DionyschesPferd
Ahoj všichni,
€
Právě se mi s velkým úsilím podařilo zodpovědět antispamovou otázku při registraci.
Nedávno jsem na fóru o 3D softwaru narazil na vlákno o analogové fotografii a ty fotky i celá ta technika mě nějak okouzlily. Teď bych se rád sám ponořil do světa analogové fotografie. Náhodou měl můj strýc ještě analogovou zrcadlovku, kterou už nepotřebuje. Je to Minolta Dynax 7. K tomu mi dal ještě objektiv Sigma Aspherical 28-300 mm, Sigma 14 mm f/2,8, Sigma Aspherical 28-135 mm a ještě makroobjektiv Sigma 50 mm f/2,8 AF. Myslím, že to pro začátek stačí. Fotoaparát sice není nový, ale doufám, že mi udělá spoustu radosti.
Teď mám pár otázek ohledně vyvolávání fotek. Pravděpodobně si pořídím ještě skener, abych mohl fotky digitalizovat. Je vyvolávání černobílých, ale hlavně barevných fotek, pro laika jako já proveditelné? Už jsem se trochu informoval o vyvolávání černobílých fotografií, zdá se to být méně složité než u barevných fotografií. Máte nějaké tipy pro začátečníky? Rád se do tohoto tématu ponořím. Čas by mi na to měl stačit.
Moc děkuji předem
€
S pozdravem
€
Fabian
bernhardmangelsgmxde
Tipy... Nejlepší je prostě začít. Řeknu to takhle: Nasaď na Dynax 50mm objektiv, proveď expozici klasickým černobílým filmem ISO 100 a vyvolávej v D76. To je jen jedna z tisíce možných rad, každopádně bych se vyhnul zázračným vývojkám a speciálním filmům. Ty můžeš vyzkoušet až po desátém filmu (nebo tak nějak). Používej čerstvý materiál. Pokud chceš skenovat: Může být velký rozdíl v tom, jaký skener použiješ a co software udělá s daty, která skener dodá. Pokud máš chuť se do tématu ponořit a máš čas, doporučil bych analogové zvětšování. Nestojí to o nic víc než skener (200 € stojí asi už docela použitelný skener) a hned máte i fotografie na dotek (u obrazových souborů ze skeneru byste totiž museli nejdřív přemýšlet, co s nimi teď uděláte... pokud se na ně nedíváte na obrazovce). Dobře provedené výsledky jsou nad veškerou pochybnost a pokud potřebujete soubor, můžete si zvětšeninu relativně dobře digitalizovat i pomocí jednoduchého kancelářského skeneru. Ale samozřejmě: musíte se do toho trochu ponořit, ne vždy to vyjde rychle a na první pokus.
Neutrino
Vítej v krásném světě analogové fotografie!
€
Od strýčka jsi opravdu dostal skvělou základní výbavu! Jak už jsi sám řekl, na začátek by ti to mělo určitě stačit. =)
€
K vyvolávání filmů:
€
Vyvolat si film sám je v podstatě úplně jednoduché! Nepotřebuješ k tomu téměř žádný prostor, vybavení a potřebné chemikálie jsou opravdu cenově dostupné a rozsáhlé odborné znalosti také nepotřebuješ. Takže je to pro laika rozhodně proveditelné! Je v tom opravdu mnohem méně čarodějnictví, než by se na začátku mohlo zdát. Jasně, při vyvolávání filmu se můžeš ponořit hluboko do této problematiky, ale myslím, že to přijde samo časem.
€
Na začátek stačí, když si koupíš malou vývojovou nádobku na jednu nebo dvě cívky. Já například používám filmovou nádobku od Kaiseru. Myslím, že by měla být totožná s nádobkou AP, kterou nabízí FOTOIMPEX. Vejdou se do ní dva filmy formátu 35 mm nebo jeden film středního formátu. Dále budeš potřebovat vývojku a ustalovač. Jako ustalovač můžeš klidně použít velmi levný. Doporučil bych ti ADOX Adofix Expressfixierer 1 l, ale hodí se i jakýkoli jiný ustalovač. U vývojky bys měl sáhnout po takové, která se pro začátek dobře používá. Například Ilford DD-X. Je relativně drahá, ale opravdu velmi kvalitní a podle mě se pro začátečníka hodí velmi dobře. Dalším kandidátem je Tetenal Ultrafin Plus. Ještě budeš potřebovat jednu drobnost, abys zabránil vzniku vodního kamene. Buď si koupíš smáčedlo, nebo prostě demineralizovanou vodu (často mylně označovanou jako destilovaná voda) z obchodu s potřebami pro kutily.
