peterwiedenau
Mám problém se sušením barytových fotografií na lesklé fólii.
Někdy se mi stává, že na lesklé fólii ulpí malé kousky emulze. Jejich velikost se pohybuje od velikosti tečky až po několik milimetrů. Pak je vidět bílý karton.
Tento problém se nevyskytuje u všech snímků a někdy je výraznější, jindy méně, jindy vůbec, aniž bych vědomě něco změnil.
Pár detailů k materiálu a postupu: Používám barytový papír Ilford (neutrální a teplý tón), mám lis Bäcker, který provozuji při 60 °C (vyzkoušel jsem ale i jiné teploty, s stejným výsledkem). Oplachuji v Mirasolu 1:40, tím také čistím fólii (občas i důkladně alkoholem) a vždy čekám, až definitivně přestane být slyšet praskání a šustění. Při otevírání se list okamžitě a úplně oddělí od fólie, jen některé malé kousky emulze pak někdy na fólii ulpí.
Bylo by skvělé, kdyby někdo měl nějaký nápad nebo mohl navrhnout řešení, už jsem tak přišel o několik pěkných snímků, resp. je musel pořídit znovu.
Moc děkuji!
TiMo
Ahoj Petere,
zkusil jsi někdy obor chemie?
S pozdravem Tim
MirkoBoeddecker
Ilford používá okamžité fixační prostředky. Vytvrzování by vlastně nemělo mít žádný efekt. Měli však při zavádění nových barytových papírů značné potíže, takže je možné, že se na trh dostal velmi čerstvý papír (prodejci čekali na své objednávky celé měsíce).
Zkusil jsi to náhodou s jiným papírem?
Pokud to pomůže, neznamená to, že nemůžeš pracovat s Ilfordem, ale možná ho budeš muset nechat 2–3 měsíce ležet.
Vysoký lesk už dnes není běžný. Je možné, že se to před uvolněním produktu už vůbec netestuje.
…
S pozdravem,
…
Mirko
peterwiedenau
Moc děkuji za vaše odpovědi.
Asi budu muset vyzkoušet i jiné papíry – dosud jsem se tomu vyhýbal, protože raději zůstávám u papíru, který znám už mnoho let.
Ale možná mě nějaký nový pozitivně překvapí.
€
Moc děkuji a srdečně zdravím,
Peter