moemoemoe
Cześć,
Od jakiegoś czasu fotografuję analogowo i sam wywołałem już kilka rzeczy! Obecnie podróżuję po Kolumbii i ponieważ jestem tu już od ponad 7 miesięcy, zaopatrzyłem się wcześniej w sporo filmów! Chciałem od czasu do czasu coś wywołać, ale niestety nic z tego nie wyszło, poza przezroczystym paskiem.
Oto pytanie: czy to moja wina, czy ten facet nie miał pojęcia?
Zleciłem wywołanie filmu Retro 80s firmy Agfa oraz Superpan 200! Naświetliłem je moim aparatem Minolta x300s, wcześniej ustawiłem odpowiednią czułość ISO i poza tym wszystko zrobiłem tak jak zwykle! Co trzeba zrobić lub na co zwrócić uwagę w przypadku tych filmów? Pozostałe filmy przekazałem znajomemu, aby wywołał je w Berlinie w dobrym laboratorium!
http://www.fotoimpex.de/shop/filme/rollei-retro-80s-135-36-twin-pack.html
http://www.fotoimpex.de/shop/filme/rollei-superpan-200-13536.html
Proszę o pomoc, bo mam jeszcze kilka filmów i chcę, żeby tym razem się udało!
Pozdrawiam serdecznie, moe
piu58
> nie pozostało nic poza przezroczystym paskiem.
?
Czy widoczne są numery na krawędziach? Jeśli tak, to film został (przynajmniej w pewnym stopniu) prawidłowo wywołany, a przyczynę problemu należy szukać w aparacie. Jeśli nie ma numerów na krawędziach, to coś poszło nie tak z odczynnikami lub procesem wywoływania.
ThomasPauly
Być może te czarno-białe filmy trafiły do procesu barwienia. W kąpieli wybielającej obraz srebrny zostaje usunięty, a ponieważ w emulsji nie ma kopulanta barwnego, nie mogło wcześniej powstać żadne kolorowe zdjęcie. To wyjaśniałoby, dlaczego film jest pusty.
€
Filmy lotnicze, które zostały przeznaczone do innego celu, są jednak i tak problematyczne w przypadku wywoływania w obcym laboratorium. Pracownicy laboratorium – zwłaszcza poza Europą – raczej nie znają odpowiednich czasów dla tych egzotycznych materiałów. Ponadto materiał ten w wielu standardowych wywoływaczach wychodzi raczej twardy. Filmy Rollei-S są właściwie przeznaczone do samodzielnego wywoływania w wywoływaczach kompensacyjnych. W tym kontekście wiele dobrego mówi się o wynikach uzyskanych przy użyciu A49; sam wywoływałem filmy Rollei/Aviphot głównie w dwustopniowym wywoływaczu Diafine i uzyskałem dzięki temu wyniki, które można bez problemu powiększać.
€
Pozdrawiam
€
tepe
moemoemoe
Ogromne podziękowania dla was obojga! Nie widać już żadnych numerów ramki! Resztę filmów wywołam w Berlinie! Foto Impex też wywołuje filmy, prawda? Czy muszę jeszcze na coś uważać podczas robienia zdjęć? Serdeczne pozdrowienia, moe
MirkoBoeddecker
Foto Impex zajmuje się też wywoływaniem filmów, prawda?
W przypadku czarno-białych zdjęć możesz pominąć słowo „wywołać” :-)
?
http://www.fotoimpex.de/shop/fotoarbeiten/
?
Pozdrawiam,
€
Mirko
piu58
Czy jest jeszcze coś, na co powinienem zwrócić uwagę podczas robienia zdjęć? Pozdrawiam, moe
SP 200 ma rzeczywistą czułość 100 ASA, natomiast film RR80s naświetlałbym przy czułości około 40 ASA.
Wolf_XL
... z filmem Rollei Superpan 200 miałem swoje doświadczenia – w niektórych wywoływaczach działał, a w innych przy odrobinie szczęścia udało mi się dostrzec zaledwie ślad obrazu... Zwłaszcza z wywoływaczem Rollei RHS – mimo kontaktu z firmą MACO – nie udało mi się prawidłowo wywołać ani jednej rolki. Najważniejsze dla mnie było, żeby film osiągał mniej więcej czułość 200 ASA – w przeciwnym razie mógłbym od razu użyć APX lub podobnego. Ostatecznie wywołanie się udało przy użyciu następujących wywoływaczy: D-76, A49 i Tanol Speed. Z wywoływaczem Spur HRX też były ładne efekty – ale nie przy czułości 200 ASA.
bernhardmangelsgmxde
Słyszało się już o kilku użytkownikach, którzy uzyskali całkowicie niezafarbowane klisze przy użyciu Superpanu, mimo że przestrzegali czasów wywoływania podanych przez dystrybutora; dla niektórych wywoływaczy podane czasy były po prostu błędne. Zakładam, że w aktualnych kartach technicznych dostosowano czasy, przy których problem ten został zauważony (chyba chodziło o Xtol)... ale tego nigdy nie wiadomo. Film ten wydaje się być nieco specyficzny – w przypadku innych filmów zbyt krótki czas wywoływania o kilka minut powoduje uzyskanie cienkich negatywów, natomiast w przypadku Superpanu może to najwyraźniej prowadzić do uzyskania całkowicie bezobrazowego filmu. Możliwe więc, że „ten facet” miał po prostu starą kartę techniczną lub, ponieważ być może jej nie miał, po prostu wybrał czas na wyczucie, który w przypadku większości innych filmów dałby jakoś użyteczny lub przynajmniej widoczny wynik.
Wolf_XL
... to właśnie dlatego wtedy najpierw zanurzyłem film Rollei Superpan w wywoływaczu Rollei RHS – błędnie sądziłem, że z filmem Rollei w wywoływaczu Rollei nic nie powinno pójść nie tak... Ani pan Junghans, ani sam pan Schröder nie potrafili wyjaśnić tego zjawiska... No cóż, nie ma co się tym przejmować – uprzejmie wymieniono mi filmy i wywoływacz, a ja w międzyczasie dowiedziałem się, z jakimi wywoływaczami ten film działa tak, jak powinien...
piu58
Pracuję z SP200 i RHS-DC: 1+50, 6 minut w temperaturze 20°C. Wyniki bez zarzutu.
moemoemoe
Cześć wszystkim,
Bardzo dziękuję za informacje! Już nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć wyniki badań, jak tylko wrócę do Berlina. Pozdrawiam serdecznie, Moritz
moemoemoe
.