Ulf-Benno
Vážení milovníci fotografie,
na popud Klause Wehnera jsem vyzkoušel jím vyvinutou sadu pro reverzní vyvolávání černobílých filmů a jsem opravdu nadšený. Chemikálie (tekuté koncentráty) se snadno používají a výsledek je opravdu působivý.
Dosud jsem současně vyvolal 2 filmy ADOX CHS 100 II pomocí rotačního vyvolávání. Pro tento typ filmu je při teplotě 22 °C a době vyvolávání 10:30 min uvedeno využití citlivosti 24 DIN/200 ISO. Pro každý film je určeno množství prvního vývojového roztoku 125 ml.
Omylem jsem vyvolával asi 12:00 min a některé snímky při osvětlení s nízkým kontrastem jsou opravdu o trošku příliš světlé. Snímky byly pořízeny při dobrém i špatném osvětlení, za zamračeného počasí, za slunečního svitu i za sněhu. Ze 78 snímků se žádný nepovedl a žádný nebyl příliš tmavý. Možné spektrum kontrastu bylo využito velmi působivě. Diapozitivy vyzařují krásnou čistotu a ostrost. Rozlišení je velmi vysoké, srovnatelné s dřívějšími filmy 15 DIN.
Rotační vyvolávání bylo pro mě nezvyklé, je třeba po celou dobu vyvolávání rychle rolovat vyvolávací plechovku po stole sem a tam. K tomu musí být plechovka samozřejmě supertěsná (armaturní tuk na gumové těsnění). Ne každý typ nádoby je svou konstrukcí pro tento účel vhodný. Svou českou nádobu Plastimat jsem proto vybavil dutým válcem a nálevkou z jemné cementové malty (s akrylovým lakem), abych zmenšil vnitřní objem. Abych mohl nádobu rolovat, obalil jsem ji dlouhým kartonem a zalepil. Moderní nádoby jsou pro tento účel pravděpodobně navrženy.
Tento rotační vývoj je zpočátku trochu pracný, ale zaručuje konzistentní výsledky, protože první vývojka se jako taková použije pouze jednou.
Bělicí lázeň se skládá ze 2 již předem rozpuštěných složek a má trvanlivost minimálně několik týdnů. Pro jistotu by se však starší bělicí lázeň měla vždy nejprve otestovat na černém filmu nebo černém fotografickém papíru.
Čisticí lázeň je citlivá na kyslík a nesmí být ponechána otevřená.
Druhá expozice je nekomplikovaná, vždy používám světlo zářivky.
Jako druhá vývojka lze jednoduše použít použitou první vývojku nebo jakoukoli jinou více či méně použitou vývojku. Fixace není nutně nutná, možná však u filmů se zbytkovým barvivem.
Tato vývojka tedy mohu jen doporučit a doufám, že se stane celosvětovým standardem.
Mnohokrát děkuji Klausovi Wehnerovi a výrobcům filmů ADOX!
Ulf-Benno
KlausWehner
Děkuji, Ulf-Benno, za tuto podrobnou recenzi.
?
Velmi mě těší, že již první pokus přinesl dobré výsledky.
To byl záměr, který jsem sledoval při vývoji své chemické sady: kdo se bude držet pokynů, dosáhne velmi rychle dobrých výsledků (které jsou výrazně lepší než výsledky získané standardním postupem).
Všechny ohlasy, které jsem dosud na svou chemii dostal, potvrzují, že s ní bylo možné dosáhnout dobrých výsledků prakticky hned na první pokus.
?
Kvalita diapozitivů se divákovi jeví přesně tak, jak ji popsal Ulf-Benno: ostrá, brilantní a s bohatou škálou tónů.
Navíc lze dosáhnout vysoké citlivosti: ISO 200/24 a dokonce ISO 400/27 (s filmem ADOX CHS 100 II).
?
Je zřejmé, že moje chemie má složitější složení.
Není snadné všechny složky rozpustit v koncentrátu a udržet je stabilní.
?
Ulf-Benno má samozřejmě pravdu, když v této souvislosti poukazuje na nebezpečí oxidace.
Pomohlo by, kdyby se koncentráty plnily do menších částek (do menších, téměř plných lahviček).
Také jsem už přemýšlel o sestavení sad, které by stačily právě na 2 filmy.
?
Kdo má další otázky, může se na mě klidně obrátit: klaus.wehner@web.de
?
Díky, Ulfe-Benno!
?
Srdečné pozdravy
Klaus
?
Ulf-Benno
Ještě jedna poznámka k bělicí lázni.
Ačkoli již proběhly úspěšné testy s životností přesahující jeden rok, moje bělicí lázeň se zkazila po 3 týdnech a 3 filmech. Test s černým kouskem fotografického papíru nestačí. Fotografický papír vyžaduje mnohem kratší dobu bělení. U filmů mohou být tyto doby někdy až 5krát delší. Pokud je bělicí lázeň velmi silně použitá, může se stát, že proces bělení nebude vůbec dokončen.
Jediným spolehlivým testem, který je pro použitou bělicí lázeň nezbytně nutný, je pečlivé posouzení filmu ihned po bělení.
