Neutrino Tentokrát bych se vás rád zeptal na krátkou matematickou otázku týkající se ředění. Napadlo mě to, když jsem nedávno porovnával jednorázové vývojky z hlediska výtěžnosti a ceny. Ne že bych si teď kupoval konkrétní vývojku (jen) kvůli ceně, ale přesto mě to zajímalo. € Vývojka se standardním ředěním 1+4 v balení o objemu 1 litr má stejnou výtěžnost jako vývojka se standardním ředěním 1+9 v balení o objemu 1/2 litru. Z toho vyplývá, že pokud bychom z jakéhokoli důvodu chtěli vývojku zředit dvakrát silněji, museli bychom k vývojce v ředění 1+4 přidat dalších 5 dílů vody. Dvojnásobné ředění 1+4 by tedy bylo 1+9 a ne 1+8, jak by se na první pohled mohlo zdát. Chápu to správně? €
grommi Máš naprostou pravdu, Neutrino. Zvlášť u RODINALu je to opravdu časté téma a já jsem se v tom nedávno jinde taky strašně spletl. 1 + 50 = 1 : 51, což ale nemá téměř žádný význam, ale například u Xtolu je 1+1 = 1:2 velmi důležité. Myslím, že poměr je mnohem názornější než sčítání. 1:10 je přesně dvojnásobné zředění oproti 1:5. To odpovídá 1+9, respektive 1+4. Vlastně je to docela jednoduché ….. vlastně …..
Neutrino S malým zpožděním, moc děkuji za tvé vysvětlení! Tak to tedy opravdu je, jak jsem si myslel.
Commander8x Ještě jedna krátká poznámka ode mě: údaj „ředění 1+4“ se čte jako „1 díl koncentrátu + 4 díly vody“. To znamená, že celkový objem kapaliny je 5 dílů. Při 500 ml pracovního roztoku to tedy dělá 100 ml koncentrátu + 4 díly vody. ? Z hlediska významu je ekvivalentní údaj „ředění 1:5“. Čtěte „1 díl koncentrátu na 5 dílů celkového objemu“, což je totéž jako 1+4. ? Správně. Pokud děláš stále stejnou chybu a dosahuješ stále stejně dobrých výsledků, je přece všechno v pohodě, ne? ? :spudnikwaving: ? A co ještě chtěla Edith dodat: čím větší je ředění, tím méně na té chybě záleží.
MirkoBoeddecker +25. Správně by to tedy mělo být 1+51, ne? Mělo by to být 1+24 a 1+49 (což je v zásadě totéž), ale u těchto vysokých ředění se používá „krásnější zápis“ 1+25 a 1+50.