€
Dále budete potřebovat:
€
Absolutně (!) tmavou místnost, kde můžete navinout film na cívku. Může to být například koupelna, toaleta nebo komora. Na tom nezáleží. Důležité je, aby dovnitř nepronikalo vůbec žádné světlo. To znamená zalepit klíčovou dírku a do mezery ve dveřích vložit nějakou deku nebo podobný materiál. Pokud nemáš místnost bez oken, budeš muset okna zalepit nepropustným materiálem. Levné, velmi nepropustné a snadno dostupné jsou například černé pytle na stavební odpad! Samozřejmě budeš také potřebovat něco, na co film pověsíš. Buď si koupíš filmové spony, nebo prostě použiješ nějaké kolíčky na prádlo. Samozřejmě budeš potřebovat také nějakou šňůru, provázek nebo něco podobného, abys tam mohl film s klipy pověsit. Co také neuškodí, je samozřejmě teploměr. To je vlastně vše. Víc nepotřebuješ. Celé to tě pravděpodobně nebude stát ani 70 €.
€
Máš-li vše, můžeš vlastně už začít.
€
€
Vyvolávání barevných negativů je sice o něco složitější, to je pravda, ale ani to vlastně není nijak zvlášť obtížné. Velký rozdíl oproti vyvolávání černobílých filmů spočívá v tom, že vyvolávání barevných filmů je standardizovaný proces, tzv. proces C-41. Zatímco pro černobílé filmy existuje spousta různých vývojek s velmi odlišnými vlastnostmi a dobami vyvolávání, různé metody vyvolávání atd., u barevných negativů existuje pouze tato jedna. Vlastně je to tím pádem i trochu nudnější, protože máš mnohem méně možností. Rozdíl ve zpracování spočívá především v tom, že vyvolávání se obvykle provádí při vyšších teplotách a ty se musí také poměrně přesně dodržovat. Potřebuješ tedy vodní lázeň a teploměr, abys chemikálie ohřál na požadovanou teplotu a také ji tam udržel. V normálním procesu je teplota chemikálií přesně 38 stupňů. Je však možné vyvolávat i při nižších teplotách. Společnost Tetenal nabízí vyvolávací sadu, která je určena pro domácí vyvolávání. Doba vyvolávání je zde uvedena jak pro 38 stupňů, tak pro 30 stupňů. Při 30 stupních sice vyvolávání trvá o něco déle, ale je také méně náchylné k chybám, protože dobu vyvolávání a teplotu již není nutné dodržovat tak přesně. Sada Tetenal je vlastně dokonce poněkud zjednodušený proces C-41, protože bělicí lázeň a ustalovač jsou v jednom. Nemáš tedy o nic více pracovních kroků než u černobílého filmu.
€
Pro začátek bych ale v každém případě doporučil začít se zpracováním černobílého filmu.
pittyman
Ahoj Fabiane,
?
Barevné filmy bych odnesl do DM nebo Rossmannu, za tu cenu se to už nevyplatí – ledaže bys měl rád vyvolávání filmů.
Černobílé filmy, moje doporučení: čerstvý materiál, JEDEN film s klasickým zrnem a JEDNA vývojka, nejlépe jednoduchá standardní vývojka.
?
Jako film Kodak Tri-X nebo Ilford HP5, oba ISO 400. V případě potřeby stačí snížit citlivost pomocí žlutého/oranžového filtru před objektivem.
Jako vývojku použij Kodak D76. S touto kombinací už před tebou začaly tisíce lidí a našly tak snadný vstup do světa analogové černobílé fotografie. A co je velmi důležité: nejprve se drž JEDNÉ kombinace filmu a vývojky! Tak se rychle seznámíš se svým materiálem.
?
?
Vyhýbej se: staršímu materiálu a „speciálním vývojkám a filmům“, které slibují zázraky.
?
?
Raději jdi fotit, než se zabývat křivkami hustoty a zónovými systémy. Prováděj expozici a vývoj podle návodu, to pro začátek stačí.
?
Hodně štěstí
Dirk
AchimBauer
Ahoj,
Většinu už jsem řekl, ale ještě bych dodal, že pokud se ti podaří sehnat použitý Gepedose, neváhej a kup ho, protože jeho obsluha je téměř bezchybná. Pokud ho neseženeš, není to žádná tragédie, pro začátek si vezmi jakýkoli jiný a pořiď si pár prošlých filmů – ať už černobílých, barevných nebo diapozitivů, na tom nezáleží, protože nejsou určeny k fotografování, ale k nácviku vkládání filmu do vývojové spirály. Můžeš klidně začít na světle a filmy použít vícekrát. Až to budeš mít v malíku, můžeš si sám vyvolat svůj první samovyvolávací film.
