TiMo
Ahoj Mirko,
vidím, že od března budete zase nabízet CHM. Není to snad v nabídce filmů od ADOXu? Chybí mi tam „ADOX“ před „CHM“.
?
Dále se tam píše, že doby vyvolávání jsou stejné jako u RPX 100/400, Kentmere 100/400, APX New 100/400. Je to totéž v novém balení?
?
Kdybys měl čas, byl bych vděčný za pár informací.
?
Timgruss
?
?
Neutrino
Osobně bych to omezil, pokud na filmech CHM NENÍ uvedeno ADOX, protože tyto filmy s ADOXem nemají vůbec nic společného. Přece jen je už dost přeznačeného zboží, v němž se nikdo nevyzná, a podle mého názoru není třeba toho přidávat ještě víc. Podle mého názoru by ADOXu prospělo, kdyby se svými skutečně vlastními filmy, jako je například CHS II, odlišil od přelepovaného zboží. Z tohoto hlediska chválím jasnou komunikaci společnosti FOTOIMPEX, že se zde jedná o Kentmere, a jak již bylo zmíněno, velmi bych omezil prodej, pokud by s tím nebyla spojována značka ADOX.
€
Zajímají mě však následující věci: FOTOIMPEX uvádí, že u Kentmere se jedná o zbytkové množství. Znamená to, že byly oba filmy vyřazeny z prodeje, nebo pouze značka Kentmere přestává existovat? Samotný film si totiž nedokážu úplně představit, protože se jedná o velmi oblíbený film, který je nabízen pod všemi možnými značkami.
€
Dále se píše, že doby vyvolávání jsou stejné jako u RPX. To alespoň naznačuje, že se za tím skrývají identické filmy. Pokud vím, je však již potvrzeno a prokázáno, že alespoň aktuální produktová řada RPX jsou samostatné produkty, které byly možná jen mírně upraveny, ale přesto jsou to samostatné produkty, nebo ne?
Olivinyl
... už jsem se divil, proč je Kentmere 100/400 v délce 30,5 m k dostání už jen občas!
S pozdravem Oliver
TiMo
Osobně bych to omezil, pokud na filmech CHM NENÍ uvedeno ADOX, protože tyto filmy s ADOXem nemají vůbec nic společného. Přece jen je už dost přeznačeného zboží, v němž se nikdo nevyzná, a podle mého názoru není třeba toho přidávat ještě víc. Podle mého názoru by ADOXu prospělo, kdyby se svými skutečně vlastními filmy, jako je například CHS II, odlišil od přeznačeného zboží. Z tohoto hlediska chválím jasnou komunikaci společnosti FOTOIMPEX, že se zde jedná o Kentmeren, a jak již bylo zmíněno, velmi bych to omezil, pokud by s tím nebyla spojována značka ADOX.
?
To si také myslím. Nicméně si CHM automaticky spojuji s ADOXem, protože tento film již dříve existoval pod značkou ADOX.
piu58
> jsou stejné jako u RPX 100/400, Kentmere 100/400, APX New 100/400
?
Hmm.
?
RPX 100, K100 a APX new 100 jsou stejné, pokud to mohu posoudit. Stejné jsou i K400 a APX new 400. RPX 400 má však odlišnou emulzi a vyžaduje jiné časy.
?
První šarže RPX 400 – před mnoha lety – byla nevyřízená zákaznická objednávka u Ilfordu. Maco tento materiál odkoupilo, rozstříhalo a uvedlo na trh jako RPX 400. Ukázalo se pak, že tento film lze dobře posunout pomocí vývojky SPUR-PXD, K400 však nikoli. V té době Maco tvrdilo, že film nebude znovu vydán.
?
O pár let později se však znovu objevil. Jelikož receptura byla známá, mohla si jej společnost Maco samozřejmě objednat u firmy Ilford. Pro doplnění sortimentu byl přidán film RPX 100, který je přinejmenším velmi blízkým příbuzným filmu K100. Film RPX 25 naopak nemá s firmami Ilford/Harmann nic společného, jedná se o film pro letecké snímkování, což je něco zcela jiného.
Morte
Pro všechny znepokojené uživatele Kentmere (jako jsem já) je podle mě rozhodující jen jedno: film si nyní můžeme koupit buď jako APX New, nebo jako FOTOIMPEX CHM. To je dobře. Na opravdu výhodnou cenu 3,49 eura za film nám zřejmě zůstanou jen hezké vzpomínky. Vzhledem k cenám Ilfordu je to ale snesitelné. Hlavně když nám emulze zůstane!
Dodatek: Jak právě vidím, RPX 400 stojí pouze 3,30 eura. To je samozřejmě velmi levné. Už jsem ho dříve používal a líbil se mi, tehdy s vývojkou A49 od FOTOIMPEXu. Jestli je identický nebo odlišný od Kentmere 400, to nedokážu posoudit. Troufám si ale tvrdit, že pro obrazovou fotografii asi nejsou rozdíly příliš velké.
MirkoBoeddecker
Kentmere jsme vlastně rádi prodávali pod značkou Kentmere, protože tak bylo jasné, co to je a odkud pochází.
?
Nedávno nám však bylo sděleno, že se prodej v Německu ukončuje. Pod vlastní značkou máme možnost získat přístup k tomuto materiálu v širší škále produktů a – s výhradou velmi vysokých minimálních objednávek – nakonec i za výhodnější cenu.
