wolfmark
Witajcie, drodzy miłośnicy fotografii analogowej,
?
Ponieważ fotografuję głównie w czerni i bieli, nie znam się zbytnio na kolorach. Mam następujący problem:
?
Niedawno byłem z moim Hasselbladem w Normandii. Ponieważ w szufladzie miałem jeszcze kilka rolek Fuji 400H (przeterminowanych o 4 lata), zabrałem je ze sobą i sfotografowałem kilka motywów pocztówkowych, a następnie zleciłem ich wywołanie w CEWE i zeskanowanie u lokalnego usługodawcy na skanerze Epson V700. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu wszystkie zdjęcia są całkowicie niebieskie. Czy to wina przeterminowanego filmu, czy może coś poszło nie tak podczas wywoływania lub skanowania?
?
Dziękuję za Wasze opinie!
?
Pozdrawiam
Markus
Magirus
Cześć
Ponieważ miałem problemy z kilkoma przeterminowanymi filmami kolorowymi,
wyrzuciłem je wszystkie.
Były to zarówno filmy formatu 110, jak i średnioformatowe.
Filmy były przeterminowane o 10 lat i nie były przechowywane w chłodnym miejscu.
Pozdrawiam, ben
michael-kielgmxnet
Witam,
może to wynikać z różnych przyczyn:
1. Nieprawidłowe zarządzanie kolorami podczas skanowania, tzn. być może pomarańczowa maska nie została prawidłowo odfiltrowana.
2. Problemy podczas wywoływania (co w przypadku dużego laboratorium, takiego jak CEWE, jest właściwie wykluczone).
3. Odcień koloru spowodowany nałożeniem się warstw – jest to możliwe, ale po 4 latach nie powinno być aż tak wyraźne.
Aby zawęzić zakres poszukiwań: jak wyglądają negatywy? Jeśli skany mają niebieski odcień, negatywy powinny mieć pomarańczowy odcień. Jeśli jednak negatywy wyglądają normalnie, prawdopodobnie coś poszło nie tak podczas skanowania.
Na próbę zleciłbym wykonanie kilku odbitek i sprawdził, czy będą miały ten sam niebieski odcień, lub – jeśli to możliwe – zleciłbym skanowanie u innego dostawcy.