peterwiedenau
Mam problem z suszeniem moich odbitek barytowych w celu uzyskania wysokiego połysku.
Czasami małe fragmenty emulsji przyklejają się do folii nadającej wysoki połysk. Mogą one mieć rozmiar od punktu do kilku milimetrów średnicy. W takich miejscach widać wtedy biały karton.
Problem ten nie występuje na wszystkich zdjęciach i pojawia się raz częściej, raz rzadziej, a czasem w ogóle, mimo że nie zmieniłem świadomie sposobu postępowania.
Kilka szczegółów dotyczących materiałów i przebiegu pracy: używam papieru barytowego Ilford (o neutralnym i ciepłym odcieniu), mam prasę piekarniczą, którą uruchamiam w temperaturze 60°C (próbowałem jednak również innych temperatur, z takim samym efektem). Wypłukuję w Mirasolu 1:40, czyszczę nim również folię (od czasu do czasu też dokładnie alkoholem) i zawsze czekam, aż na pewno nie będzie już słychać żadnego trzaskania ani szelestu. Podczas otwierania arkusz odkleja się od folii natychmiast i całkowicie, tylko kilka małych kawałków emulsji czasami przykleja się do folii.
Byłoby wspaniale, gdyby ktoś miał jakiś pomysł lub mógł zaproponować rozwiązanie, straciłem już w ten sposób kilka pięknych zdjęć lub musiałem je robić od nowa.
Bardzo dziękuję!
TiMo
Cześć Peter,
czy próbowałeś kiedyś swoich sił w chemii?
Pozdrawiam, Tim
MirkoBoeddecker
Ilford stosuje natychmiastowe utrwalacze. Utwardzanie nie powinno w zasadzie nic dać. Mieli jednak poważne problemy na początku z nowymi papierami barytowymi, więc możliwe, że na rynek trafiły bardzo świeże papiery (sprzedawcy czekali na swoje zamówienia od miesięcy).
Czy próbowałeś po prostu użyć innego papieru?
Jeśli to pomoże, nie oznacza to, że nie możesz pracować z Ilfordem, ale być może musisz go przechowywać przez 2-3 miesiące.
Wysoki połysk nie jest już dziś powszechny. Być może nie jest to już testowane przed dopuszczeniem produktu do sprzedaży.
…
Pozdrawiam,
…
Mirko
peterwiedenau
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Chyba będę musiał wypróbować inne rodzaje papieru – do tej pory tego unikałem, bo wolę pozostać przy papierze, który znam od wielu lat.
Ale może nowy papier pozytywnie mnie zaskoczy.
€
Bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Peter