Ulf-Benno
Drodzy miłośnicy fotografii,
zainspirowany przez Klausa Wehnera przetestowałem opracowany przez niego zestaw do wywoływania odwracalnego czarno-białego i jestem naprawdę zachwycony. Środki chemiczne (płynne koncentraty) są łatwe w użyciu, a efekt jest naprawdę imponujący.
Do tej pory wywołałem jednocześnie 2 filmy ADOX CHS 100 II metodą wywoływania rotacyjnego. Dla tego rodzaju filmu przy temperaturze 22°C i czasie wywoływania 10:30 min podaje się czułość 24 DIN/200 ISO. Dla każdego filmu przewidziano ilość wywoływacza wstępnego wynoszącą 125 ml.
Przez przypadek wywołałem je przez około 12:00 min i niektóre zdjęcia przy słabym oświetleniu wyszły naprawdę odrobinę za jasne. Zdjęcia zostały wykonane przy dobrym i słabym oświetleniu, przy pochmurnej pogodzie, w słońcu i na śniegu. Spośród 78 zdjęć żadne nie wyszło nieudane i żadne nie było za ciemne. Możliwe spektrum kontrastu zostało wykorzystane w bardzo imponujący sposób. Slajdy charakteryzują się piękną klarownością i ostrością. Rozdzielczość jest bardzo wysoka, porównywalna z wcześniejszymi filmami 15 DIN.
Wywoływanie rotacyjne było dla mnie czymś nowym; przez cały czas czasu wywoływania trzeba szybko toczyć puszkę po stole w tę i z powrotem. W tym celu puszka musi być oczywiście super szczelna (smar do armatury na gumową uszczelkę). Nie każdy rodzaj pojemnika jest odpowiedni pod względem konstrukcji. Mój czeski pojemnik Plastimat wyposażyłem w ten cel w wydrążony cylinder oraz wkładkę lejkową z drobnej zaprawy cementowej (z lakierem akrylowym), aby zmniejszyć wewnętrzną objętość. Aby móc toczyć pojemnik, owinąłem go długim kawałkiem tektury i sklejiłem. Nowoczesne pojemniki są prawdopodobnie do tego przystosowane.
Ten proces wywoływania rotacyjnego jest początkowo nieco pracochłonny, ale gwarantuje stałe wyniki, ponieważ wywoływacz wstępny jest używany tylko raz jako taki.
Kąpiel wybielająca składa się z 2 już rozpuszczonych składników i ma trwałość co najmniej kilku tygodni. Jednak dla bezpieczeństwa należy zawsze najpierw przetestować starszą kąpiel wybielającą na czarnej kliszy lub czarnym papierze fotograficznym.
Kąpiel oczyszczająca jest wrażliwa na tlen i nie wolno jej pozostawiać otwartej.
Drugie naświetlanie jest proste, zawsze używam światła lamp fluorescencyjnych.
Jako drugi wywoływacz można po prostu użyć zużytego pierwszego wywoływacza lub dowolnego innego, mniej lub bardziej zużytego wywoływacza. Utrwalanie nie jest konieczne, ale może być potrzebne w przypadku filmów z resztkami barwnika.
Zdecydowanie polecam ten zestaw do wywoływania i mam nadzieję, że stanie się on światowym standardem.
Wielkie podziękowania dla Klausa Wehnera i producentów filmów ADOX!
Ulf-Benno
KlausWehner
Dziękuję, Ulf-Benno, za tę szczegółową relację z doświadczeń.
?
Bardzo się cieszę, że już pierwsza próba przyniosła dobre wyniki.
Właśnie taki był mój zamysł przy tworzeniu zestawu chemicznego: każdy, kto zastosuje się do instrukcji, bardzo szybko osiągnie dobre wyniki (znacznie lepsze niż w przypadku standardowej procedury).
Wszystkie opinie, jakie dotychczas otrzymałem na temat moich chemikaliów, potwierdzają, że dobre wyniki były możliwe praktycznie od razu.