Film již nesmí být černý. Pozitiv musí být již rozpoznatelný. Film musí být všude bělavý, případně nažloutlý nebo fialově průsvitný. To je rychle rozpoznatelné i při tlumeném světle. Pokud je stále viditelné černé stříbro, je nutné okamžitě pokračovat v zpracování s novou nebo regenerovanou bělicí lázeňí.
Hodně štěstí!
Ulf-Benno
KlausWehner
Díky, Ulfe-Benno!
?
To je pro mě důležitá informace.
Vzdálená diagnóza je však nyní obtížná.
?
Smyslem testu bylo odhalit právě takovéto problémy.
?
Mohu potvrdit, že referenční vzorek v mé laboratoři funguje i nadále bezchybně.
Ostatní testující mají vesměs dobré výsledky.
?
U bělicí lázně jsem rozeslal vzorky s malými odchylkami.
Po vyhodnocení všech odpovědí to možná poskytne nějakou stopu.
?
Zatím uvažuji o dvou možných příčinách:
1. Balení a přeprava. (Můj referenční vzorek je chráněn proti oxidaci a uložen v kvalitní laboratorní skleněné lahvi).
2. Čistota při přípravě (I ty nejmenší nečistoty způsobené přenesením stop jiných chemikálií mohou výrazně zkrátit trvanlivost. Na to jsem již výslovně upozornil ve svém návodu k použití).
?
To, že v mé laboratoři vše funguje bez problémů, je teprve polovina cesty k cíli.
Nyní jde o to zjistit, co vše se může stát mimo mou sféru vlivu.
Za každou radu budu vděčný.
Vycházím z toho, že i pro případné budoucí problémy najdu řešení.
?
Možná jsou i menší pokusy schůdnou cestou?
?
Nakonec jde o zavedení zcela nové chemie.
Že to není úplně jednoduché, je vlastně pochopitelné.
?
Moc děkuji všem testerům, kteří mi pomáhají svými zkušenostmi!
?
S pozdravem
Klaus
?
KlausWehner
Po krátké konzultaci s Ulf-Benno se mi podařilo objasnit toto zdánlivě záhadné chování chemikálie.
€
Příčinou bylo výrazné odchýlení od provozních pokynů.
Došlo přitom k značnému překročení tolerancí pro dobu působení, koncentraci a dobu.
Odchylky se pohybovaly v řádu přibližně 200 % až 1000 %.
€
Při tak závažných odchylkách však již nelze očekávat běžné výsledky.
I v tom však vidím zisk v podobě nových poznatků.
€
Pokud budou opět dodržovány pokyny pro zpracování, lze opět očekávat dobré výsledky.
€
Přesto mám důvod zamyslet se nad bělicí lázeňí.
V oblasti balení, přepravy a (neoptimálního) skladování u uživatele je třeba provést zlepšení.
€
Ulfe-Benno, děkuji ti za mnoho cenných rad!
€
S pozdravem
Klaus
€
HGR
Dobrý den,
mezitím jsem již spotřeboval druhou sadu chemikálií od Klause Wehnera a vyvolal jsem zbytky filmů Agfa SCALA, ADOX SILVERMAX, Adox CHS 100 II a
Foma R 100, a to jak formátu 120, tak kinofilmů. Problém se vyskytl až při druhém vyvolávání: na diapozitivech se v jasných místech objevily šmouhy.
Jako příčinu jsem předpokládal, že jsem tentokrát vynechal předmytí a/nebo množství chemikálií, které sice odpovídalo Klausovým pokynům, ale naplnilo pouze asi třetinu rotující nádoby. Při následujících vyvoláváních jsem pak opět provedl předmytí a použil množství
chemikálií, které naplnilo nádobu z poloviny. To pak u Jobo 2500 se dvěma vložkami na svitkové filmy a jednou vložkou na malý formát znamenalo pouze
5 filmů na jeden litr, takže byla spotřebována celá sada. Ale zato: žádné šmouhy!
Jako šetrný Lipper bych teď měl zase experimentovat s užšími nádobami a filmovými spirálami!
Celkově považuji své diapozitivy za velmi krásné a zářivé, a to i při promítání formátů 6x7 a malého formátu panorama.
Mnohokrát děkuji Klausovi za tuto vlastně relativně snadno použitelnou sadu chemikálií pro vyvolávání černobílých diapozitivů, která u mě vedla k
renesanci staré dobré výroby diapozitivů, a to i barevných.
Srdečné pozdravy
Hans-Gerd
KlausWehner
Bohužel dnes mohu odpovědět jen stručně:
?
1. Předmáchání: v mém postupu není plánováno a není nutné.
?
2. Objem chemikálií: k optimálnímu vyvolání filmu stačí 125 ml pracovního roztoku.
? (pokud použitá vývojka vyžaduje větší množství chemikálií, je samozřejmě třeba to zohlednit).
?
3. Ekonomika: i když by se mělo spotřebovat výrazně více chemikálií na jeden film, vlastní zpracování je stále podstatně levnější.
? (s další výhodou v podobě výrazně lepší kvality a flexibility).
?
I když je testovací fáze ukončena, chemická sada je u mě stále k dispozici.
?
Ještě jednou mé zvláštní poděkování Hans-Gerdovi!
Diapozitivy jsou vynikající!
?
S pozdravem
Klaus