wolfmark
Ahoj milá komunito analogových fotografů,
?
jelikož fotím převážně černobíle, o barevné fotografii toho moc nevím. Mám následující problém:
?
Nedávno jsem byl se svým Hasselem v Normandii. Protože jsem měl v šuplíku ještě pár filmů Fuji 400H (prošlé 4 roky), vzal jsem je s sebou a vyfotil s nimi pár motivů na pohlednice, které jsem následně nechal vyvolat u CEWE a naskenovat u místního poskytovatele služeb na skeneru Epson V700. K mé velké radosti jsou všechny snímky úplně modré. Je to kvůli prošlému filmu, nebo se něco pokazilo při vyvolávání nebo skenování?
?
Díky za vaše názory!
?
S pozdravem
Markus
Magirus
Ahoj,
poté, co jsem měl problémy s několika prošlými barevnými filmy,
jsem je všechny vyhodil.
Byly to formáty od 110 až po středního formátu.
Filmy měly 10 let po expiraci a nebyly skladovány v chladu.
S pozdravem, ben
michael-kielgmxnet
Dobrý den,
to může mít různé příčiny:
1. Nesprávné nastavení barev při skenování, tj. oranžové maskování nebylo správně odfiltrováno.
2. Problémy při vývoji (což je u velké laboratoře, jako je CEWE, prakticky vyloučeno).
3. Barevný nádech způsobený překrýváním – je to možné, ale po 4 letech by to nemělo být tak výrazné.
Abychom to zúžili: jak vypadají negativy? Pokud mají skeny modrý nádech, negativy by měly mít oranžový nádech. Pokud však negativy vypadají normálně, pravděpodobně se při skenování něco pokazilo.
Zkusil bych si nechat udělat pár zvětšenin a podívat se, zda budou mít stejný modrý nádech, nebo – pokud je to možné – nechat je naskenovat u jiného poskytovatele.