?
Jakość diapozytywów jest taka, jak opisał to Ulf-Benno: ostra, błyskotliwa i bogata w odcienie.
Dodatkowo można osiągnąć wysoką czułość: ISO 200/24, a nawet ISO 400/27 (z Adox CHS 100 II).
?
To oczywiste, że mój zestaw chemiczny ma bardziej złożony skład.
Nie jest łatwo wprowadzić wszystkie składniki do roztworu w postaci koncentratu i utrzymać ich stabilność.
?
Oczywiście Ulf-Benno ma rację, wskazując w tym kontekście na ryzyko utleniania.
Pomocne byłoby rozlanie koncentratów na mniejsze porcje (do mniejszych, mocno wypełnionych buteleczek).
Myślałem już o przygotowaniu zestawów, które wystarczą właśnie na 2 filmy.
?
Jeśli ktoś ma dodatkowe pytania, proszę o kontakt: klaus.wehner@web.de
?
Dziękuję Ulf-Benno!
?
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
?
Ulf-Benno
Jeszcze jedna uwaga na temat kąpieli wybielającej.
Chociaż przeprowadzono już udane testy, w których kąpiel wytrzymała ponad rok, moja kąpiel wybielająca zepsuła się po 3 tygodniach i 3 filmach. Test z użyciem czarnego kawałka papieru fotograficznego nie jest wystarczający. Papier fotograficzny wymaga znacznie krótszego czasu wybielania. W przypadku filmów czas ten może być nawet 5 razy dłuższy. Jeśli kąpiel wybielająca jest bardzo zużyta, proces wybielania może w ogóle nie zostać zakończony.
Jedynym pewnym testem, który jest niezbędny w przypadku używanej kąpieli wybielającej, jest ostrożna ocena filmu bezpośrednio po wybielaniu.
Film nie może być wtedy już czarny. Pozytyw musi być już widoczny. Film musi być wszędzie białawy, żółtawy lub fioletowy. Jest to łatwo rozpoznawalne nawet przy przytłumionym świetle. Jeśli nadal widoczne jest czarne srebro, należy natychmiast kontynuować obróbkę nowym lub zregenerowanym kąpielą wybielającą.
Powodzenia!
Ulf-Benno
KlausWehner
Dzięki, Ulf-Benno!
?
To dla mnie ważna informacja.
Jednak w tej chwili trudno jest postawić diagnozę na odległość.
?
Test miał na celu wykrycie właśnie takich problemów.
?
Mogę potwierdzić, że próbka kontrolna w moim laboratorium nadal działa bez zarzutu.
Inne testery dają niezmiennie dobre wyniki.
?
W przypadku kąpieli wybielającej wprowadziłem niewielkie zmiany.
Po przeanalizowaniu wszystkich odpowiedzi może to dać jakąś wskazówkę.
?
Zastanawiam się teraz nad dwiema potencjalnymi przyczynami:
1. Opakowanie i transport. (Moja próbka kontrolna jest przechowywana w wysokiej jakości laboratoryjnej butelce szklanej, zabezpieczonej przed utlenianiem).
2. Czystość podczas przygotowywania roztworu (nawet najmniejsze zanieczyszczenia spowodowane przeniesieniem śladowych ilości innych substancji chemicznych mogą znacznie skrócić okres przydatności. Wyraźnie zaznaczyłem to już w mojej instrukcji obsługi).
?
To, że w moim laboratorium wszystko działa bez problemów, to dopiero połowa drogi do celu.
Teraz chodzi o to, aby dowiedzieć się, co może się dziać poza moją strefą wpływów.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Zakładam, że znajdę rozwiązania również dla problemów, które jeszcze się pojawią.
?
Być może mniejsze podejścia również są realną opcją?
?
Ostatecznie chodzi o stworzenie zupełnie nowej chemii.
To, że nie jest to łatwe, jest właściwie zrozumiałe.