?
S pozdravem Achim
DionyschesPferd
Ahoj všichni,
nejprve vám moc děkuji, že jste si na mě udělali čas. Asi si ještě budu muset pár věcí dokoupit. Můj strýc navíc vlastní drogerii, takže sehnat potřebné ingredience pro mě asi nebude žádný problém, a když ne, vždycky je tu ještě internet. Tak se do toho prostě pustím. Jak se říká, praxe dělá mistra. Mimochodem, u strýce jsem objevil ještě starodávné středoformátové fotoaparáty. Myslím, že má ve sklepě spoustu pokladů. Raději ale zůstanu u Dynaxu 7, který je vhodnější pro začátečníky.
S pozdravem
Fabian
Neutrino
Samozřejmě nevím, jaký sortiment má tvůj strýc v drogerii, ale dneska budeš mít spíš potíže sehnat v drogerii to nejnutnější pro vyvolání filmu. Ledaže bys chtěl vyvolávat kávou (ano, opravdu to jde!), ale pro začátečníka by to bylo, myslím, trochu moc speciální. Navíc by ti pořád chyběl ustalovač. Fotochemikálie se dají sehnat, pokud vůbec, ve specializovaných fotoobchodech. Myslím, že dneska máš štěstí jen ve velkých městech. U mě ve Vídni takové obchody ještě jsou. Když něco rychle potřebuju, je velmi praktické, že můžu prostě zajít do obchodu. Normálně si ale věci objednávám přes internet, protože je to prostě levnější a výběr je větší.
€
Ještě pár slov k tématu skenování:
U skeneru záleží zcela na tom, kolik chceš utratit a jak dobrá má být kvalita. Levné skenery na 35mm filmy, které si vlastně ani nezaslouží tento název, protože obraz neskenují, ale fotografují, se dají pořídit už kolem 50 €. Pokud chceš jen rychle něco ukázat na internetu a kvalita není hlavním kritériem, takový skener bude stačit. U skutečných filmových skenerů se ceny pohybují od asi 200 €. Nahoře jsou ceny prakticky neomezené. Můžeš si koupit i skener od Hasselbladu, který stojí více než 10 000 €.
€
€
AchimBauer
Ahoj Fabiane,
?
Za těch minimálně 200 za skener se ti na eBayi určitě podaří sehnat kompletní laboratoř na zvětšování, s trochou štěstí i levněji. Když už je to analogové (nesnáším to slovo), proč nevyzkoušet celý pracovní postup? Pokud to nebude fungovat, při prodeji bys měl dostat zpět přibližně stejnou částku, což stačí na zálohu na skener.
?
?
S pozdravem Achim
ultra8
Jak jsem již zde psal, začal bych nejprve úplně jednoduše. Pořiď si startovací sadu od FOTOIMPEXu (
www.fotoimpex.de/shop/analog-startsets) a film TriX nebo HP5. Malá temná komora do koupelny nestojí majlant.
…
U barevných fotografií je to však složitější. Raději si najdi laboratoř, které důvěřuješ, nebo se podívej sem:
www.meinfilmlab.de
moma
Ahoj, koně
?
Raději si ty peníze ulož na skener.
Z vlastní zkušenosti (a je to moje práce): rozlišení běžných skenerů je příliš nízké. Navíc se na nich hromadí spousta nečistot a prachu. Je pak nutné snímky dodatečně upravovat.
Vezmi si místo toho 8megapixelový (nebo lepší) digitální fotoaparát a vyfoť to. Rozlišení je dobré až do formátu A3, žádný prach ani nečistoty a dobré výsledky, co se týče barev.
?
Hodně zábavy a neblázni z toho.
Když jsou teploty v pořádku, většinou to jde dobře.
?
:-)
Wolf_XL
...Čistě analogová barevná fotografie – tedy od vyvolání C41 až po RA-4 pozitiv – se podle mého názoru nevyplatí – alespoň ne pro začátečníka... Nejpozději při filtrování negativu vás čeká spousta frustrace... Raději se nejprve soustřeďte na černobílý proces a barevné fotografie si nadále pořizujte (nebo nechte pořídit) buď digitálně, nebo v profesionální fotolaboratoři...