?
Pod značkou ADOX již nebudou vycházet žádné produkty, na jejichž výrobě se alespoň významně nepodílíme.
Vím, že to v minulosti bývalo jinak, ale věci se mění. Tehdy jsme ještě neměli továrnu.
?
Proto se jedná o FOTOIMPEX CHM bez ADOXu. Bude se také prodávat pouze přímo (nikoli přes prodejce), jinak by opět nebylo možné nabídnout konkurenceschopnou cenu.
?
Kentmeres jsou už měsíce dražší v nákupu než naše prodejní cena a už dávno by se musely zdražit.
?
Podle mých informací jsou údaje o expozici a vyvolání všech zmíněných filmů stejné a případné rozdíly lze přičíst kolísání šarží a době skladování, ale samozřejmě nemohu mluvit za jiné značky.
?
V dlouhodobém či střednědobém horizontu nebude CHM stát víc než jeho „bratři“. Krátkodobě se vždycky objeví nějaké akce, nebo jeden nakoupil, než se euro změnilo na liru, a druhý to propásl. Aktuálně jsme na 3,56 za balení po 10 kusech – to opravdu není daleko od 3,49.
?
Celkově lze samozřejmě při 30% poklesu kurzu vlastní měny vůči zahraničí (během pouhých 3 měsíců) neočekávat, že ceny filmů z Anglie, Japonska nebo USA zůstanou stejné. Zejména Kodak brzy výrazně zdraží. Fuji jistě bude následovat.
?
S pozdravem,
?
Mirko
TiMo
Ahoj Mirko,
děkuji za upřesnění.
Je skvělé, že pod značkou ADOX prodáváte už jen originální produkty.
Wolf_XL
...pro mě jako uživatele je celé toto „značkování“ noční můrou – zejména pak, když není zcela jasné, co se pod danou značkou prodává.
?
Obzvláště nepříjemné je, když se pod stejným názvem prodávají filmy s různými emulzemi... Vlastně chci jen to, aby film XYZ měl i po dvou nebo více letech – pokud se stále prodává jako film XYZ – naprosto stejné vlastnosti. Obzvláště nepříjemné je to, když se značka znovu přejmenuje – například když se z Ilford Kentmere stane Agfa APX new.
?
Podobná hra se odehrává i s RODINALem – v tom už se dneska nikdo nevyzná – což byl pro mě důvod, proč jsem přešel na D-76.
?
Proto se mi líbí přístup, že ADOX se smí jmenovat ADOX pouze tehdy, pokud pochází z vlastní výroby...
MirkoBoeddecker
Podobná hra se hraje i s RODINALEM – v tom už se dneska nikdo nevyzná – což byl pro mě důvod, proč jsem přešel na D-76.
Páni, to je ale silný výkyv!
€
Od RODINALu k D76 je to dlouhá cesta a všechny deriváty RODINALu jsou určitě blíže originálu než D76 :-)
€
V tomto případě není „přejmenováno“ možná úplně správný výraz.
U nás se například ADONAL prodává s poznámkou „Vyrobeno podle poslední známé originální receptury RODINALu“ (je to uvedeno i na lahvi) a přesně tak to také je.
Agfa se rozpadla a jak název, tak (později) i výrobní kapacity již nebyly k dispozici.
Následně jsme zaměstnali pracovníky Agfy a receptury jsme „znovu získali“. Od druhé šarže ADONAL se také plní u nás. Míchá se však jinde, protože výkonná a tím pádem konkurenceschopná míchací linka stojí miliony. V takovém případě je lepší využít něco, co už jinde stojí.
€
Od loňského roku je však RODINAL opět k dostání jako RODINAL:
http://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/ADOX-RODINAL-500-ml.html
€
€
Mohl by ses tedy vrátit :-)
€
S pozdravem,
€
Mirko
AchimBauer
Ahoj všichni,
Z nějakého důvodu se mi nedaří vložit příspěvek, tak to píšu ručně.
Mirko, říkal jsi: „Pod vlastní značkou máme možnost přímého přístupu k materiálu v širší škále produktů.“
Zahrnuje ta „široká škála produktů“ i film v rolích? Nebo se brzy objeví CHS 2?
€
S pozdravem Achim
MirkoBoeddecker
Ahoj Achime,
?
k „výrobě“ svitkových filmů CHM nebo RPX potřebuješ list papíru, tiskárnu, inkoust a odpovídající zůstatek na bankovním účtu :-)
K výrobě svitkového filmu CHS 100 II je ale potřeba o dost víc.
Ale už se to chystá.
?
S pozdravem,
?
Mirko
AchimBauer
Ahoj Mirko,
?
Dobře. Co ale pak znamená rozmanitost sortimentu?
?
S pozdravem Achim
MirkoBoeddecker
Filmy Kentmere byly k dispozici pouze ve formátu KB 36. Pod naší vlastní značkou můžeme nabídnout různé další formáty. Zda je to však z obchodního hlediska realizovatelné a smysluplné, to zatím nedokážu posoudit. Rolové a kinofilmy by byly jistě vhodné, případně i metráž.
Na začátku nabídneme to, co vypadlo (Kentmere KB), a pak uvidíme, jak to půjde, a podle úspěchu se rozhodneme dál.
?
S pozdravem,
?
Mirko