?
Serdecznie dziękuję wszystkim testerom, którzy pomagają mi swoimi relacjami z doświadczeń!
?
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
?
KlausWehner
Po krótkiej rozmowie z Ulfem-Benno udało mi się wyjaśnić to pozornie zagadkowe zachowanie substancji chemicznej.
€
Przyczyną było znaczne odstępstwo od instrukcji stosowania.
Znacznie przekroczono dopuszczalne wartości dotyczące czasu działania, stężenia i czasu.
Odchylenia te wynosiły procentowo od około 200% do 1000%.
€
W przypadku tak poważnych odchyleń nie można jednak oczekiwać prawidłowych wyników.
Jednak i w tym dostrzegam pewien wniosek.
€
Gdy instrukcja stosowania zostanie ponownie przestrzegana, można oczekiwać powrotu do dobrych wyników.
€
Niemniej jednak mam powody, by zastanowić się nad kąpielą wybielającą.
W zakresie pakowania, transportu i (nieoptymalnego) przechowywania u użytkownika istnieje potrzeba wprowadzenia ulepszeń.
€
Ulf-Benno, jestem wdzięczny za wiele cennych wskazówek!
€
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
€
HGR
Witam,
zużyłem już drugi zestaw chemikaliów Klausa Wehnera i wywołałem resztki filmów Agfa SCALA, Adox SILVERMAX, Adox CHS 100 II oraz
Foma R 100 – zarówno w formacie rolkowym, jak i w formacie małoobrazkowym. Problem pojawił się dopiero podczas drugiego wywoływania: na jasnych obszarach diapozytywów pojawiły się smugi.
Jako przyczyny podejrzewałem rezygnację tym razem z wstępnego namaczania i/lub ilość chemikaliów, która co prawda odpowiadała wskazówkom Klausa, ale wypełniła tylko około jednej trzeciej obrotowej puszki. Podczas kolejnych wywoływań ponownie zastosowałem wstępne namaczanie i użyłem ilości
chemikaliów, która wypełniła puszkę do połowy. W przypadku Jobo 2500 z dwoma wkładami do filmów rolkowych i jednym wkładem do filmów maformatowych oznaczało to tylko
5 filmów na litr, czyli zużyto cały zestaw. Ale za to: żadnych smug!
Jako oszczędny mieszkaniec Lippe musiałbym teraz ponownie eksperymentować z węższymi pojemnikami i spiralami filmowymi!
Ogólnie rzecz biorąc, uważam, że moje diapozytywy są bardzo piękne i jasne, nawet w projekcji 6x7 i panoramicznej małej klatki.
Wielkie podziękowania dla Klausa za ten właściwie stosunkowo łatwy w użyciu zestaw chemikaliów do wywoływania czarno-białych diapozytywów, który doprowadził u mnie do
renesansu starej, dobrej produkcji diapozytywów, również kolorowych.
Serdeczne pozdrowienia
Hans-Gerd
KlausWehner
Niestety, dzisiaj mogę odpowiedzieć tylko krótko:
?
1. Wstępne namaczanie: nie jest przewidziane w moim procesie i nie jest konieczne.
?
2. Ilość chemikaliów: do optymalnego wywołania jednej kliszy wystarczy 125 ml roztworu roboczego.
? (jeśli używany wywoływacz wymaga większej ilości chemikaliów, należy to oczywiście uwzględnić).
?
3. Ekonomiczność: nawet jeśli zużycie chemikaliów na jeden film jest znacznie większe, samodzielne wywoływanie jest nadal znacznie tańsze.
? (z dodatkową korzyścią w postaci znacznie lepszej jakości i elastyczności).
?
Mimo że faza testowa została zakończona, zestaw chemiczny jest nadal dostępny u mnie.
?
Jeszcze raz szczególne podziękowania dla Hansa-Gerd!
Diapozytywy są znakomite!
?
Serdeczne pozdrowienia
Klaus