty bez přepálených světel?
A49 a Emofin rozhodně ne. MZB jsem ještě nezkoušel. Ale prý je to taky jiné.
OK, Diafine se nedá regulovat, ale pro někoho, kdo stejně téměř nikdy nevyfotí celý film za stejných světelných podmínek, to nehraje velkou roli.
Výhody podle mě jednoznačně převažují.
Nevydrží to ale věčně. Alespoň ne, pokud očekáváte reprodukovatelné výsledky.
Nad tím 1litrovým balením ještě dnes roním hořké slzy.
€
Vůbec mě diví, že to ještě nikdo z obvyklých podezřelých nenakopíroval a nezačal prodávat.
Za TU cenu?!
Složení se každopádně dá najít na internetu.
I když, pokud si dobře vzpomínám, odborníci od varianty s boraxem spíše odrazují.
AchimBauer
Ahoj všichni,
zajímavé téma, protože jsem už také uvažoval o tom, že vyzkouším dvě vývojky.
O Diafinu jsem už hodně četl a mám dojem, že se jedná téměř o náboženské téma.
Škoda, že dostupnost Diafinu ztroskotává na německých etiketách a bezpečnostním listu.
To, že si to nikdo nezaslouží, není tak zlé, ale už jsem si všiml, že je to součástí firemní filozofie.
Teď pár otázek pro zkušené uživatele: je to opravdu tak jednoduché, namočit každý film jen na 5+5 minut a výsledek je v pořádku? Má Diafine vyšší využití citlivosti, nebo ne? Pokud ano, musí se to zohlednit, nebo se to dá zohlednit?
Často se píše, že po několika filmech již kompenzační účinek nefunguje kvůli přenosu z lázně A do lázně B. Odpovídá to skutečnosti? A jedná se u receptů na domácí vývojky o dvoufázový vývojka D76?
Bylo by fajn, kdybychom k tomu mohli získat nějaké informace.
Také jsem už uvažoval o vyzkoušení Mrsch MZB, ale silně kolísající časy lázní A a B mi ztěžují najít způsob testování, který by nebyl příliš náročný.
S pozdravem Achim
sputnik
Je to opravdu tak jednoduché, že stačí každý film vyvolat jen 5+5 minut a výsledek je v pořádku?
Ano. Až na to, že většinou to trvá 3+3 a jen ve výjimečných případech 5+5 minut.
Nemá Diafine vyšší využití citlivosti?
Ilford PaF 50 – ASA 80
Ilford FP4+ – ASA 160
Kodak TX400 – ASA 800
všechny jako 120
Jiné filmy nepoužívám. Výše uvedené citlivosti se vztahují ke stínovým zónám 1 a 2 (změřeno pomocí Densi), jsou tedy „skutečné“, nikoli odhadované. Hodnoty 1250 nebo 1600 ASA platí spíše pro snímky tmavých motivů, pokud se provádí expozice podle měření fotoaparátu a ten pak stejně provádí více expozic, protože černá má tendenci přecházet do šedé.
Pokud ano, musí nebo může se to zohlednit?
Záleží na tvých požadavcích na kvalitu.
Často se píše, že vyrovnávací účinek po několika filmech již nefunguje kvůli přenosu z lázně A do lázně B, odpovídá to realitě?
Podle mé zkušenosti: Rozhodně ne. Naopak. Zjistil jsem, že po několika letech kontrast celkově znatelně (!) klesá.
A jedná se u receptů na domácí vývojky o dvoukoupelový vývoj D76?
Diafine je Diafine. D76 dvoukoupelový je D76 dvoukoupelový.
Pro úplnost je třeba zmínit, že negativy z Diafine vykazují opravdu ZCELA VLASTNÍ chování kontrastu.
Jeden to miluje (stejně jako já), druhý to nenávidí.
?
PS:
Funkce citování tohoto fórového softwaru člověka dokáže opravdu dohnat k šílenství. Nic takového v žádném ruském filmu není. :-(
AchimBauer
Ahoj Sputniku,
?
Moc děkuji,
Až to bude zase k dispozici, určitě to vyzkouším.
?
S pozdravem Achim
AchimBauer
Ahoj Sputniku,
?
Ptal ses, proč tenhle přípravek nevyrábí žádný z obvyklých výrobců?
To taky nevím.
Poté, co jsem našel recept (většinou se jako Diafine prodává D76 ve dvou lázních), jsem si dovolil spočítat, kolik by to stálo. Na 4 litry (o něco víc než galon) mi vychází cena chemikálií 9,11 eura bez vody a poštovného, ale to druhé se u hotové směsi také připočítává.
Dobře, ten výpočet trochu pokulhává, protože chemikálie nemůžu odvážit přesně tak, jak je potřebuji. Počáteční investice by byla necelých 50 eur, což se pak bude postupně snižovat.
Jen pro případ, že by se ten materiál přece jen přestal prodávat.
?
S pozdravem Achim